Συνολικά 132 αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία θα συμμετέχουν στον θεσμό «Πανσέληνος 2018», παραμένοντας ανοιχτοί για το κοινό.
Συνολικά 132 αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία θα συμμετέχουν στον θεσμό «Πανσέληνος 2018», παραμένοντας ανοιχτοί για το κοινό.
Σε 95 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε την έγκρισή του για τις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης και ξεναγήσεις.
Οι δράσεις, που θα κορυφωθούν τη νύχτα της Πανσελήνου, θα ξεκινήσουν σε κάποιες περιοχές την Παρασκευή 24 Αυγούστου, ενώ σε άλλες θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Κατά την πανσέληνο του περασμένου Αυγούστου, περισσότεροι από 75.000 επισκέπτες κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία σε όλη την επικράτεια.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, από το 2002, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά, κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.
Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι, όπως κάθε χρόνο, ελεύθερη για το κοινό.
Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και στήνει ένα αισθαντικό ταξίδι-αφιέρωμα στις σημαντικότερες συνθέσεις του ελληνικού κινηματογράφου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μίχα και την οργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ (9 μ.μ.).
Από την άλλη, το Νομισματικό Μουσείο φιλοξενεί στον κήπο του τη μουσική εκδήλωση «La luna», με τους Μάριαν Γεωργίου και Αδάμ Τσαρούχη στα πλήκτρα, τον Ηλία Αργυρόπουλου και τον Δημήτρη Καραγιάννη στο σαξόφωνο (9 μ.μ.).
Με ανοιχτές τις πύλες του και ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου την Κυριακή 26 Αυγούστου. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.
Από τις 20:15 έως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «Δήλος» θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη, τον διάλογο της Διοτίμας και του Σωκράτη για τον Έρωτα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα ήθη των νέων από τη Ρητορική του Αριστοτέλη. Πρόκειται για τη συνέχιση της επιτυχημένης δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου.
Από τις 21:00 έως τις 22:00 αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα οδηγήσουν τις ματιές και τα βήματα των επισκεπτών σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να αναδείξουν και να αφηγηθούν τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη.
Συγκεκριμένα:
- Κώστας Πασχαλίδης: Το αινιγματικό χαμόγελο της Μυκηναίας (Αίθ. 4)
- Δέσποινα Καλεσοπούλου: Κόρη Φρασίκλεια: ομορφιά στην αιωνιότητα (Αίθ. 11)
-Μαρία Λαγογιάννη, Σαπφώ Αθανασοπούλου: Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου (Αίθ. 43-45)
Κάτια Μαντέλη: Γυμνά αρχέτυπα της προϊστορίας (Αίθ. 44)
- Μιμίκα Κρίγκα: Αναζητώντας το Ωραίο στην τέχνη της προϊστορικής Σαντορίνης (Αίθ. 48)
-Αριστοτέλης Κοσκινάς: O βασιλιάς Ακρότατος και η επικίνδυνη όψη του Ωραίου (Αίθ. 28)
- Κορίνα Μοσχίδη: Για την πιο ωραία (Αίθ. 30)
- Χρυσάνθη Τσούλη: Μια ωραία κοιμωμένη (Αίθ. 32)
Τέλος, από τις 22:15 ως τις 23:15 στο Αίθριο του Μουσείου, τo Nikea Guitar Ensemble - Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας, ένα από τα τρία Κιθαριστικά Σύνολα του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και το πιο πολυβραβευμένο και διάσημο σύνολο της Ελλάδας, θα μας ταξιδέψει στη «Μαγεία της κιθάρας» με έργα γνωστών κλασικών συνθετών. Θα ακουστούν κιθαριστικά κομμάτια από την εποχή του μπαρόκ έως τις μέρες μας, τζαζ διασκευές, παραδοσιακές ισπανικές μελωδίες κ.ά. Υπεύθυνος διδασκαλίας και καλλιτεχνικής επιμέλειας του Συνόλου είναι ο καταξιωμένος κιθαριστής Αντώνης Μυτακίδης. Σολίστ: Γιώργος Γκόλγκαρης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων) και Ηλίας Διαμαντάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής). Ώρα έναρξης (με ελεύθερη είσοδο): 20:00. Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23:30. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45, χάρη στην εθελοντική προσφορά του προσωπικού φύλαξης.
Με τη σειρά του, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 26 του μηνός κορυφώνει το σύντομο residency των Action Hero, των δύο δυναμικών περφόρμερ από το Μπρίστολ που συλλέγουν τραγούδια αγάπης από όλη την Ευρώπη με το πρότζεκτ «Oh Europa» κάτω από την πανσέληνο, υπό τις μουσικές του Dj the Dreamer. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ οι Ninos du Brasil, εκπρόσωποι της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, θα πραγματοποιήσουν μια από τις σπάνιες ζωντανές -μαξιμαλιστικές και ταυτόχρονα απόκοσμες- εμφανίσεις τους.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια