Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνια κομμάτια μεσαιωνικών παιχνιδιών βρέθηκαν σε κάστρο στη νότια Γερμανία

[Credit : University of Tübingen] Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια συλλογή μεσαιωνικών παιχνιδιών σε ένα ξεχασμένο κάστρο στη νότια Γερμανία. Μεταξ...

Σπάνια κομμάτια μεσαιωνικών παιχνιδιών βρέθηκαν σε κάστρο στη νότια Γερμανία
[Credit : University of Tübingen]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια συλλογή μεσαιωνικών παιχνιδιών σε ένα ξεχασμένο κάστρο στη νότια Γερμανία. Μεταξύ των ανακαλύψεων είναι μια καλοδιατηρημένη σκακιέρα, πιόνια και ζάρια, που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Η ιστορία του σκακιού ανάγεται στον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ., όταν ο προκάτοχός του, ένα παιχνίδι που ονομαζόταν chaturanga, παιζόταν σε περιοχές της Ινδίας. Μετά την αραβική εισβολή και την κατάκτηση της Περσίας, το σκάκι υιοθετήθηκε από τον μουσουλμανικό κόσμο και τελικά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας και της Ιταλίας περίπου 1.000 χρόνια πριν. Ωστόσο, η ανακάλυψη κομματιών σκακιού από τα πρώτα χρόνια του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά σπάνια.

Το πιόνι του σκακιού απεικονίζει μια φιγούρα αλόγου ύψους 4 εκατοστών, ενώ τα άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν τέσσερα πιόνια σε σχήμα λουλουδιού και ένα ζάρι με έξι μάτια, κατασκευασμένο από κέρατο. 


Ίππος από σκάκι του 11ου-12ου αιώνα.  [Credit: Victor Brigola, University of Tübingen]
Ίππος από σκάκι του 11ου-12ου αιώνα.
 [Credit: Victor Brigola, University of Tübingen]

Αυτά τα στοιχεία της πρώιμης κουλτούρας των τυχερών και επιτραπέζιων παιχνιδιών εξετάζονται επί του παρόντος από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), της Κρατικής Υπηρεσίας για τη Διατήρηση των Μνημείων της Βάδης-Βυρτεμβέργης (LAD) και του Πανεπιστημίου του Tübingen.  Οι εργαστηριακές αναλύσεις των υπολειμμάτων χρώματος δείχνουν ότι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη έπαιζε με κόκκινο. Τα τυπικά ίχνη φθοράς από τη χρήση δείχνουν ότι ο ίππος ανασηκωνόταν όπως και σήμερα κατά τη διάρκεια μιας κίνησης, υποδεικνύοντας μια εκπληκτική συνέχεια στους κανόνες του παιχνιδιού.

Καλά διατηρημένα αρχαιολογικά ευρήματα σκακιστικών κομματιών και κομματιών για άλλα επιτραπέζια παιχνίδια πριν από τον 13ο αιώνα είναι πολύ σπάνια στην Κεντρική Ευρώπη.

«Στον Μεσαίωνα, το σκάκι ήταν μία από τις επτά δεξιότητες που έπρεπε να κατέχει ένας καλός ιππότης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα γνωστά ευρήματα προέρχονται κυρίως από κάστρα», εξηγεί ο Δρ Jonathan Scheschkewitz (LAD). «Η ανακάλυψη μιας ολόκληρης συλλογής παιχνιδιών του 11ου-12ου αιώνα μας εξέπληξε πλήρως, και το κομμάτι ιππότη σε σχήμα αλόγου είναι ένα πραγματικό highlight», δήλωσε ο Δρ Lukas Werther (DAI).


Το ζάρι και το πιόνι σε σχήμα λουλουδιού. [Credit: Victor Brigola, University of Tübingen]
Το ζάρι και το πιόνι σε σχήμα λουλουδιού. 
[Credit: Victor Brigola, University of Tübingen]

Οι ανακαλύψεις έγιναν σε ένα άγνωστο κάστρο στην περιοχή Reutlingen του νοτιογερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

«Βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια ενός τοίχου, όπου είχαν χαθεί ή κρυφτεί κατά τον Μεσαίωνα», δήλωσε ο Dr. Michael Kienzle (Πανεπιστήμιο του Tübingen). Η κάλυψη τους συνέβαλε στην εξαιρετικά καλά διατηρημένη επιφάνεια των ευρημάτων. «Κάτω από το μικροσκόπιο, μπορεί να παρατηρηθεί μια χαρακτηριστική γυαλάδα από το κράτημα και τη μετακίνηση των κομματιών», εξήγησε η Δρ Flavia Venditti (Πανεπιστήμιο του Tübingen).

Εκτός από το πιόνι του σκακιού, βρέθηκαν τέσσερα πιόνια σε σχήμα λουλουδιού, καθώς και ένα ζάρι με έξι μάτια. Ήταν σκαλισμένα από κέρατα.

Τα μάτια και η χαίτη της φιγούρας του αλόγου ύψους 4 εκατοστών έχουν έντονο σχήμα. Αυτό το περίτεχνο σχέδιο είναι χαρακτηριστικό των ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σκακιστικών κομματιών αυτής της περιόδου. Τα υπολείμματα κόκκινου χρώματος που βρέθηκαν στα κομμάτια σε σχήμα λουλουδιού βρίσκονται επί του παρόντος υπό χημική ανάλυση.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του ευρωπαϊκού σκακιού και τον κόσμο των παιχνιδιών των μεσαιωνικών ευγενών εξετάζοντας προσεκτικά τα ευρήματα.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στη Μεγάλη Κρατική Έκθεση «THE hidden LÄND» (Στουτγάρδη, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2024) και στην Ειδική Έκθεση «Ανακαλύφθηκαν! Ιππότες και κάστρα στην κοιλάδα Echaz» (Pfullingen, από τις 15 Ιουνίου 2024).


Πηγή: ArkeoNews, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια