Ένα εργοτάξιο πολιτισμού με 378 έργα σε όλη την Ελλάδα περιέχει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τον μεγάλο κατάλογο, προϋπολογισμού 530,9 ...
Ένα εργοτάξιο πολιτισμού με 378 έργα σε όλη την Ελλάδα περιέχει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τον μεγάλο κατάλογο, προϋπολογισμού 530,9 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Έξι αρχές διέπουν τις επιλογές σε έργα πολιτισμού που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, οι οποίες όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη τίθενται στη Διεθνή Χάρτα Πολιτιστικού Τουρισμού που καθιέρωσε η Διεθνής Επιτροπή Μνημείων και Τόπων της UNESCO.
Πρόκειται για τις εξής: Απόκτηση εμπειριών και κατανόηση του πολιτισμού και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βιώσιμη διαχείριση της δυναμικής σχέσης πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμού. Σχεδιασμός για μοναδική και ψυχαγωγική εμπειρία του επισκέπτη. Ωφέλεια της κοινότητας υποδοχής από τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον τουρισμό. Η τουριστική προβολή να προστατεύει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά. Στη λίστα με τα έργα, παράλληλα με αυτά της προστασίας, της συντήρησης και της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, της δημιουργίας νέων μουσειακών υποδομών, εκθέσεων και επανεκθέσεων, σχεδιάστηκαν και ωρίμασαν δράσεις αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διαδικτύου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, με την ένταξη και ενεργοποίηση δράσεων στο ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη «το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, ένα έργο στρατηγικής σημασίας για το υπουργείο, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμο για τους πολίτες, στο οποίο για πρώτη φορά και με πρωτοποριακό τρόπο καταγράφονται και απεικονίζονται όλα τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι με τις ζώνες προστασίας τους (περισσότερες από 19.000 εγγραφές), καθώς και η ακίνητη περιουσία του υπουργείου (περισσότερα από 6.500 ακίνητα), αστικά ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια». Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, ειδικότερα αυτή την εποχή που η «ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η συνεισφορά των έργων του πολιτισμού συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην καταπολέμηση του κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας, αφού στα ενταγμένα αρχαιολογικά έργα, που εκτελούνται με αυτεπιστασία, απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι».
Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων των έργων πολιτισμού ήταν: η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης ανά τομέα (πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός). Η συνέργεια με τα έργα του Β'Α και του Γ'Α ΚΠΣ. Οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής ανά τομέα. Η ωριμότητα των έργων (εγκρίσεις μελετών, αδειοδοτήσεις, ιδιοκτησιακό καθεστώς κ.λπ.). Η νέα Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού (ΕΥΠΟΤ) έχει αναλάβει να συντονίσει το σύνολο των πράξεων των παραπάνω τομέων, προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα με διαρκείς θετικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κρατικών ενισχύσεων. Ειδικότερα στην Αττική, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα φιλόδοξο και συνεκτικό πρόγραμμα έργων, που εντάσσεται στον προγραμματισμό για την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση τόσο του ιστορικού κέντρου όσο και όλης της περιφέρειας. Εντάσσονται επίσης έργα που υλοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους μείζονος σημασίας όπως η Ακρόπολη, το Σούνιο και η Ακαδημία Πλάτωνος, όπως επίσης και στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ενταχθεί ή δρομολογούνται σε ιστορικά - διατηρητέα κτίρια στο κέντρο των Αθηνών (Ακροπόλ, Ρεξ, οικία Λοβέρδου). Επίσης, έργα που εκτελούνται σε εκκλησιαστικά μνημεία όπως ο 'Αγιος Διονύσιος των Καθολικών, ο 'Αγιος Κωνσταντίνος στην Ομόνοια, η Μονή Δαφνίου, σε συνδυασμό με έργα σε μουσειακές υποδομές, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στην Πινακοθήκη, ολοκληρώνουν ένα πλέγμα παρεμβάσεων.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων έργων. Επίσης ένα δίκτυο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με κορυφαίο τον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας, την Κοσμοσώτηρα των Φερών, τα βυζαντινά μνημεία του Διδυμοτείχου, το τέμενος Βαγιαζήτ.
Στην Κεντρική Μακεδονία περιλαμβάνει: έργα του ανακτόρου των Αιγών, τους Μακεδονικούς Τάφους, την Πέλλα, τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης, την Αμφίπολη, το θέατρο της Μίεζας, τα Φλογητά της Χαλκιδικής, τον 'Αγιο Γεώργιο στη Γουμένισσα, τον Τίμιο Πρόδρομο στις Σέρρες. Επίσης επέκταση μουσείων όπως αυτό στον Πολύγυρο, κατασκευή των επισκέψιμων μουσειακών αποθηκών στον Μακρύγιαλο της Πιερίας του σχεδιαζόμενου νέου Μουσείου της Βεργίνας, σε συνδυασμό με έργα στη χερσόνησο του Αγίου Όρους. Παράλληλα, η ενίσχυση δράσεων και δραστηριοτήτων της σύγχρονης δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη, όπως η Μπιενάλε, η διεθνής έκθεση βιβλίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Στη Δυτική Μακεδονία: έργα που εκτελούνται στην ελληνιστική πόλη των Πετρών - Φλώρινας, στο κάστρο Σερβίων - Κοζάνης, στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Τζώτζα στην Καστοριά και στο Αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα, το Μουσείο Καστοριάς.
Στη Θεσσαλία: η αναστήλωση και η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, η έκθεση του διαχρονικού μουσείου της πόλης, η ανάδειξη της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, το Κάστρο Τρικάλων.
Στην Ήπειρο: η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου στην Εφύρα, του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, των αρχαίων θεάτρων της Δωδώνης και της Αρχαίας Αμβρακίας, των κάστρων της 'Αρτας και των Ιωαννίνων και του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.
Στη Στερεά Ελλάδα: το Κτίριο του Βαΐλου στη Χαλκίδα, το Παλαμάρι της Σκύρου, καθώς και η έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου της Θήβας.
Στη Δυτική Ελλάδα: το κάστρο Χλεμούτσι, την Αρχαία Αιγείρα της Αχαΐας, τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, τις εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πύργου και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
Στην Πελοπόννησο: την καστροπολιτεία του Μυστρά, τη Μονεμβασιά, το Γεράκι της Λακωνίας, την Επίδαυρο, την Τίρυνθα, την Αρχαία Μεσσήνη, το στέγαστρο στο Παλάτι του Νέστορα κ.ά.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: τις οχυρώσεις στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, την επισκευή κτιρίου και αναβάθμιση Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, τη γέφυρα De Bosset στο Αργοστόλι, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Αχίλλειο.
Στις νησιωτικές επίσης περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου έργα όπως αυτά που εκτελούνται στο επιθαλάσσιο τείχος του Φρουρίου της Χίου, στον 'Αγιο Νικόλαο των Ψαρών, στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, στον 'Αγιο Γεώργιο των Καθολικών στη Σύρο, καθώς και έργα όπως η Έκθεση του Μουσείου Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία, ο εκσυγχρονισμός του μουσείου Teriade στη Μυτιλήνη και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.
Στην Κρήτη: το Μουσείο Ηρακλείου που ετοιμάζεται να ανοίξει τις αίθουσές του. Νέες μουσειακές υποδομές στα Χανιά, την Ελεύθερνα και τη Μεσσαρά. Ανανεωμένο θα είναι το μουσείο στον 'Αγιο Νικόλα, αλλά και το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα.
Όπως είπε κλείνοντας η Λίνα Μενδώνη: «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην απαραίτητη αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, κάτι που αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της σημερινής δύσκολης συγκυρίας, μιας κρίσης που δεν είναι μόνον οικονομική, είναι και πολιτιστική και βαθιά αξιακή».
Πηγή: Εφημερίδα "Εξπρές"
Δεν υπάρχουν σχόλια