Το μουσείο αποτελεί την κιβωτό των άμεσων πηγών της αρχαίας ιστορίας. Θα έλεγε κανείς ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί α...
Το μουσείο αποτελεί την κιβωτό των άμεσων πηγών της αρχαίας ιστορίας. |
Θα έλεγε κανείς ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί αντιδημοφιλές: είναι κρυμμένο ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δεν έχει αγάλματα ή αντικείμενα για να «χορτάσει» το μάτι, ενώ σε μια εποχή που κυριαρχεί η εικόνα, εκείνο σε καλεί να διαβάσεις. Και όμως, το Επιγραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων επιγραφών που αποτελούν τις άμεσες πηγές της Ιστορίας. Αυτό που μπορεί να του λείπει σε μέγεθος, το αναπληρώνει με τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνει κατά καιρούς.
Σήμερα και παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, το μουσείο διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων με στόχο να έρθει σε διάλογο και επικοινωνία με τη γειτονιά του. Με τις εκδηλώσεις «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς», που μεταδίδονται από τη σελίδα του μουσείου στο Facebook, παρουσιάζεται η ιστορία των Εξαρχείων και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν στην περιοχή με αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ και το ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ, ενώ την ίδια ώρα προβάλλονται και ένα ή δύο εκθέματα από τη συλλογή του, που έρχονται σε διάλογο με το θέμα της εκάστοτε παρουσίασης. Σε παλαιότερη έρευνα που είχε κάνει το μουσείο, διαπίστωσε πως το ποσοστό του κοινού που προερχόταν από τα Εξάρχεια ήταν πολύ μικρό και ένας από τους στόχους των εκδηλώσεων είναι να προσελκύσει νέους επισκέπτες όταν ανοίξουν πάλι τα μουσεία. «Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή που όλοι την περπατάμε, αλλά δεν τη γνωρίζουμε πολύ καλά. Θέλουμε να αναδείξουμε την παλαιά και σύγχρονη ιστορικότητα της περιοχής, μιας γειτονιάς που είμαστε και εμείς μέρος της», μας λέει ο διευθυντής του μουσείου, Αθανάσιος Θέμος.
Η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη και ο επίτιμος διευθυντής του μουσείου Χαράλαμπος Κριτζάς άνοιξαν τον κύκλο των εκδηλώσεων στα τέλη Μαρτίου, ενώ την επόμενη Δευτέρα (12/4) ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μωραΐτης θα μιλήσει για το αστικό τοπίο της περιοχής. Θα ακολουθήσουν θεματικές για την αρχιτεκτονική των Εξαρχείων, για τα φιλολογικά σαλόνια και τους λογοτέχνες που έζησαν ή περνούσαν χρόνο στην περιοχή, όπως οι Σουρής, Παλαμάς, Λαπαθιώτης, Ιωάννου, τα τοπωνύμια και την ονοματοδοσία των οδών, την ιστορία της Νεάπολης κ.ά. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη ακτινογραφία των Εξαρχείων που, όπως μας λέει ο κ. Θέμος, θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια