Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πώς γίνεται η αρχαιολογική έρευνα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο

Ένα από τα πλέον πρωτότυπα και ενδιαφέροντα εργαστήρια βιωματικής πολιτισμικής εμπειρίας όχι μόνο σε επίπεδο Ηπείρου, αλλά πανελλαδικά ήταν ...

Πώς γίνεται η αρχαιολογική έρευνα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο

Ένα από τα πλέον πρωτότυπα και ενδιαφέροντα εργαστήρια βιωματικής πολιτισμικής εμπειρίας όχι μόνο σε επίπεδο Ηπείρου, αλλά πανελλαδικά ήταν αυτό που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, σε συνεργασία με τους φορείς του προγράμματος ΑΠΟΙΚΙΑ.

Το κοινό που συμμετείχε και παρακολούθησε το εργαστήριο είχε μία σπάνια ευκαιρία να ενημερωθεί για τις επιστημονικές μεθόδους που διέπουν μια αρχαιολογική έρευνα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο με την αποκάλυψη τάφων και αρχαιολογικού υλικού (κινητές αρχαιότητες και σκελετικά κατάλοιπα).

Παράλληλα ενημερώθηκε για θέματα που άπτονται της διαδικασίας μελέτης των ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων, την εξαγωγή δειγμάτων για ανάλυση σταθερών ισοτόπων καθώς και την εξαγωγή δειγμάτων για περαιτέρω ανάλυση του αρχαίου DNA και το πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την αρχαιολογική επιστημονική έρευνα.

Το διήμερο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, εντασσόταν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Για ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα έκανε λόγο στην εναρκτήρια ομιλία του εργαστηρίου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και αναπλ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Άρτας για μία σειρά θεματικών, όπως ήταν:

«Η Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας», «Η διαδικασία της αρχαιολογικής έρευνας. Από το σκάμμα στο μουσείο», «Η μελέτη των δημογραφικών και διατροφικών τάσεων του πληθυσμού της Αμβρακίας μέσω της εφαρμογής μεθόδων αιχμής».

Το τελευταίο σκέλος του εργαστηρίου αναφερόταν στην επίδειξη της χρήσης εργαλείων και του εξοπλισμού για την δειγματοληψία και την αρχαιογενετική ανάλυση και στην επίδειξη της ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής σε κρανίο, και τον χειρισμό του δειγματοληπτικού οστεολογικού – οδοντικού υλικού.


Πηγή: Αλ. Παπαδόπουλος, Epirus Online

Δεν υπάρχουν σχόλια