Οι αρχαιολόγοι που βοήθησαν στις εργασίες αποκατάστασης του Μουσείου της Πόλης του Σπλιτ, ενός από τα πιο σημαντικά και επισκέψιμα μουσεία τ...
Οι αρχαιολόγοι που βοήθησαν στις εργασίες αποκατάστασης του Μουσείου της Πόλης του Σπλιτ, ενός από τα πιο σημαντικά και επισκέψιμα μουσεία της Κροατίας, που βρίσκεται μέσα στο παλάτι Dominik Papalic, έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Μεγάλα ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά βρέθηκαν κάτω από το κτήριο κατά την ανακατασκευή του ισογείου και την εγκατάσταση ανελκυστήρα στο Μουσείο της Πόλης του Σπλιτ.
Τα συνεχιζόμενα έργα που αποτελούν μέρος ενός ευρωπαϊκού έργου που ονομάζεται «Παλάτι της Ζωής, Πόλη της Αλλαγής» έχουν αποκαλύψει έναν πολύτιμο αρχαιολογικό χώρο που ήταν αόρατος από την εποχή της ανέγερσης του Παλατιού του Διοκλητιανού μέχρι τώρα.
Κατά τη φάση σχεδιασμού των εργασιών στο πρώην αναγεννησιακό παλάτι της οικογένειας Papalić (16ος αιώνας), αναμένονταν μικρές αρχαιολογικές ανακαλύψεις και ως εκ τούτου ανασκαφικές έρευνες, αλλά στη συνέχεια ήρθε μια συγκλονιστική ανακάλυψη.
Η Total Croatia News αναφέρει ότι στο χώρο της πρώην υποδοχής του μουσείου, ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο δάπεδο με στοιχεία ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ένα άνοιγμα για διοχέτευση ζεστού αέρα συνδεδεμένο με φούρνο, ένα άνοιγμα στο εσωτερικό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και μια κατασκευή κλιβάνου.
Μια βαθύτερη ανασκαφή αποκάλυψε ένα αρχαίο ψηφιδωτό στο νότιο δωμάτιο, ακολουθούμενο από μια συνέχεια του αρχαίου τοίχου στο κεντρικό δωμάτιο, με μια πισίνα και ένα πατητήρι λαδιού και σταφυλιού. Μια πισίνα με λευκό μωσαϊκό δάπεδο ανακαλύφθηκε στο βόρειο δωμάτιο, δίπλα στη σκάλα, σύμφωνα με τον Nebojša Cingeli, επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας της εταιρείας Neir.
Ο Nebojša Cingeli εξήγησε ότι οι ανακαλύψεις κάτω από το παλάτι Papalić σχετίζονται με το νερό επειδή είναι πισίνες και στέρνες, επομένως είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι «κάποτε υπήρχαν ιαματικά λουτρά και στο βόρειο τμήμα του Παλατιού του Διοκλητιανού».
Αυτό αποτελεί έκπληξη τόσο για τους ιστορικούς όσο και για τους αρχαιολόγους, επειδή για χρόνια θεωρούσαν ότι το βόρειο τμήμα του παλατιού του Διοκλητιανού στέγαζε στρατώνες και χώρους εκπαίδευσης για την προσωπική φρουρά και το προσωπικό του Διοκλητιανού. Αυτές οι ανακαλύψεις αναμένεται να καταστήσουν δυνατή την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών για την αρχική κάτοψη του Παλατιού του Διοκλητιανού.
«Το γεγονός ότι όλα αυτά τα στρώματα παλαιότερων κτηρίων που κάποτε αποτελούσαν την πόλη είναι ορατά μέσα στο Μουσείο της Πόλης του Σπλιτ παρέχει σε αυτό το μουσείο πρόσθετη αξία που είναι εξαιρετικά σπάνια. Η πολυεπίπεδη κατασκευή ξεκίνησε με το αρχαίο στρώμα και συνεχίστηκε στην ύστερη αρχαιότητα, τη ρωμανική, τη γοτθική, την αναγέννηση… μέχρι τον 19ο και τον 20ο αιώνα είναι ένα παράδειγμα καθεαυτό», δήλωσε η Vesna Bulić Baketić, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλης του Σπλιτ.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια