Η εικονική αναπαράσταση της μεγάλης ορθογώνιας πλατείας της πόλης. © Flyover Zone Productions and DAI Η Μπάαλμπεκ είναι μια πόλη στην κοιλάδ...
Η εικονική αναπαράσταση της μεγάλης ορθογώνιας πλατείας της πόλης. © Flyover Zone Productions and DAI |
Η Μπάαλμπεκ είναι μια πόλη στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου που κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν γνωστή ως Ηλιούπολις. Βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βηρυτού, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού και είναι χτισμένη σε ύψος 1.170 μέτρων. Ο πληθυσμός της πόλης σήμερα φτάνει τους 72.000 κατοίκους.
Λίγοι επισκέπτες μπορούν πλέον να ταξιδέψουν εκεί και μια νέα εικονική περιήγηση επιτρέπει σε άτομα οπουδήποτε στον κόσμο να βλέπουν τον ιστότοπο τόσο όπως φαίνεται σήμερα όσο και πως φαινόταν στην ακμή του το 215 μ.Χ.
Η Λιβανέζικη Διεύθυνση Γενικών Αρχαιοτήτων και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο συνεργάστηκαν με την εταιρεία εικονικής περιοδείας Flyover Zone για να δημιουργήσουν την online εμπειρία, με τίτλο Baalbek Reborn: Ναοί.
Ο Bernard Frischer, ο οποίος προηγουμένως ηγήθηκε μιας παρόμοιας ψηφιακής ανακατασκευής της αρχαίας Ρώμης υποστηρίζει ότι κανένας κατάλογος σημαντικών τουριστικών προορισμών στον κόσμο δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τη Μπααλμπέκ.
Η είσοδος του Μπάαλμπεκ περνάει μέσα από τα προπύλαια των δώδεκα κιόνων, που έκτισε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καρακάλλας. Ο δρόμος οδηγεί στην μεγάλη ορθογώνια πλατεία, διαστάσεων 110 επί 135 μέτρων, η οποία είναι κλειστή από τις 3 της πλευρές από μια αψιδωτή στοά. Στα δυτικά της πλατείας βρίσκεται μια μεγάλη εξωτερική κλίμακα, πλάτους 45 μέτρων, που οδηγεί στην εξέδρα με την πρόσοψη του ναού. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία τον Ηλιοπολίτη και είχε κτιστεί πάνω από το ναό του Βάαλ-Χαντάντ. Όρθιοι παραμένουν 6 κίονες, κορινθιακού ρυθμού, από τους 19 στο ανατολικό περιστύλιο και άλλους 8 από αυτούς τους αποσυναρμολόγησαν οι Βυζαντινοί ύστερα από διαταγές του Ιουστινιανού για να διακοσμήσουν την Αγία Σοφία. Όλοι οι κίονες στο ναό ήταν 54 και ο ναός είχε πλάτος 50 μέτρων, 90 μέτρα μήκος και 20 μέτρα ύψος.
Η ψηφιακή περιήγηση προσφέρει διαδραστικές προβολές 360 μοιρών σε 38 τοποθεσίες στην πόλη. Courtesy: Flyover Zone Productions and German Archaeological Institute |
Για τη κατασκευή του τοίχους οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν μεγάλους ογκόλιθους, βάρους 400 τόνων και πάνω σε αυτούς τους ογκόλιθους τοποθετήθηκαν 3 άλλοι μονόλιθοι άνω των 750 τόνων έκαστος, σχηματίζοντας το «τρίλιθον», ένα επιβλητικό κατασκεύασμα.
Νότια του ναού του Δία, βρίσκεται ο μόνος ακέραιος ναός της πόλης, ο ναός του Βάκχου-Διονύσου ή αλλιώς «Μικρός Ναός». Ο ναός κοσμείται από πολλές ανάγλυφες παραστάσεις της γέννησης του θεού Διονύσου. Η κυρίως αίθουσα έχει πλάτος 19 μέτρα και μήκος 35 μέτρα. Η πύλη του ναού έχει μνημειακές διαστάσεις, πλάτους 6,5 μέτρων και ύψους 13 μέτρων. Ο ναός βρίσκεται σε μια βαθμιδωτή κλίμακα, με 33 σκαλοπάτια. Όλοι οι κίονες του ναού είναι 42, 15 σε κάθε μεγάλη πλευρά και 6 σε κάθε μικρή, ενώ ανατολικά βρίσκεται ο κυκλικός ναός της θεάς Αφροδίτης, άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν αφιερωμένος στη θεά Τύχη. Οι μουσουλμάνοι ενίσχυσαν τους ναούς με ισχυρό τείχος και άλλα ισχυρά οχυρωματικά έργα.
Το πριν και το σήμερα. Courtesy: Flyover Zone Productions and German Archaeological Institute |
Ο τόπος είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι ναοί που χτίστηκαν σε περίοδο 200 ετών είναι αφιερωμένοι στους πιο σπουδαίους θεούς τους, τον Δία, την Αφροδίτη και τον Ερμή.
Η δωρεάν εφαρμογή - διαθέσιμη για υπολογιστές, κινητές συσκευές και ακουστικά εικονικής πραγματικότητας - προσφέρει διαδραστικές προβολές 360 μοιρών σε 38 τοποθεσίες στην πόλη, ενώ οι χρήστες μπορούν να ακούσουν εξειδικευμένα ηχητικά σχόλια στα Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά και να ζητήσουν επιπλέον εικόνες και κείμενο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα σημεία. Μπορούν επίσης να βλέπουν τα κτήρια όπως εμφανίζονται σήμερα και όπως φαίνονταν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν.
H εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια