Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικοί χώροι: Αυξήσεις και μειώσεις στα εισιτήρια

Από αύριο, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, τίθενται σε εφαρμογή οι ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη. Αυξήσεις στα εισιτήρια σημαντικών μνημείων κα...

Από αύριο, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, τίθενται σε εφαρμογή οι ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη.
Από αύριο, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, τίθενται σε εφαρμογή οι ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη.

Αυξήσεις στα εισιτήρια σημαντικών μνημείων και μουσείων της χώρας που είναι φθηνότερα σε σύγκριση με αντίστοιχα του εξωτερικού, πιθανή μείωση ή και κατάργηση του αντιτίμου εισόδου σε χώρους των οποίων η επισκεψιμότητα χρειάζεται ενίσχυση, επέκταση του μέτρου των ζωνών επισκεψιμότητας σε όλη την επικράτεια, αλλά και ειδικές τιμές για όσους λ.χ. προσέρχονται στην Ακρόπολη τις ώρες χαμηλής προσέλευσης, είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναπροσαρμογής μέρους της τιμολογιακής του πολιτικής.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέττα Βαλάκου, η αναπροσαρμογή του αντιτίμου εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που θα αφορά όσους διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, γίνεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού και προϋποθέτει οικονομικοτεχνική μελέτη από ειδικό αναλυτή-εκτιμητή, η οποία αναμένεται να ανατεθεί εντός του φθινοπώρου. Οι προτάσεις του ΟΔΑΠ που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωσή της, θα χρειαστούν την έγκριση της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προκειμένου έπειτα να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου.

Ειδικότερα, οι σκέψεις του ΟΔΑΠ για αυξήσεις βασίζονται κατ’ αρχήν στη γενική ομολογία ότι αρκετά αντίτιμα εισόδου είναι, σύμφωνα με τη Νικολέττα Βαλάκου, «πιο κάτω από όσο θα έπρεπε». Οι τελικές προτάσεις του οργανισμού θα βασιστούν στα συμπεράσματα της οικονομικοτεχνικής μελέτης, που θα εξετάσει αναλογικά και τα όσα ισχύουν σε μεγάλα και σημαντικά μνημεία εντός ή και εκτός της Ε.Ε. «Το εισιτήριο των 20 ευρώ για την Ακρόπολη, θεωρούμε ότι είναι μικρό», λέει η κ. Βαλάκου και συνεχίζει: «ομοίως και το ενιαίο εισιτήριο των 30 ευρώ για μνημεία και μουσεία της Αθήνας. Δεν θέλουμε όμως πανάκριβα εισιτήρια, αλλά συμβατά με την τιμολογιακή πολιτικής της Ελλάδας ως μέλους της Ε.Ε. και με τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα».

Στα στοιχεία της μελέτης θα βασιστούν και οι προτάσεις του ΟΔΑΠ για ενδεχόμενες μειώσεις ή και καταργήσεις του αντιτίμου εισόδου σε μνημεία και μουσεία που «κόβουν» λίγα εισιτήρια. «Κάποιοι από αυτούς τους χώρους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αλλά δυστυχώς να μην έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα», λέει η κ. Βαλάκου και εξηγεί: «Κοιτάμε λοιπόν πώς να την ενισχύσουμε, μειώνοντας το εισιτήριο και προβάλλοντας τον χώρο. Η πολιτική προβολής των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού είναι επίσης κάτι που επεξεργαζόμαστε».

Οσον αφορά τις ζώνες επισκεψιμότητας, που τίθενται σε εφαρμογή στην Ακρόπολη τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο σχεδιασμός του ΟΔΑΠ περιλαμβάνει την επέκταση του μέτρου, από τον Απρίλιο του 2024 κι έπειτα, σε περισσότερα μεγάλα μνημεία και μουσεία της επικράτειας με ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως οι Δελφοί, η αρχαία Ολυμπία, η Βεργίνα, οι Μυκήνες κ.ά., των οποίων η επισκεψιμότητα είναι πιο διαχειρίσιμη από εκείνη της Ακρόπολης. Ειδικά για την τελευταία, ο ΟΔΑΠ εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του το μέτρο του χαμηλότερου εισιτηρίου για τις ώρες χαμηλής επισκεψιμότητας (π.χ. τις μεσημεριανές), ενώ παραμένει υπό συζήτηση και η VIP βραδινή είσοδος.

Αξιοπρόσεκτο, τέλος, είναι και το ζήτημα της παράνομης μεταπώλησης εισιτηρίων, φαινόμενο όχι εκτεταμένο, αλλά με κάποια κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Ακρόπολη και για το οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες νομικές κυρώσεις.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια