Περίπου δώδεκα πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα καμηλών σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκαν σε μία αφιλόξενη περιοχή της ερήμου στη βόρεια ...
Περίπου δώδεκα πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα καμηλών σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκαν σε μία αφιλόξενη περιοχή της ερήμου στη βόρεια Σαουδική Αραβία. Παρόλο που η τέχνη γύρω από τις καμήλες παρατηρείται στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, τίποτε παρόμοιο με αυτό δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν.
Τα κάπως διαβρωμένα αγάλματα χρονολογούνται ότι είναι κατά προσέγγιση 2.000 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας, όπως δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Cambridge journal of Antiquity».
Οι αρχαιολόγοι που μελετούν τα καταπονημένα από τις καιρικές συνθήκες ευρήματα στην Αλ Τζωφ, μία επαρχία στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία κοντά στην Ιορδανία, αναφέρουν ότι τα γλυπτά είναι μέρος μίας ευρύτερης αραβικής παράδοσης, η οποία επηρεάστηκε πιθανότατα από τους Πάρθους (αρχαίοι Ιρανοί) και τους νομάδες Ναβαταίους (αρχαίος αραβικός λαός) από προηγούμενους αιώνες.
Ο λόγος που οι καλλιτέχνες αυτών των γλυπτών επέλεξαν να σκαλίσουν καμήλες στην πέτρα σε ένα τόσο απομακρυσμένο, εχθρικό περιβάλλον είναι ακόμη υπό συζήτηση και διερεύνηση.
Τα αρχαία ανάγλυφα σε πέτρα δεν είναι σπάνια στην Εγγύς Ανατολή, από την Τουρκία μέχρι τη Μεσοποταμία.
Η έρημος Νεγκέβ στο Ισραήλ έχει χιλιάδες από αυτά, τα οποία δεν έχουν χρονολογηθεί ακόμη.
Όμως τέτοιου είδους ευρήματα είναι σπάνια στην Αραβία. Τα όποια ευρήματα σκαλισμένα σε πέτρα έχουν βρεθεί ως τώρα, απεικονίζουν σκηνές πολέμου και κυνηγιού, γεωμετρικές μορφές και ζώα. Δεν υπάρχουν άλλα, φυσικού μεγέθους αγάλματα από καμήλες, να συγκριθούν με αυτά που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία.
Η σπανιότητα των αρχαίων αραβικών αναγλύφων σε βράχους στέκεται εμπόδιο στην κατανόηση της λειτουργίας και του κοινωνικοπολιτιστικού πλαισίου της τέχνης, τονίζουν οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον Δρ. Γκιγιόμ Σαρλού από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας.
Στην τοποθεσία των γλυπτών δεν έχουν βρεθεί σχετικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με την προέλευσή τους - σφυριά, αξίνες ή οτιδήποτε άλλο.
Βρέθηκαν περίπου 50 ψήγματα εργαλείων από πυριτόλιθο, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να τα συνδέσουν απαραίτητα με την τέχνη της καμήλας. Επιπλέον λόγοι που περιπλέκουν την προσπάθεια χρονολόγησης των ευρημάτων είναι ότι, η περιοχή που βρέθηκαν στην Αλ Τζωφ είναι ιδιωτική και έχει καταστραφεί από σύγχρονες κατασκευαστικές εργασίες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.'Επίσης, δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς η ευρύτερη περιοχή.
Η περιοχή δείχνει ότι εκείνα τα χρόνια δεν είχε κατοικηθεί. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες «δεν φαίνεται ευνοϊκή για μόνιμη ανθρώπινη εγκατάσταση». Παρόλα αυτά, τονίζουν, «το γεγονός ότι μία τέτοια απομονωμένη και φαινομενικά αφιλόξενη περιοχή προσέλκυσε υψηλής εξειδίκευσης χαράκτες, αποτελεί μία εντυπωσιακή μαρτυρία για τη σπουδαιότητα των γλυπτών στους γύρω πληθυσμούς».
Οι καμήλες και άλλες αναπαραστάσεις σκαλίστηκαν σε τρεις βραχώδεις σχηματισμούς. Η διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες έχει καταστρέψει μέρος των αναπαραστάσεων, καθώς και οποιαδήποτε ίχνη από εργαλεία.
Όμως παρ όλη τη φθορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον 11 καμήλες. Κάποιες φαίνονται μόνες τους, κάποιες σε καραβάνι και κάποιες με άλλα ζώα.
Μία χαρακτηριστική αναπαράσταση δείχνει μία καμήλα με ένα ζώο που φαίνεται να είναι γάιδαρος, ένα ζώο που οι αρχαίοι της Μέσης Ανατολής δεν τιμούσαν συνήθως στην τέχνη.
Πιστεύεται ότι η Αραβία είναι το μέρος όπου οι καμήλες εξημερώθηκαν πρώτα.
Ωστόσο, τα ζώα που λαξεύτηκαν φαίνονται να συμπεριφέρονται όπως θα ήταν στη φύση, εκτός από δύο, τα οποία οι αρχαιολόγοι νομίζουν ότι μπορεί να απεικονίζεται και σχοινί.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια