Το κτίριο αποτελείται από πέντε κλιμακωτούς ορόφους τυλιγμένους σε ένα ασβεστολιθικό «αρχιτεκτονικό τέμπλο». [Credit: Filippo Bolognese] Για...
Το κτίριο αποτελείται από πέντε κλιμακωτούς ορόφους τυλιγμένους σε ένα ασβεστολιθικό «αρχιτεκτονικό τέμπλο». [Credit: Filippo Bolognese] |
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης μια γυναίκα αρχιτέκτονας υπογράφει τη μεγάλη επέκτασή της ιστορικής του πτέρυγας.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και η Μεξικανή αρχιτέκτονας Φρίντα Εσκομπέντο παρουσίασαν τα σχέδια της επέκτασης της πτέρυγας Τανγκ του μουσείου, της πρώτης πτέρυγας που σχεδιάστηκε από γυναίκα στην 154χρονη ιστορία του μουσείου.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανακαίνιση και την επέκταση της προϋπάρχουσας σύγχρονης πτέρυγας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (The Met), η οποία βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του συγκροτήματος των 21 κτιρίων.
Η επιλογή της Εσκομπέντο έρχεται αφού το μουσείο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα σχέδιο των David Chipperfield Architects λόγω αυξανόμενου κόστους και έλλειψης χρηματοδότησης. |
Με χρηματοδότηση σε μεγάλο ποσοστό από τον μεγιστάνα επιχειρηματία Oscar L Tang και τη σύζυγό του Agnes Hsu-Tang, η επέκταση θα αυξήσει τον χώρο των αιθουσών της πτέρυγας κατά 50% και είναι η πρώτη που σχεδιάστηκε από γυναίκα στην ιστορία του μουσείου.
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του Met, συνδέοντας τις γκαλερί Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης με άλλους χώρους του Μουσείου και ταυτόχρονα εκφράζοντας την ιδιαίτερη σημασία της πτέρυγας Tang» είπε η Εσκομπέντο.
Όπως φαίνεται στα σχέδια, το κτίριο αποτελείται από πέντε κλιμακωτούς ορόφους τυλιγμένους σε ένα ασβεστολιθικό «αρχιτεκτονικό τέμπλο». Μεγάλα, ορθογώνια παράθυρα δεσπόζουν στο εξωτερικό κατά διαστήματα, τοποθετημένα στρατηγικά για να μειώνουν το ηλιακό φως για να προστατεύουν τα έργα τέχνης στο εσωτερικό.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της νέας πτέρυγας. [Credit: Filippo Bolognese] |
Οι εξωτερικές βεράντες και ο κήπος βρίσκονται στην κορυφή του τέταρτου και του πέμπτου ορόφου και θα συνδυαστούν με τον εξωραϊσμό του κήπου του Central Park, με το οποίο το κτίριο επικοινωνεί το ισόγειο.
Επίσης με τη νέα πτέρυγα θα αλλάξει και θα γίνει σύγχρονη και χρηστική η προσβασιμότητα μεταξύ των χώρων, κάτι που επί του παρόντος παρεμποδίζεται από τη διάταξη των ανελκυστήρων, των σκαλοπατιών, των τουαλετών και των μηχανικών χώρων. Τα διαφορετικά ύψη οροφής θα μπορούν να φιλοξενήσουν έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας.
[Credit: Filippo Bolognese] |
[Credit: Filippo Bolognese] |
[Credit: Filippo Bolognese] |
Η επιλογή της Εσκομπέντο έρχεται αφού το μουσείο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα σχέδιο των David Chipperfield Architects λόγω αυξανόμενου κόστους και έλλειψης χρηματοδότησης.
Το κτίριο πρόκειται να ανοίξει το 2030.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια