Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών/τριών Αρχαιολογίας: «Σώμα και ψυχή στην αρχαιότητα - διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

To 12o Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών/τριών Αρχαιολογίας διοργανώνεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  και σας προσκαλεί στην Κομοτηνή...

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών/τριών Αρχαιολογίας: «Σώμα και ψυχή στην αρχαιότητα - διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

To 12o Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών/τριών Αρχαιολογίας διοργανώνεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  και σας προσκαλεί στην Κομοτηνή για ένα τριήμερο συζητήσεων με θέμα: «Σώμα και ψυχή στην αρχαιότητα - διεπιστημονικές προσεγγίσεις».

Ιστορικά στοιχεία και στόχοι

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1991. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ταξίδεψε σε διάφορα Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια όμως, η ετήσια καθιέρωση του καταδεικνύει την διάθεση των φοιτητών που ασχολούνται ευρύτερα με την επιστήμη της αρχαιολογίας για προβολή και αναγνώριση των επιστημονικών αντικειμένων τους, καθώς και την ανάγκη μιας νέας νοηματοδότησης της επαγγελματικής τους υπόστασης σε μια εποχή λιγότερο ευνοϊκή για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Στόχος του Συνεδρίου αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η βίωση μιας εμπειρίας Επιστημονικού Συνεδρίου που φέρνει κοντά όλους τους φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών με πυρήνα την αρχαιολογία. Η συμμετοχή ενός αρχαιολόγου ως εισηγητή σε επιστημονικά συνέδρια αποτελεί άλλωστε σημαντική ενασχόληση και προοπτική κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν δίνεται συχνά σε προπτυχιακό επίπεδο. 

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το παρόν Συνέδριο, δίνοντας δημόσιο βήμα σε προπτυχιακούς φοιτητές και απόφοιτους που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη σε ανώτερο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να εισέλθουν με ασφάλεια στο ερευνητικό πεδίο, να έλθουν σ’ επαφή με την επιστημονική μέθοδο και να προετοιμαστούν για την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. 

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα μέσα στο πλαίσιο της εκάστοτε θεματικής που το διατρέχει. Παράλληλα τους δίδεται η δυνατότητα να αναδείξουν μέσα από τις ανακοινώσεις τους τις τάσεις και τους προβληματισμούς που επικρατούν σ’ ένα επιστημονικό πεδίο που εξελίσσεται μέσα από την εικόνα και την πρόσληψή του από το ευρύ κοινό.


Το Συνέδριο έρχεται και στην Κομοτηνή

Είναι πανθομολογούμενο ότι στα τελευταία Συνέδρια διαπιστώνεται μεγάλη αριθμητική απόκλιση μεταξύ των συμμετεχόντων και γενικότερα των παρευρισκόμενων από τις σχολές των δύο μεγάλων αστικών κέντρων - Αθήνας και Θεσσαλονίκης - έναντι των φοιτητών που προέρχονται από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Παρολ’ αυτά, η παρουσία φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο περασμένο Συνέδριο και η απήχηση στο κάλεσμα για τη διοργάνωση του ήταν απροσδόκητα μεγάλη. Ήταν μάλιστα τόση, που οδήγησε τελικά στην ανάληψη της σκυτάλης. Για πρώτη φορά το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας διοργανώνεται στη Κομοτηνή, από τους φοιτητές των τριών Τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η αντίφαση μιας εποχής που οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές της Σχολής μας είναι μεν λιγοστοί, από την άλλη όμως πλευρά το επιστημονικό έργο, το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση τους είναι τεράστια.

Μέσα από αυτή την ανακοίνωση, θα θέλαμε επιπλέον να ευχαριστήσουμε θερμά τους συναδέλφους μας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και όσους παρευρέθηκαν στο 11ο Συνέδριο. Αυτούς δηλαδή που μας εμπιστεύθηκαν τη διοργάνωση, υποστηρίζοντας το έργο και την προοπτική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και κατόπιν συζητήσεων, συστάθηκε η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη από δεκατέσσερις φοιτητές, οι οποίοι και εργάζονται εθελοντικά με στόχο την άρτια διεξαγωγή του Συνεδρίου για 12η πλέον χρονιά. 

Το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Σώμα και ψυχή στην αρχαιότητα - διεπιστημονικές προσεγγίσεις».

Δεν βλέπουμε την ώρα να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην συνέχιση και εξέλιξη του θεσμού αυτού (που σήμερα μετράει 33 χρόνια), αποτυπώνοντας με τη σειρά μας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Σχολής, του Πανεπιστημίου και  γενικότερα της πόλης μας.


Κάλεσμα

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις αναφορικά με το πρόγραμμα και τις παράλληλες του Συνεδρίου δράσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου αλλά και στις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Academia.

Σας περιμένουμε όλους στο κτήριο της Παλιάς Νομικής 18,19 και 20 Οκτωβρίου.

Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη.

Η στήριξη, η συνεισφορά και η παρουσία σας θα αποτελέσουν ιδιαίτερη τιμή για εμάς.



Πηγή: Δελτίο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια