Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεινόσαυροι: Που οφείλεται η μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και μεγέθη

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μελετήσουν καλύτερα το DNA των δεινοσαύρων παρέχοντας έτσι νέες πληροφορίες για το...


Δεινόσαυροι: Που οφείλεται η μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και μεγέθη

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μελετήσουν καλύτερα το DNA των δεινοσαύρων παρέχοντας έτσι νέες πληροφορίες για το πώς κατάφερναν να παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και μεγέθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέντ εξηγούν ότι η παραλλαγή του DNA ήταν που βοήθησε τους δεινοσαύρους να εξελίσσονται γρήγορα ανταποκρινόμενοι στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ώστε να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στη Γη για 180 εκατομμύρια χρόνια.

Φυσικά, υπήρξε μια τελευταία πρόκληση που οι δεινόσαυροι δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν – μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που εξάλειψε όλες τις ομάδες δεινοσαύρων εκτός από τους φέροντες φτερά, που αναπτύχθηκαν σε πουλιά.

Η ομάδα του καθηγητή Ντάρρεν Γκρίφιν χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εντοπίσει τα πιθανά γενετικά χαρακτηριστικά των πρώτων δεινοσαύρων, εστιάζοντας στους κοντινότερους σύγχρονους «συγγενείς» τους, τα πουλιά και τις χελώνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το DNA των δεινοσαύρων ήταν πιθανώς οργανωμένο σε πολλά χρωμοσώματα. Τα πτηνά έχουν συνήθως περίπου 80 χρωμοσώματα – περίπου τριπλάσιο του αριθμού των ανθρώπων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πουλιά παρουσιάζουν την πλέον μεγάλη ποικιλομορφία. Ο καθηγητής Γκρίφιν πιστεύει λοιπόν ότι οι δεινόσαυροι είχαν επίσης μεγάλο αριθμό χρωμοσωμάτων, γεγονός που εξηγεί γιατί και αυτοί παρουσίαζαν τέτοια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

«Πιστεύουμε ότι τα πολλά χρωμοσώματα έδωσαν στους δεινοσαύρους τη δυνατότητα της μετάλλαξης των γονιδίων τους, περισσότερο από άλλα ζώα, και έτσι κατάφερναν να εξελίσσονται ταχύτερα και να επιβιώνουν για περισσότερο χρόνο, καθώς ο πλανήτης άλλαζε», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Η Δρ Ρεμπέκα Ο Κονορ, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Κεντ προσθέτει ότι «τα απολιθώματα και τα νέα αποδεικτικά στοιχεία ενισχύουν την ιδέα ότι μάλλον τα πτηνά και οι δεινόσαυροι είναι μακρινοί συγγενείς».

Όσο για το αν θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε DNA δεινοσαύρων από τα απολιθώματα, αυτό φαίνεται αμφίβολο.

Το γενετικό υλικό υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου και το παγκόσμιο ρεκόρ για την επιβίωση του αρχαιότερου DNA είναι ένα εκατομμύριο χρόνια.

Οι δεινόσαυροι έζησαν μεταξύ 66 και 245 εκατομμυρίων ετών πριν.

Ωστόσο, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τον καθηγητή Γκρίφιν και συναδέλφους του μπορούν να οδηγήσουν σε μια ακόμα πιο λεπτομερή κατανόηση του DNA του δεινοσαύρου. Αλλά και πάλι δεν θα τους επιτρέψει να αναδημιουργήσουν δεινόσαυρους.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια