Το Πανεπιστήμιο και η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Βόνης (ULB) γιορτάζουν την επιστροφή περισσότερων από 600 τόμων που είχαν χαθεί απ...
Το Πανεπιστήμιο και η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Βόνης (ULB) γιορτάζουν την επιστροφή περισσότερων από 600 τόμων που είχαν χαθεί από τη συλλογή της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανάμεσά τους πολυάριθμα ιστορικά έργα μεγάλης πολιτιστικής και υλικής σημασίας, όπως μεσαιωνικά και σύγχρονα χειρόγραφα, ιστορικοί χάρτες, σπάνιες εκτυπώσεις του 15ου αιώνα κ.ά. Όπως ένα χειρόγραφο του «Comoediae» του Terenz, του 13ου αιώνα, ένα πλούσια διακοσμημένο χειρόγραφο βιβλίο προσευχής του 17ου αιώνα, το εκκολαπτήριο Opusculum de Herone et Leandro που τυπώθηκε μεταξύ 1495 και 1497 στη Βενετία από τον διάσημο Βενετσιάνο Aldus Manutius με ελληνικά γράμματα.
Οι πολύτιμοι τόμοι προέρχονται από μεγάλη βελγική ιδιωτική συλλογή που το 2017 προσφέρθηκε στον οίκο Sotheby’s για να δημοπρατηθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί στο Λονδίνο παρατήρησαν ότι πολλές ετικέτες και μερικοί από τους τίτλους στις σελίδες είχαν αφαιρεθεί. Ήταν σαφές ότι στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να συγκαλυφθεί η προέλευση της συλλογής.
Έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα που κατέληξε στον επαναπατρισμό, χωρίς ωστόσο να γίνει σαφές πώς τα αντικείμενα της συλλογής βρήκαν τον δρόμο τους προς το Βέλγιο. Ο επιμελητής των χειρόγραφων και ιστορικός βιβλίων του ULB, δρ Michael Herkenhoff, δήλωσε πως «πολλοί πολύτιμοι τόμοι αποθηκεύτηκαν μεταξύ 1946 και 1950 σε μια δεξαμενή στη Βόνη και μπορεί να εκλάπησαν κατά την περίοδο της βελγικής κατοχής στην περιοχή».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Πανεπιστήμιο της Βόνης και η κρατική βιβλιοθήκη έχασαν μέχρι και 180.000 τόμους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, πολλά βιβλία καταστράφηκαν στον βομβαρδισμό της 18ης Οκτωβρίου 1944.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια