Λεπτομερώς σκαλισμένο μαρμάρινο πρόσωπο γυναίκας, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Δυτική Νεκρόπολη της Ηράκλειας Σιντικής. [Credit: Archaeolo...
![]() |
Λεπτομερώς σκαλισμένο μαρμάρινο πρόσωπο γυναίκας, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Δυτική Νεκρόπολη της Ηράκλειας Σιντικής. [Credit: Archaeologia Bulgarica] |
Οι συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια Σιντική στη νοτιοδυτική Βουλγαρία συνεχίζουν να φέρνουν εξαιρετικά ευρήματα, με πρόσφατες ανακαλύψεις που εκτείνονται από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ..
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται κατά μήκος της όδευσης του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας αποκάλυψαν ένα λεπτοδουλεμένο μαρμάρινο πρόσωπο, ένα ειδώλιο από τερακότα της κελτικής θεάς Επόνας και έναν άθικτο τάφο που περιείχε επτά καλά διατηρημένα πήλινα αγγεία. Οι ανακαλύψεις αυτές προέρχονται από τη Δυτική Νεκρόπολη της Ηράκλειας Σιντικής, κοντά στο σημερινό χωριό Ρούπιτε, όπου οι σωστικές ανασκαφές έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της προγραμματισμένης ανάπτυξης υποδομών.
![]() |
[Credit: Archaeologia Bulgarica] |
Ένα μαρμάρινο πορτρέτο από την αρχαιότητα
Σε ένα από τα πιο πρόσφατα ευρήματα, ένα ανάγλυφο μαρμάρινο πρόσωπο αποκαλύφθηκε μέσα σε έναν λεηλατημένο τάφο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Lyudmil Vagalinski, διευθυντή της ανασκαφικής ομάδας και εκπρόσωπο του NAIM-BAS (Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών), το εύρημα αποτελούσε πιθανότατα μέρος ενός επιτύμβιου ανάγλυφου που απεικόνιζε τον νεκρό. Πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ., παρέχοντας ένα εξαίσιο παράδειγμα καλλιτεχνικής τέχνης της ρωμαϊκής περιόδου.
Ο τάφος βρίσκεται σχεδόν τέσσερα μέτρα κάτω από τη σύγχρονη επιφάνεια, υποδεικνύοντας το βάθος της νεκρόπολης και τη μακροχρόνια χρήση της. Με τους αρχαιολόγους να αναμένουν και άλλα ευρήματα, ο χώρος συνεχίζει να αποτελεί θησαυρό για την κλασική αρχαιολογία.
Ένας άθικτος ελληνιστικός τάφος
Εξίσου σημαντική είναι η ανακάλυψη του Μαΐου 2025: ένας άθικτος τάφος λαξευμένος στο βράχο, ο οποίος απέδωσε πέντε κύπελλα, μια κανάτα και ένα πήλινο λυχνάρι, όλα χρονολογούμενα από τον 2ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Η εξαιρετική διατήρηση αυτών των αγγείων προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για τα αρχαία ταφικά τελετουργικά που εφαρμόζονταν πριν από τη ρωμαϊκή κυριαρχία.
Ο καθηγητής Vagalinski τόνισε τη σημασία του τάφου για την κατανόηση των τοπικών ταφικών εθίμων, περιγράφοντάς τον ως παράθυρο σε μια σπάνια παρατηρούμενη ελληνιστική τελετουργική παράδοση.
Ειδώλια θεάς, κοσμήματα και διπλή ταφή
Μεταξύ αυτών των δύο πρωτοποριακών ανακαλύψεων, η νεκρόπολη αποκάλυψε επίσης μια φιγούρα από τερακότα της κέλτικης θεάς Επόνας, ένα πήλινο παιχνίδι, χρυσά κοσμήματα και μια πλούσια διακοσμημένη διπλή ταφή ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αυτά τα ευρήματα, που χρονολογούνται σε αρκετούς αιώνες, υποδεικνύουν μια παρατεταμένη και πολιτισμικά πολυεπίπεδη χρήση του ταφικού χώρου.
![]() |
Χρυσά σκουλαρίκια από τον διπλό τάφο του 4ου αιώνα. [Credit: Archaeologia Bulgarica] |
![]() |
Χάλκινη περόνη από τάφο του 4ου αιώνα. [Credit: Archaeologia Bulgarica] |
Σχετικά με την Ηράκλεια Σιντική
Η Ηράκλεια Σιντική ήταν μια εξέχουσα ρωμαϊκή και παλαιότερη ελληνιστική πόλη που βρισκόταν κοντά στο σημερινό Πέτριτς, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., πιθανότατα από τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας ή τον Μέγα Αλέξανδρο, και άκμασε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας ως περιφερειακό διοικητικό κέντρο.
Η στρατηγική θέση της πόλης στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα την κατέστησε βασικό σημείο εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Σήμερα, η Ηράκλεια Σιντική είναι ένας από τους πιο δραστήριους αρχαιολογικούς χώρους της Βουλγαρίας, προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για τις καλοδιατηρημένες δομές, τις επιγραφές και τα τεχνουργήματά της.
Γυάλινο κύπελλο από τάφο του 4ου αιώνα. [Credit: Archaeologia Bulgarica]
![]() |
Τα ευρήματα στην Ηράκλεια Σιντική καταδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική αλληλεπίδραση των θρακικών, ελληνιστικών, κελτικών και ρωμαϊκών επιρροών στην περιοχή. [Credit: Archaeologia Bulgarica] |
Γιατί αυτές οι ανακαλύψεις έχουν σημασία
Τα ευρήματα στην Ηράκλεια Σιντική όχι μόνο διευρύνουν την κατανόησή μας για τις ταφικές πρακτικές σε διάφορες ιστορικές εποχές, αλλά και απεικονίζουν την πλούσια πολιτιστική αλληλεπίδραση των θρακικών, ελληνιστικών, κελτικών και ρωμαϊκών επιρροών στην περιοχή.
Από την τέχνη ενός μαρμάρινου επιτύμβιου ανάγλυφου μέχρι τα τελετουργικά κτερίσματα που παρέμειναν ανέγγιχτα για πάνω από δύο χιλιετίες, κάθε ανακάλυψη προσφέρει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της άλλοτε ακμάζουσας αρχαίας πόλης.
Καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται, οι αρχαιολόγοι και οι λάτρεις της ιστορίας καλούνται να παρακολουθούν τις ενημερώσεις από την περιοχή, όπου η ιστορία ανασύρεται κυριολεκτικά στρώμα προς στρώμα.
Πηγή: ArkeoNews, The History Blog
Δεν υπάρχουν σχόλια