Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γονιδιακή «απόδειξη» ενός ιστορικού έρωτα;

«Συμφωνεί» χρονικά ο θρύλος με τα γενετικά δεδομένα, εκτιμούν οι βρετανοί επιστήμονες Πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με αιθιο...


«Συμφωνεί» χρονικά ο θρύλος
με τα γενετικά δεδομένα,
εκτιμούν οι βρετανοί επιστήμονες

Πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με αιθιοπικό θρύλο, η βασίλισσα του Σαβά ταξίδεψε από την σημερινή Αιθιοπία προς το Ισραήλ για να συναντήσει τον καλό της, τον βασιλιά Σολομώντα. Όπως αναφέρει η παράδοση της αφρικανικής χώρας, το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί. Τι από όλα αυτά όμως ισχύει πραγματικά;


Φως στο μυστήριο του τι πραγματικά είχε συμβεί τότε προσπάθησαν να ρίξουν βρετανοί επιστήμονες. Εξετάζοντας το γονιδίωμα Αιθιόπων ανακάλυψαν ότι κάποια άτομα έφεραν γενετικά χαρακτηριστικά αφρικανικής προέλευσης αλλά και άλλα που μαρτυρούσαν «ξένη» καταγωγή.


Αναλύοντας ακόμη περισσότερο τα μακρινά αυτά γενετικά στοιχεία, ο δρ Λούκα Παγκάνι και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, διαπίστωσαν ότι σχετίζονταν με γενετικά χαρακτηριστικά Σύρων και ατόμων που ζουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, είδαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρόσμειξη του αφρικανικού και του ξενόφερτου γενετικού υλικού έγινε πριν από περίπου 3.000 χρόνια.


Γλωσσολογική επιβεβαίωση


Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται και μέσα από γλωσσολογική μελέτη, η οποία έδειξε ότι μια από τις τέσσερις βασικές γλωσσικές οικογένειες της Αιθιοπίας «μετανάστευσε» από την ίδια περιοχή πριν από περίπου 3.000 χρόνια.


«Η γλώσσα της Μέσης Ανατολής φαίνεται ότι ήρθε στην Αιθιοπία μαζί με τα γονίδιά της» αναφέρει ο Παγκάνι. «Ο θρύλος της βασίλισσας του Σαβά τοποθετείται στην ίδια χρονική περίοδο».


Όπως συμπεραίνει ο ίδιος στη μελέτη που δημοσιεύεται στo επιστημονικό έντυπο «The American Journal of Human Genetics», μπορεί η συνάντηση της βασίλισσας και του Σολομώντα να παραμένει ένας θρύλος, ωστόσο οι πληθυσμοί από τους οποίους αυτοί κατάγονταν φαίνεται ότι πραγματικά συναντήθηκαν κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.




Πηγή: Ε. Βενιού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια