Ένας κορμός αθλητή, ρωμαϊκό αντίγραφο χάλκινου αρχαίου αγάλματος, πιθανόν του Πολυκλείτου, δημοπρατείται στις 24 Οκτωβρίου από τον οίκο Κρ...
Ένας κορμός αθλητή, ρωμαϊκό αντίγραφο χάλκινου αρχαίου αγάλματος, πιθανόν του Πολυκλείτου, δημοπρατείται στις 24 Οκτωβρίου από τον οίκο Κρίστις στο Λονδίνο.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικής ομορφιάς γλυπτό, που ανήκει στην πλούσια συλλογή έργων τέχνης που είχε ο Ιβ Σεν Λοράν μαζί με το σύντροφό του Πιέρ Μπερζέ. Οι Κρίστις, εκτιμώντας ότι το αρχαιοελληνικό αυτό αριστούργημα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών παγκοσμίως, το διάλεξε για να κοσμήσει το εξώφυλλο του καταλόγου της δημοπρασίας του.
Ως τιμή εκκίνησης όρισε 1,1-1,4 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι μαρμάρινο και έχει μέγεθος μεγαλύτερο του φυσικού. Χρονολογείται στον 1ο-2ο αι. μ.Χ., ενώ είναι σαφές πως είτε αντιγράφει πιστά ένα χάλκινο αρχαιοελληνικό έργο επώνυμου γλύπτη των κλασικών χρόνων, όπως εν προκειμένω του Πολυκλείτου, είτε μιμείται έργο κάποιου μεγάλου γλύπτη της κλασικής αρχαιότητας.
Οι Κρίστις δημοπρατούν επίσης ένα σπάνιο κυκλαδικό ειδώλιο, που απεικονίζει μια όρθια γυναικεία φιγούρα. Το ειδώλιο αυτό που χρονολογείται στο 2600-2500 π.Χ. είναι ιδιαίτερο, γιατί φέρει στην κορυφή του κεφαλιού του ίχνη χρώματος, κάτι σπάνιο σε κυκλαδικά ειδώλια. Η τιμή εκκίνησής του είναι 150.000-200.000 ευρώ. Το γλυπτό αυτό δεν προέρχεται από τη συλλογή του Γάλλου σχεδιαστή, η οποία άρχισε να βγαίνει στο σφυρί μετά το θάνατό του, το 2008.
Κυκλαδικό ειδώλιο του 2600 -2500 π.Χ. |
Το μεγαλύτερο μέρος της πουλήθηκε μέσω των Κρίστις προ τετραετίας στο αστρονομικό ποσόν των 773 εκατομμυρίων. Στη συλλογή τους είχαν ανάμεσα στ' άλλα και δυο μπρούντζινα γλυπτά που είχαν αφαιρεθεί από τα κινεζικά ανάκτορα στο Μπενίν. Στη δημοπρασία τα «χτύπησε» ένας Κινέζος από τηλεφώνου, αντί πολλών εκατομμυρίων, αλλά αρνήθηκε να τα πληρώσει, αναγκάζοντας έτσι το αφεντικό του οίκου δημοπρασιών να τα αγοράσει και να τα επιστρέψει στην Κίνα.
Τα δύο αυτά γλυπτά, ένα κεφάλι αρουραίου και ένα κεφάλι λαγού ύψους 0,40 μ., προέρχονταν από το Θερινό Ανάκτορο του Πεκίνου. Εκλάπησαν το 1860 από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα. Η λεηλασία είχε γίνει προς το τέλος του Β' Πολέμου του Οπίου. Η υπόθεση αυτή θυμίζει σε εμάς τον Ελγιν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αφού την διαταγή για τον εμπρησμό του λεηλατημένου ανακτόρου έδωσε ο γιος του, ο 8ος λόρδος Έλγιν, για να τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο τον τότε αυτοκράτορα της Κίνας, γιατί το καθεστώς του είχε απαγάγει και δολοφονήσει μέλη της βρετανικής διπλωματικής αποστολής. Η καταστροφή αυτού του παλατιού θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση για την Κίνα, γι' αυτό η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας είχε αποτρέψει τους συλλέκτες να αγοράσουν τα μπρούντζινα αγάλματα στη δημοπρασία.
Ο Κινέζος που τα διεκδίκησε δυναμικά δεν είναι τυχαίος. Ο Κάι Μινγκτσάο είναι σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Θησαυρών της Κίνας, ενός θεσμού που στόχο έχει την επιστροφή καλλιτεχνικών θησαυρών που έχουν λεηλατηθεί. Έτσι, δήλωσε ότι η πράξη του ήταν «πατριωτική». «Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να δοθούν» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «κάθε Κινέζος θα έκανε το ίδιο».
Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια