Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αριστοφάνης με φωνές παιδικές

Η «Μπάντα Κουράγιο» με τον Θίασο Νοτιοανατολικής Πυλίας «Οδύσσεια» στην τελετή έναρξης. Στον ολάνθιστο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, της ...

Η «Μπάντα Κουράγιο» με τον
Θίασο Νοτιοανατολικής Πυλίας
«Οδύσσεια» στην τελετή έναρξης.
Στον ολάνθιστο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, της καλύτερα σωζόμενης αρχαίας πόλης, συνεχίζεται το 2ο Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ για το αρχαίο θέατρο και τη δημοκρατία.

Είναι μια διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης, η οποία βασίζεται στο όραμα του αρχαιολόγου, καθηγητή Πέτρου Θέμελη, υπεύθυνου του αρχαιολογικού έργου.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ χθες η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας παρουσίασε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης παράσταση βασισμένη στις «Βάκχες» του Ευριπίδη.

«Αθηναϊκό Θέατρο»

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ με την ομιλία της το Σάββατο εστίασε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου στη σχέση που έχει η ελευθερία του λόγου με την ανάπτυξη του θεάτρου. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε μου αρέσει να κάνω μια προβοκάτσια, όπως λέμε στην Ελλάδα. Έχουμε απολύτως άδικο που μιλάμε για Αρχαίο Θέατρο. Δεν υπάρχει Αρχαίο Θέατρο, αλλά Αθηναϊκό Θέατρο. Ούτε ένα έργο δεν έχει γραφτεί εκτός Αθηνών. Δεν μπορούσε να υπάρχει θέατρο έτσι όπως το ξέρουμε, αν δεν υπήρχε δημοκρατία. Μόνο σε δημοκρατικά πολιτεύματα μπορούσε να γίνεται κριτική στους κυβερνώντες, τους άρχοντες, τους διανοούμενους. Έπρεπε να υπάρχει ελευθερία λόγου για να υπάρχει το θέατρο όπως το ξέρουμε σήμερα».

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εναρκτήρια παράσταση με το 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Η ομιλήτρια παρουσίασε τα τέσσερα «Ι» που συνιστούν τη δημοκρατία, Ισοπολιτεία, Ισογονία, Ισονομία και Ισηγορία, αλλά και τα τέσσερα «Δ» που συνιστούν την Ευρώπη, Δημοκρατία, Διάλογος, Δικαιώματα των ανθρώπων (όχι σαν αυτά που έχουν οι εργάτες στη Μανωλάδα, όπως τόνισε) και Διανομή αγαθών. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πέτρος Θέμελης και οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Αργους - Μυκηνών Μιχάλης Καμπόσος.



Οι Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στ. Αναστασόπουλος, Π. Θέμελης.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε ο θεσμός. Τόνισε: «Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης και οι αιτήσεις για συμμετοχή ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ ελπίζουμε να την παρακολουθήσουν συνολικά περίπου 5.000 θεατές, κυρίως μαθητές.


Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης ανοίγει σήμερα για δεύτερη φορά τις πόρτες του στους ηθοποιούς-μαθητές και πλημμυρίζει από παιδιά-θεατές. Παιδιά γεμάτα με ενθουσιασμό, άκρατη χαρά και σεβασμό προς τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς».

Μαθητές της θεατρικής ομάδας του Λυκείου Μεσσήνης και
της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης της Μ. Βρετανίας.
Η τελετή έναρξης ήταν μία μουσικοθεατρική εκδήλωση από την «Μπάντα κουράγιο» και τον θίασο Νοτιοανατολικής Πυλίας «Οδύσσεια». Το Φεστιβάλ σήμερα συνεχίζεται στις 10 το πρωί με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Λύκειο Λιτόχωρου και στις 11.00 π.μ. με τους «Βατράχους», επίσης του Αριστοφάνη, από το Λύκειο Μολάων. Σήμερα θα παρουσιαστούν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το 7ο Γυμνάσιο, το 1ο, το 2ο και το 4ο Λύκεια Κέρκυρας, καθώς και οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Λύκειο Επισκοπής Κρήτης.

Εγκαίνια

Ο Πέτρος Θέμελης, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, υπογράμμισε τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο της Ελληνίδας βυζαντινολόγου, Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ, την οποία και προσκάλεσε στα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου, τα οποία θα γίνουν στις 3 και 4 Αυγούστου. Εξέφρασε, τέλος, την προσδοκία του, να ενταχθούν έργα της Αρχαίας Μεσσήνης και στη νέα προγραμματική περίοδο «για να πάρει ο χώρος τη μορφή που του αξίζει».


Πηγή: Π. Τσώνης, Έθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια