Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο πλυσταριό του 2ου αιώνα μ.Χ. αποκαλύφθηκε μπροστά από το Μαυσωλείο του Αδριανού στη Ρώμη

Ρωμαϊκή fullonica που ανακαλύφθηκε στην Piazza Pia μπροστά από το Castel Sant'Angelo. [Credit: Soprintendenza Speciale di Roma] Ένα αρχα...

Ρωμαϊκή fullonica που ανακαλύφθηκε στην Piazza Pia μπροστά από το Castel Sant'Angelo. [Credit: Soprintendenza Speciale di Roma]
Ρωμαϊκή fullonica που ανακαλύφθηκε στην Piazza Pia μπροστά από το Castel Sant'Angelo. [Credit: Soprintendenza Speciale di Roma]

Ένα αρχαίο πλυσταριό (fullonica) που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., μαζί με ψηφιδωτά και διάφορα αντικείμενα, είναι μέρος των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις πρόσφατες ανασκαφές στην Piazza Pia της Ρώμης. Τα ευρήματα παρουσίασαν ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Gennaro Sangiuliano, ο δήμαρχος της Ρώμης, η Έφορος της Ρώμης, Daniela Porro και ο διευθύνων σύμβουλος της Anas, Aldo Isi.

«Είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και να βρούμε με σύνεση μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών προστασίας και της ανάγκης εκσυγχρονισμού του αστικού ιστού», δήλωσε ο υπουργός Gennaro Sangiuliano.

Η fullonica είναι ένα αρχαίο πλυσταριό και ο όρος αναφέρεται τόσο στην τέχνη του πλυσίματος, της αφαίρεσης των λεκέδων και της προετοιμασίας των ρούχων, όσο και στο εργαστήριο ή τον τόπο όπου γινόταν αυτό. Οι τόγκες δεν ήταν εύκολο να πλυθούν, να διπλωθούν και να σιδερωθούν στο σπίτι, οπότε πολλοί στράφηκαν σε αυτό το είδος πλυντηρίου, το οποίο υπήρχε σε μεγάλο αριθμό σε όλη την αυτοκρατορία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη fullonica που ανακαλύφθηκε στη Ρώμη. Το μεγαλύτερο από όλα είναι αυτό του M. Vesonio Primo, όπου διακρίνονται ακόμη οι λεκάνες πλύσης, όπου τα ρούχα βυθίζονταν σε νερό αναμεμειγμένο με αλκαλικές και καθαριστικές ουσίες, νιτρικό άλας, πηλό fullonica και ούρα.


Λεπτομέρεια της fullonica που αποκαλύφθηκε στην Piazza Pia της Ρώμης. [Credit: Soprintendenza Speciale di Roma]
Λεπτομέρεια της fullonica που αποκαλύφθηκε στην Piazza Pia της Ρώμης.
[Credit: Soprintendenza Speciale di Roma]

«Η Piazza Pia θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο. Πρόκειται πραγματικά για μια εμβληματική περίπτωση του πώς η θεσμική συνεργασία και η σωστή κατανόηση της σημασίας της προστασίας και της εκτίμησης των πολιτιστικών μας αγαθών μπορούν να οδηγήσουν σε μια διπλά θετική λύση: χάρη στο εργοτάξιο, ανακαλύψαμε αυτή την πανέμορφη fullonica και άλλα ευρήματα, τα οποία θα μπορέσουμε να δημοσιοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε, αλλά ταυτόχρονα, θα μπορέσουμε επίσης να ολοκληρώσουμε την υπόγεια διάβαση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης, Roberto Gualtieri.

«Η αρχαιολογική υπηρεσία για την κατασκευή της υπόγειας διάβασης της Piazza Pia πρέπει σε κάθε περίπτωση να προστατεύσει τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις», εξήγησε η ειδική Έφορος της Ρώμης, Daniela Porro. «Στην προκειμένη περίπτωση, η διατήρηση των ευρημάτων μέσω της μετεγκατάστασής τους θα πρέπει επίσης να οδηγήσει στην ανάδειξή τους: έχει προταθεί η μετεγκατάστασή τους στο Castel Sant'Angelo, στο αρχαίο Μαυσωλείο του Αδριανού που χτίστηκε στο Horti της Domitia».

Το έργο αποκατάστασης και πεζοδρόμησης της Piazza Pia, που βρίσκεται μεταξύ του Castel Sant'Angelo και της Via della Conciliazione, χρηματοδοτείται με 79,5 εκατομμύρια ευρώ. Η δημιουργία αυτού του νέου μεγάλου πεζόδρομου θα συνδέσει πράγματι την περιοχή του Castel Sant'Angelo με τη Via della Conciliazione και, ως εκ τούτου, με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εξασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση της περιοχής από τους πεζούς και βελτιώνοντας τη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων χάρη στη δημιουργία της υπόγειας διόδου που θα συνδεθεί με το Lungotevere στη Sassia.


Λεπτομέρεια μιας από τις ακάλυπτες μπανιέρες πλύσης. [Credit: Soprintendenza Speciale di Roma / ANAS]
Λεπτομέρεια μιας από τις ακάλυπτες μπανιέρες πλύσης.
[Credit: Soprintendenza Speciale di Roma / ANAS]

Τα έργα εκτελούνται από την Anas σε συμφωνία με τον Δήμο της Ρώμης. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.

Οι αρχαιολογικές έρευνες, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Alessio De Cristofaro, στο πλαίσιο της κατασκευής του Υπόγειου Περάσματος, έφεραν στο φως νέες ανακαλύψεις που αφηγούνται άγνωστα μέχρι σήμερα αστικά τοπία και θραύσματα της ιστορίας της Ρώμης.

Η περιοχή της έρευνας καταλαμβανόταν παλαιότερα από ορισμένες σημαντικές προαστιακές αυτοκρατορικές κατοικίες (horti Agrippinæ, horti Domitiæ), οι οποίες συνόρευαν με τη δεξιά όχθη του Τίβερη και είχαν γραφική θέα στον ποταμό με στοές, περιπάτους και κήπους.


Πηγή: LBV

Δεν υπάρχουν σχόλια