Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται η βάση κίονα που ξεβράστηκε στις ακτές της Αμάσρας Οι αρχαιολόγοι εδώ και καιρό γνωρίζουν ...
Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται η βάση κίονα που ξεβράστηκε στις ακτές της Αμάσρας |
Οι αρχαιολόγοι εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι η ιστορική Άμαστρις, που ιδρύθηκε στον δυτικό Πόντο από τη βασίλισσα της Ηράκλειας, έχει πολλά μνημεία που περιμένουν να έρθουν στο φως.
Η πόλη της αρχαίας Παφλαγονίας βρίσκεται στη θέση της αρχαιότερης Σησάμου, η οποία ήταν αποικία των Μεγαρέων, και ήδη έχει δώσει ευρήματα της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου.
Αυτή τη φορά, όμως, η… θάλασσα έκανε τη δουλειά των αρχαιολόγων!
Έπειτα από μια σφοδρή καταιγίδα τα κύματα ξέβρασαν στην Αμάσρα (τουρκικά: Amasra), τη μικρή πόλη στις ακτές του Εύξεινου Πόντου που πλέον διοικητικά ανήκει στην επαρχία Μπαρτίν στη βόρεια Τουρκία, κομμάτια από κολόνες και ταφικά μνημεία. Τα αρχιτεκτονικά αυτά μέλη εντοπίστηκαν από κατοίκους κοντά στο λιμάνι. Αμέσως ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι του μουσείου της Αμάσρας, οι οποίοι ταυτοποίησαν ότι πρόκειται για ευρήματα ρωμαϊκής εποχής.
Ο διευθυντής του μουσείου Μπαράν Αϊντίν, μιλώντας στο Anadolu, εκτίμησε ότι τα μαρμάρινα κομμάτια κάποιοι τα έριξαν στη θάλασσα μαζί με μπάζα που έβγαλαν από εργοτάξιο πριν από αρκετά χρόνια. «Δεν μπορώ, όμως, να επιβεβαιώσω πόσο καιρό ήταν στο νερό», κατέληξε.
Πηγή: Pontos News
Δεν υπάρχουν σχόλια