Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Πομπηία συνεχίζει να καταρρέει....

Στύλος προαύλιου ρωμαϊκού σπιτιού στη Πομπηία κατέρρευσε την περασμένη Πέμπτη, επαναφέροντας την έντονη ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για τον...


Στύλος προαύλιου ρωμαϊκού σπιτιού στη Πομπηία κατέρρευσε την περασμένη Πέμπτη, επαναφέροντας την έντονη ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για τον αρχαιολογικό χώρο που παρέμεινε «παγωμένος» στον χρόνο όταν το ηφαίστειο Βεζούβιος εκρήχθηκε 2.000 χρόνια πριν, θάβοντας ζωντανούς τους κατοίκους της πόλης και διατηρώντας τα σπίτια τους κάτω από την ηφαιστειακή στάχτη.

Τον τελευταίο χρόνο η ιταλική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αγνόησε επιδεικτικά το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όταν κατέρρευσε μέρος του «Οίκου των Μονομάχων».

Αυτή η κατάρρευση, μαζί με άλλες τρείς μέσα στο 2010, και τις κατηγορίες κακοδιαχείρισης και παραμέλησης της Πομπηίας, ανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό πολιτισμού Sandro Bondi τον Μάρτιο. Μέσα στο 2011 ακολούθησαν κι άλλες καταρρεύσεις ενώ η UNESCO ανακοίνωσε συμφωνία με την Ιταλία για την διάσωση της αρχαίας πόλης.

Επιστήμονες λένε ότι ο στύλος που κατέρρευσε αποτελεί μέρος των στύλων που κάποτε υποστήριζε ξύλινη οροφή στο σπίτι του Loreio Tiburtino, Ρωμαίου ευγενή που κάποτε ζούσε εκεί.

Κτισμένο τον 2ο αιώνα π.Χ., το σπίτι ανακαινίστηκε το 62 μ.Χ., 17 χρόνια πριν την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου.

«Πρόκειται για μαρτύριο χωρίς τέλος» δήλωσε η Luisa Bossa, δικηγόρος από το Δημοκρατικό κόμμα και πρώην δήμαρχος της περιοχής του Herculaneum, ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου επίσης στη περιοχή της Νάπολη. «Διαμαρτυρόμαστε εδώ και τρία χρόνια αλλά ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας συνεχίζει να καταρρέει. Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος εγκαταλείφθηκε για αρκετά χρόνια και τώρα πληρώνουμε το τίμημα».

Κάλεσε τον ιταλό υπουργό πολιτισμού, Lorenzo Ornaghi, να «αναλογισθεί την βαρύτητα της κατάστασης και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και γρήγορα».

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι δηλώνουν και εκείνοι τις έντονες ανησυχίες τους. «Για να ξεπεράσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί με τις συνεχείς καταρρεύσεις, θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα εξειδικευμένοι τεχνίτες συντήρησης. Αυτή είναι η μονή πιθανή θεραπεία για την Πομπηία» δήλωσε ο
Tsao Cevoli, πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Αρχαιολόγων της Ιταλίας.

Η Πομπηία ήταν το σπίτι για 13.000 ανθρώπους που θάφτηκαν κάτω από στάχτη, ηφαιστειακή λάβα και σκόνη το 79 μ.Χ. καθώς υπέστησαν μια έκρηξη ισότιμη με αυτή 40 ατομικών βομβών.



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια