Καλλιτεχνική απεικόνιση της χρήσης των αντικειμένων που βρέθηκαν στους αρχαίους τάφους στη Ρωσία ως καλαμάκια. [C redit: Kelvin Wilson) Στα ...
Καλλιτεχνική απεικόνιση της χρήσης των αντικειμένων που βρέθηκαν στους αρχαίους τάφους στη Ρωσία ως καλαμάκια. [Credit: Kelvin Wilson) |
Στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκαν σε ένα αρχαιολογικό ταφικό χώρο της εποχής του Χαλκού στη νότιο Ρωσία οκτώ σωληνοειδή αντικείμενα, μήκους περίπου 1 μέτρου. Ήταν κατασκευασμένα από χρυσό και ασήμι, έφεραν περίτεχνο σκάλισμα και ανήκαν στον πολιτισμό των Maikop. Ήταν ένα πολιτισμός νομάδων στις στέπες του Πόντου-Κασπίας που αναπτύχθηκε πριν από 5,5 χιλιάδες έτη και πιστεύεται ότι κάποιοι από αυτούς τους νομάδες περίπου το 2.300 π.Χ. μετακινήθηκαν σε περιοχές του Αιγαίου και της Αδριατικής. Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι αυτά τα αντικείμενα ήταν σκήπτρα ή στηρίγματα για να τοποθετούνται πάνω τους υφάσματα, σκεπάσματα ή τέντες.
Όμως αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου Ιστορίας Υλικών Πολιτισμού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζουν ότι αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιούνταν για να πίνουν οι κάτοχοι τους κάποιο ποτό που βρισκόταν σε πιθάρια κατά τη διάρκεια κάποιας τελετουργίας. Οι αρχαιολόγοι του ινστιτούτου πιστεύουν ότι οι συμμετέχοντες στην τελετουργία τοποθετούσαν τους σωλήνες στο πιθάρι και μοιράζονταν με αυτόν το τρόπο το ποτό που υπήρχε εκεί το οποίο ήταν ένα αρχαίο είδος μπύρας.
Σχεδιαστική αναπαράσταση του τρόπου που οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού του πολιτισμού των Maikop έπιναν όλοι μαζί με την χρήση των σωλήνων. [Credit: V. Trifinov, Antiquity Publications Ltd.] |
«Αν η διαπίστωση μας είναι σωστή αυτά τα όμορφα αντικείμενα θα είναι τα αρχαιότερα καλαμάκια που γνωρίζουμε. Είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό ότι σε ένα τόσο σημαντικό ταφικό μνημείο τα πιο σημαντικά ευρήματα δεν είναι κάποια όπλα ή κοσμήματα αλλά ένα σετ από καλαμάκια με τα οποία έπιναν μπύρα» αναφέρει ο Viktor Trifonov, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Οι λεπτοί σωλήνες δεν είναι τόσο απλοί όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά», δήλωσε στο Live Science, ο Viktor Trifonov. «Ακόμη και τα εξαίσια ειδώλια ταύρου που είναι προσαρτημένα σε αυτά μπορούν να αποτελούν διακοσμητικό και τεχνικό στοιχείο για την εξισορρόπηση της συσκευής».
H συγκεκριμένη ιδέα ταιριάζει και με άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Στην Εγγύς Ανατολή, οι άνθρωποι ζύμωναν το κριθάρι σε μπύρα πριν από περίπου 13.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μεγάλης κλίμακας ζυθοποιία ξεκίνησε στη Δυτική Ασία την 5η έως την 4η χιλιετία π.Χ., και υπάρχουν απεικονίσεις από εκείνη την εποχή που έχουν βρεθεί στο σημερινό Ιράκ και Ιράν να δείχνουν ανθρώπους που πίνουν μέσα από καλαμάκια. Άλλα ευρήματα - για παράδειγμα, οι αρχαίοι Σουμέριοι έπιναν μπύρα μέσα από μακριά καλάμια, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Puabi, η οποία θάφτηκε με μακριά καλαμάκια στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Ur (σημερινό Ιράκ) - δείχνουν ότι η κοινή κατανάλωση μπύρας μέσω μακριών σωλήνων ήταν μια αγαπημένη απασχόληση.
Για την έρευνα, η ομάδα έλαβε δείγμα από τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό ενός από τα αγγεία, όπου υπήρχαν κόκκοι αμύλου κριθαριού, σωματίδια δημητριακών και ένας κόκκος γύρης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν το κριθάρι είχε υποστεί ζύμωση σε μπύρα, επομένως «αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις», όπως σημείωνουν στη μελέτη.
Ακόμα κι έτσι, «Ο σχεδιασμός, ο αριθμός των σωλήνων, η ανάλυση υπολειμμάτων και αρκετές κρίσιμες ομοιότητες με τα Σουμεριανά καλαμάκια μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι σωλήνες των Maikop είναι καλαμάκια», είπε ο Trifonov. Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση ήταν κοινή, καθώς «η τέχνη της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής από την 3η χιλιετία π.Χ. και μετά απεικονίζει πολλά μακριά καλαμάκια τοποθετημένα σε ένα κοινόχρηστο αγγείο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να στέκονται ή να κάθονται κοντά για να πιουν μαζί», είπε.
Ο Trifonov πρόσθεσε ότι οι σωλήνες των Maikop έχουν μεταλλικά φίλτρα που «θα βοηθούσαν στο φιλτράρισμα των ακαθαρσιών που υπήρχαν στην αρχαία μπύρα».
Η έρευνα «ακούγεται αρκετά πειστική, υπό το φως άλλων παραλληλισμών, για τις αναλύσεις των υπολειμμάτων και για τη σημασία των αλκοολούχων ποτών στις περισσότερες αρχαίες και σύγχρονες κοινωνίες», δήλωσε ο Aren Maeir, αρχαιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ, που έχει μελετήσει παρόμοια καλαμάκια από μεταγενέστερα περιβάλλοντα στο Λεβάντε της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, αλλά δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Θα ήθελα να είχα περισσότερες αναλύσεις των καλαμιών για πρόσθετες αναλύσεις υπολειμμάτων (διαφορετικών τύπων), αλλά ίσως δεν ήταν δυνατό», δήλωσε ο Maeir στο Live Science.
Τα καλαμάκια των Maikop είναι περίπου 1.000 χρόνια παλαιότερα από τα επόμενα παλαιότερα σωζόμενα καλαμάκια που έχουν καταγραφεί, τα οποία βρέθηκαν στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Ur και χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια, είπε ο Trifonov.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια