Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παγκόσμιο Σαββατοκύριακο για την κληρονομιά των Φάρων – Ο Φάρος στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, η οποία καθιερώθηκε για ενημέρωση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των φάρων, το ρόλο των φαροφυλάκων και της ναυσι...

Παγκόσμιο Σαββατοκύριακο για την κληρονομιά των Φάρων – Ο Φάρος στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, η οποία καθιερώθηκε για ενημέρωση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των φάρων, το ρόλο των φαροφυλάκων και της ναυσιπλοΐας, φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία καθότι, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι επικοινωνίες μεταξύ των χωρών και των λαών, όπως αυτές θεμελιώθηκαν μέσα στους αιώνες, πρώτα δια θαλάσσης, διακόπηκαν ή περιορίστηκαν σημαντικά, τονίζοντας κατά αυτό τον τρόπο τη σημασία των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών. Για αυτό το λόγο, αλλά και επειδή η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φάρων συνέπιπτε με εορτασμούς άλλων σημαντικών ιστορικών γεγονότων, αποφασίστηκε όπως μεταξύ 22-23 Αυγούστου 2020 εορταστεί το Παγκόσμιο Σαββατοκύριακο για την Κληρονομιά των Φάρων.




Με αυτή την ευκαιρία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, υπενθυμίζει τη σημασία του Φάρου, ο οποίος βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Πάφου, το οικοδομικό σύμπλεγμα του οποίου («οικίες φαροφύλακα») και του περιβάλλοντος χώρου, αποκαταστάθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2017, εγκαινιάζοντας συγχρόνως μόνιμη έκθεση με τίτλο «Κύπρος, θάλασσα και φάροι: μια διαχρονική ιστορία». 

Παγκόσμιο Σαββατοκύριακο για την κληρονομιά των Φάρων – Ο Φάρος στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου

Μέσα από αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε εξολοκλήρου το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αναδεικνύεται μια πτυχή της θαλάσσιας ιστορίας του τόπου μας που δεν είχε τονιστεί προηγουμένως, αυτή της κληρονομιάς των φάρων, εφόσον αποτελεί και το μοναδικό σύμπλεγμα φάρου που συντηρήθηκε, αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε στην Κύπρο. Συγχρόνως, η συντήρηση και διαμόρφωση της περιοχής του Φάρου της Πάφου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τους δημοφιλέστερους και πιο γραφικούς πόλους έλξης για τους επισκέπτες της πόλης της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα, με διεθνή πλέον προβολή, μεταφέροντας έτσι τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας ανά το παγκόσμιο.




Το χαρακτηριστικό που καθιστά ιδιαίτερο το συγκεκριμένο φάρο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου, που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς επίσης και μέρος του δικτύου NATURA 2000, εξαιτίας της μοναδικής σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος στον χώρο αυτό. Η σχέση του φάρου με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η πόλη της Νέας Πάφου ιδρύθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο, αντικαθιστώντας την Παλαιά Πάφο (αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου), εξαιτίας κυρίως της άμεσης πρόσβασης που το νέο λιμάνι προσέφερε στη θάλασσα.


Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια