Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξετυλίγεται το κουβάρι της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο – Οι νέες συλλήψεις, ο βασικός ύποπτος και τα ίχνη DNA

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση της ληστείας στο Μουσείο του Λούβρου, καθώς οι Αρχές έχουν πλέον αρχίσει να ξετυλίγουν το κουβάρι, ...

Ξετυλίγεται το κουβάρι της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο – Οι νέες συλλήψεις, ο βασικός ύποπτος και τα ίχνη DNA

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση της ληστείας στο Μουσείο του Λούβρου, καθώς οι Αρχές έχουν πλέον αρχίσει να ξετυλίγουν το κουβάρι, με προσαγωγές και στοιχεία που «δένουν» τους υπόπτους.

Πέντε νέοι ύποπτοι συνελήφθησαν για την ληστεία στο Λούβρο την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ακόμα μία σύλληψη για την ληστεία στο Λούβρο είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM είχε αναφέρει νωρίτερα την Πέμπτη ότι ένα ακόμη άτομο συνελήφθη στην περιοχή του Παρισιού αργά το βράδυ της Τετάρτης και ότι ο άνδρας αυτός είναι ύποπτος για την παρουσία του στον τόπο του εγκλήματος στις 19 Οκτωβρίου, όταν έλαβε χώρα η ληστεία.

Δύο άνδρες που συνελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο «παραδέχτηκαν εν μέρει» τη συμμετοχή τους στη ληστεία, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού την Τετάρτη και προφυλακίστηκαν.


Ξετυλίγεται το κουβάρι της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο – Οι νέες συλλήψεις, ο βασικός ύποπτος και τα ίχνη DNA

Ίχνη DNA συνδέουν τον βασικό ύποπτο με την κλοπή στο Λούβρο

Ένας από τους πέντε προσαχθέντες «αποτελεί έναν από τους στόχους» της αστυνομικής ομάδας που διενεργεί την έρευνα, όπως διευκρίνισε η εισαγγελέας προσθέτοντας ότι τα κλοπιμαία δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

«Ίχνη DNA» συνδέουν τον βασικό ύποπτο «με την κλοπή που διέπραξε», πρόσθεσε η Λορ Μπεκιό εξηγώντας ότι συμμετείχε στην ομάδα των τεσσάρων ανδρών που πραγματοποίησαν τη διάρρηξη και την κλοπή.

«Όσο για τους υπόλοιπους που τέθηκαν υπό κράτηση, είναι άτομα που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την εξέλιξη των γεγονότων αυτών», είπε η εισαγγελέας του Παρισιού προσθέτοντας ότι δεν θέλει να πει περισσότερα για το προφίλ τους, διότι είναι «πάρα πολύ νωρίς».


Άφαντα ακόμη τα κλοπιμαία

«Οι πέντε αυτές προσαγωγές έγιναν σε διαφορετικούς τόπους, στο Παρίσι, αλλά επίσης στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας και κυρίως στο 93 (Σεν – Σεν Ντενί, συνοικία της περιφέρειας της πρωτεύουσας)», είπε.

«Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ και τη χθεσινή νύχτα δεν μας επέτρεψαν να βρούμε τα κλοπιμαία», τόνισε η εισαγγελέας. «Θα έλεγα ότι, όπως κάθε έρευνα, είναι σαν το νήμα της Αριάδνης: ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι ανήσυχη (για την τύχη των κλοπιμαίων), αλλά αποφασιστική».


Ξετυλίγεται το κουβάρι της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο – Οι νέες συλλήψεις, ο βασικός ύποπτος και τα ίχνη DNA

Υπενθυμίζεται πως οι ληστές χρειάστηκαν λιγότερα από οκτώ λεπτά για να κλέψουν τα κοσμήματα, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, στις 19 Οκτωβρίου, προκαλώντας σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δράστες παραβίασαν ένα παράθυρο, έκοψαν τις προθήκες με ηλεκτρικά εργαλεία και διέφυγαν με οκτώ κομμάτια από τα κοσμήματα του γαλλικού στέμματος.


Τα κενά ασφαλείας στο μουσείο

Η αποκάλυψη των ομολογιών ήρθε την ίδια μέρα που η αστυνομία του Παρισιού αναγνώρισε επίσημα τις σοβαρές αδυναμίες του συστήματος ασφαλείας του Λούβρου, μετατρέποντας τη ληστεία σε ζήτημα εθνικής αξιοπιστίας για τη Γαλλία.

Ο αστυνομικός διευθυντής Πατρίς Φορ, καταθέτοντας ενώπιον της Γερουσίας, παραδέχθηκε ότι «η τεχνολογική μετάβαση δεν έχει ολοκληρωθεί», αποκαλύπτοντας πως μέρος του δικτύου επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί με αναλογικές κάμερες χαμηλής ευκρίνειας, δυσχεραίνοντας την ταχεία ανταπόκριση. Το έργο εκσυγχρονισμού, προϋπολογισμού 93 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 88 εκατ. ευρώ), προβλέπει την αντικατάσταση σχεδόν 60 χιλιομέτρων καλωδίωσης και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2029.

Ο Φορ αποκάλυψε επίσης ότι η άδεια λειτουργίας του συστήματος καμερών είχε λήξει τον Ιούλιο και δεν είχε ανανεωθεί — μια γραφειοκρατική παράλειψη που, όπως σχολίασε, «συμβολίζει μια ευρύτερη αμέλεια». Η πρώτη ειδοποίηση για τη ληστεία, είπε, δεν προήλθε από τα συστήματα του μουσείου αλλά από έναν ποδηλάτη που κάλεσε την αστυνομία όταν είδε άνδρες με κράνη να χρησιμοποιούν ανυψωτικό μηχάνημα στην πρόσοψη προς τον Σηκουάνα.

«Οι αστυνομικοί έφτασαν εξαιρετικά γρήγορα», σημείωσε, «αλλά η καθυστέρηση υπήρξε νωρίτερα στην αλυσίδα ειδοποίησης, από τον εντοπισμό του περιστατικού έως τη μετάδοση στο κέντρο επιχειρήσεων».



Πολιτικές πιέσεις και λειτουργικά προβλήματα στο Λούβρο

Ο ίδιος ζήτησε από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση ύποπτων κινήσεων και την παρακολούθηση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης προσώπων.

Η υπουργός Πολιτισμού Ρασίντα Ντατί, που βρίσκεται υπό αυξανόμενη πολιτική πίεση, υπερασπίστηκε τη διοίκηση του μουσείου, αρνούμενη την παραίτηση του διευθυντή του Λούβρου και υποστηρίζοντας ότι «τα συστήματα συναγερμού λειτούργησαν», αν και παραδέχθηκε πως «υπήρχαν πράγματι κενά ασφαλείας». Επικαλέστηκε τη μυστικότητα της έρευνας για να αποφύγει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το μουσείο αντιμετωπίζει ήδη χρόνιες δυσλειτουργίες. Τον περασμένο Ιούνιο, το Λούβρο είχε κλείσει αιφνιδιαστικά λόγω απεργίας των εργαζομένων ασφαλείας, οι οποίοι κατήγγειλαν υπερβολική πίεση, υποστελέχωση και «ανυπόφορες» συνθήκες εξαιτίας των εκατομμυρίων επισκεπτών. Τα σωματεία είχαν τότε προειδοποιήσει ότι ο συνδυασμός υπερτουρισμού και εργασιών συντήρησης δημιουργεί «τυφλά σημεία» στα συστήματα παρακολούθησης – μια ανησυχία που επιβεβαιώθηκε με τη ληστεία.

Οι δράστες έφτασαν στη Γκαλερί του Απόλλωνα από την πρόσοψη προς τον Σηκουάνα, χρησιμοποιώντας ανυψωτικό μηχάνημα για να παραβιάσουν παράθυρο και να κόψουν τις προθήκες με ηλεκτρικά εργαλεία, προτού εξαφανιστούν μέσα στο πρωινό πλήθος. Η επιχείρηση διήρκεσε λιγότερο από οκτώ λεπτά.

Οι αρχές εξετάζουν πλέον τρόπους για να επιταχύνουν την αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας και να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Ο Φορ δήλωσε ότι η αστυνομία θα παρακολουθεί πλέον κεντρικά τις ημερομηνίες λήξης των αδειών λειτουργίας καμερών όλων των μουσείων, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πλήρης ανακατασκευή του συστήματος είναι έργο «χρονοβόρο και εξαιρετικά ευαίσθητο», καθώς πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του μουσείου.


Πηγή: Newsbeast, in.gr, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια