Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανία: Νέα μελέτη αποκαλύπτει το χαμένο βασίλειο του Δυτικού Sussex

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής αρχαιολόγους του UCL Archaeology South-East, αποκάλυψε στοιχεία για ένα χαμένο μεσαιωνικό βασίλειο στο West Su...

Βρετανία: Νέα μελέτη αποκαλύπτει το χαμένο βασίλειο του Δυτικού Sussex

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής αρχαιολόγους του UCL Archaeology South-East, αποκάλυψε στοιχεία για ένα χαμένο μεσαιωνικό βασίλειο στο West Sussex της Αγγλίας.

Μετά την κατάρρευση της ρωμαϊκής Βρετανίας, οι Βρετανικές Νήσοι κατακερματίστηκαν σε μικρά εμπόλεμα αυτόχθονα βασίλεια.

Γερμανικές ομάδες, όπως οι Σάξονες, οι Άγγλοι, οι Γιούτες και οι Φριζιανοί, ηγήθηκαν εκστρατειών κατάκτησης κατά των τοπικών πληθυσμών και δημιούργησαν τα βασίλεια του Sussex, του Kent και του Essex στα νοτιοανατολικά.

Στα Midlands ίδρυσαν τα βασίλεια της Mercia και της East Anglia, ενώ βορειότερα το βασίλειο της Northumbria.

Τελικά, στα βασίλεια κυριάρχησαν η Northumbria και η Mercia τον 7ο αιώνα, η Mercia τον 8ο αιώνα και στη συνέχεια το Wessex τον 9ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Δρ Michael Shapland, οι κάτοικοι του West Sussex αντιστάθηκαν με επιτυχία στη σαξονική κυριαρχία για αιώνες και αμφισβητεί την αφήγηση σχετικά με την ιστορία που διαμορφώθηκε για το Sussex.

Ο θρύλος ίδρυσης του Sussex προέρχεται από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό, το οποίο αναφέρει ότι ο Ælle και τρεις από τους γιους του αποβιβάστηκαν στην Cymensora κάπου στο Sussex και νίκησαν μια αμυντική δύναμη Βρετανών. Εκεί ίδρυσε το Βασίλειο των Νοτίων Σαξόνων, που σήμερα αναφέρεται ως Βασίλειο του Sussex.

Ο Δρ Shapland υποστηρίζει ότι το Sussex δεν ήταν ένα βασίλειο, αλλά τουλάχιστον τρία βασίλεια με ξεχωριστή προέλευση, που αντιστοιχούν περίπου στα σημερινά Ανατολικό Sussex, Δυτικό Sussex και Hastings. Αυτό υποστηρίζεται από ένα κενό στην αρχαιολογική καταγραφή για την κατοίκηση των Σαξόνων στην περιοχή του Δυτικού Sussex, σε αντίθεση με την περιοχή ανατολικά του ποταμού Arun, όπου υπάρχουν αιώνες εποικισμού των Σαξόνων.

«Δεν είναι μόνο η έλλειψη σαξονικής αρχαιολογίας που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά και η παρουσία πολύ σπάνιας και σημαντικής "βρετανικής" αρχαιολογίας. Μια μεγάλη λίθινη αίθουσα του 5ου αιώνα μ.Χ. που ανακαλύφθηκε σε μια ρωμαϊκή έπαυλη στο Marden, βόρεια του Chichester, είναι μία από τις λίγες που είναι γνωστές οπουδήποτε στη Βρετανία», δήλωσε ο δρ Shapland.

Το Sussex θεωρείται γενικά ότι είναι το τελευταίο από τα αγγλοσαξονικά βασίλεια που προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό. Ο Wilfrid, ένας Άγγλος επίσκοπος και άγιος, αποδίδεται ότι εκχριστιανίζει τον ειδωλολατρικό πληθυσμό του Sussex το 681 μ.Χ. και έχτισε καθεδρικό ναό στο Selsey, στην τοποθεσία της κατοικίας του βασιλιά.

Σύμφωνα με τον Δρ Shapland, υπήρχαν πιθανότατα αρκετές βρετανικές εκκλησίες στην περιοχή που προϋπήρχαν των πιθανώς μεροληπτικών ιστορικών αναφορών για τον "επιτυχή" εκχριστιανισμό του Sussex από τον Wilfrid.

Επιπλέον, η επιλογή του Selsey έναντι της ρωμαϊκής πόλης Chichester φαίνεται παράλογη. Αντ' αυτού, ο Δρ Shapland προτείνει ότι ο Wilfred επέλεξε μια υπάρχουσα εκκλησία στο Selsey και τη διεκδίκησε ως καθεδρικό του ναό στο πλαίσιο ενός πολιτικού ελιγμού, χρησιμοποιώντας τη σαξονική μορφή του χριστιανισμού για να κυριαρχήσει επί των αντίπαλων βασιλέων.

«Η επιρροή του Wilfred στο Sussex θα αποσταθεροποιούσε τελικά το βασίλειο. Ο Æthelwealh σκοτώθηκε σε μάχη από έναν δυτικοσαξονικό πρίγκιπα ονόματι Cædwalla το 685 - εν μέρει λόγω της επιρροής του Wilfrid», δήλωσε ο Δρ Shapland.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Æthelwealh, το όνομα του οποίου σημαίνει «ευγενής Βρετανός», αποτελεί αντίφαση στην αφήγηση. «Γιατί αυτός ο υποτιθέμενος Σάξονας βασιλιάς χρησιμοποιούσε ένα τόσο βρετανικό όνομα; Ίσως επειδή δεν ήταν καθόλου Σάξονας βασιλιάς».


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια