Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια ανάρτηση στα social media που μάλιστα συνοδεύεται και από φωτογραφικό ντοκουμέντο για το πώς καθαρίζ...
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια ανάρτηση στα social media που μάλιστα συνοδεύεται και από φωτογραφικό ντοκουμέντο για το πώς καθαρίζουν τα ψηφιδωτά στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, η φωτογραφία που τράβηξε σε επίσκεψή του σήμερα στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου, ο εικαστικός Άντρος Ευσταθίου προκάλεσε την αγανάκτηση για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου, καθώς οι καθαρίστριες καθαρίζουν τα ψηφιδωτά με σκούπα και φαράσι πατώντας πάνω στο έργο.
Όπως κατήγγειλε ο εικαστικός που βρέθηκε μπροστά στο θέαμα, στον χώρο δεν υπήρχαν αρχαιοφύλακες και η καθαρίστρια περπατούσε μεν με προσοχή, αλλά με τα εργαλεία της ανά χείρας σκούπιζε τα ψηφιδωτά.
«Στη διπλανή μεγάλη αίθουσα υπήρχαν παντού πεταμένα πώματα από μπουκάλια και όποιος ήθελε μπορούσε να περάσει την περίφραξη και να πλησιάσει τα ψηφιδωτά, ενώ οι επισκέπτες έβγαζαν φωτογραφίες με φλας τους χωρίς κανένας από τους φύλακες να είναι στον χώρο» ανέφερε.
Η απάντηση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα ο Λειτουργός κ. Λευτέρης Χαραλάμπους σε δηλώσεις του στο offsite.com.cy υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο με εδικό τρόπο.
«Αν δεν σκουπιστούν τα ψηφιδωτά θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Εξάλλου, το φαράσι δεν χρησιμοποιήθηκε πάνω στα ψηφιδωτά αλά πάνω στο κονίαμα.
Δεν υφίσταται πρόβλημα φύλαξης αφού τα ψηφιδωτά δεν μπορούν να κλαπούν. Από την άλλη ο χώρος είναι τεράστιος γεγονός που κάποτε δεν επιτρέπει την εύκολη φύλαξη τους. Παράλληλα, αν ένα άτομο πατήσει πάνω, αυτό δεν προκαλεί κάποια ζημιά αφού και οι τεχνικοί κινούνται στο χώρο των ψηφιδωτών».
Περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα
Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και από το 1980έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει επίσης μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον μεσαίωνα, ενώ τα περισσότερα ερείπια είναι της ρωμαϊκής περιόδου.
Τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων (τις οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα) απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης άλλα σημαντικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, τα ερείπια του Κάστρου με τις Σαράντα Κολώνες, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής) και τους Τάφους των Βασιλέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια