Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι-Ιστορίες-Μνήμες»: Εκπαιδευτική επίσκεψη-ξενάγηση στο Εξαμίλιο Τείχος στα Ίσθμια

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι-Ιστορίες-Μνήμες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυ...

«Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι-Ιστορίες-Μνήμες»: Εκπαιδευτική επίσκεψη-ξενάγηση στο Εξαμίλιο Τείχος στα Ίσθμια

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι-Ιστορίες-Μνήμες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.) συνδιοργανώνουν εκπαιδευτική επίσκεψη-ξενάγηση σε τμήμα του Εξαμίλιου Τείχους, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 (ώρα 10:30),με σημείο συνάντησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, στην Κυρά-Βρύση Ισθμίας.

Η αρχαιολόγος της ΕΦ.Α.ΚΟΡ. κ. Ελένη Ανδριανού θα ξεναγήσει τους επισκέπτες σε ένα εύκολα προσβάσιμο,ορατό,τμήμα του Εξαμίλιου Τείχους, μήκους 155 μέτρων, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και το οποίο εκτείνεται παράλληλα με την Παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου-Επιδαύρου, μετά τον κόμβο της Κυρά-Βρύσης (κατεύθυνση προς Κεγχρεές-Λουτρά Ωραίας Ελένης).

Το Εξαμίλιο Τείχος, γνωστό και ως Ιουστινιάνειο, αποτελεί το κυριότερο αμυντικό έργο της Βυζαντινής περιόδου που προστάτευε την Πελοπόννησο από τις από βορρά βαρβαρικές επιδρομές. Εκτείνεται σε μήκος 7.300 μέτρων, από τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου έως τις ακτές του Σαρωνικού. Η αρχική φάση κατασκευής του χρονολογείται στην περίοδο του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄ (408-450 μ.Χ.). Σήμερα πολλά τμήματα του Τείχους σώζονται,άλλα ορατά και άλλα καταχωμένα, ενώ μικρά τμήματά του έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι εργασίες αποκατάστασης του τμήματος του Τείχους διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της πράξης «Στερέωση-Αποκατάσταση και Ανάδειξη Τμήματος του Εξαμιλίου (Ιουστινιάνειου) τείχους στα Ίσθμια του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας», του Ε.Π. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2014-2020.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας-Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας: 27410-37244 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 8:30-13:00).


Πηγή: Arcadia Portal

Δεν υπάρχουν σχόλια