Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα πυραμίδα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια κλιμακωτή πυραμίδα, 4.600 ετών στον αρχαίο οικισμό του Edfu . Η πυραμίδα προηγείται χρονολογ...



Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια κλιμακωτή πυραμίδα, 4.600 ετών στον αρχαίο οικισμό του Edfu. Η πυραμίδα προηγείται χρονολογικά της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας κατά αρκετές δεκαετίες.

Η πυραμίδα, χτισμένη από λίθους ψαμμίτη συνδεδεμένους με  κονίαμα από πηλό, έχει ύψος 4,8 μέτρα ενώ αρχικά θα έφτανε περίπου τα 13 μέτρα. Είναι η έβδομη κλιμακωτή πυραμίδα που έχει ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο. Γνωστές και ως «επαρχιακές» πυραμίδες, αυτές οι σχεδόν ταυτόσημες κατασκευές πιστεύεται ότι έχουν κατασκευαστεί είτε από τον Φαραώ Huni, ο οποίος βασίλευσε από το 2635-2610 π.Χ. ή από τον Φαραώ Sneferu (2610-2590 π.Χ.).

Προσφορές τροφίμων

Οι κλιμακωτές πυραμίδες δεν χρησιμοποιήθηκαν ως βασιλικοί τάφοι και δεν περιέχουν κανένα εσωτερικό θάλαμο. Είναι παρόμοιες στο σχεδιασμό με την περίφημη κλιμακωτή πυραμίδα που είναι κτισμένη από τον Φαραώ Djoser (2670-2640 π.Χ.).

«Οι ομοιότητες από τη μια πυραμίδα στην άλλη είναι πραγματικά εκπληκτικές, και υπάρχει σίγουρα ένα κοινό αρχιτεκτονικό σχέδιο», δηλώνει o Gregory Marouard, επιστημονικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Oriental Institute του Σικάγου, ο οποίος ήταν επικεφαλής των έργων στην πυραμίδα του Edfu. 

Στην ανατολική πλευρά της πυραμίδας οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια κατασκευή, όπου θα μπορούσε να χρησιμεύει για  προσφορές τροφίμων. Στην τρύπα της εικόνας μπορεί να υπήρχε μια επιτύμβια στήλη. Ορατά είναι επίσης κομμάτια από λευκό ασβεστόλιθο ενώ μέρη αυτής της κατασκευής απομακρύνθηκαν πριν από 1.500 χρόνια περίπου.
Ο Marouard και η ομάδα του βρήκαν ενδείξεις στην πυραμίδα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι «επαρχιακές» κλιμακωτές πυραμίδες χρησιμοποιήθηκαν ως συμβολικά μνημεία αφιερωμένα στη βασιλική λατρεία του Φαραώ, ο οποίος θεωρείται η ενσάρκωση του θεού στη γη. Υπολείμματα από προσφερόμενα τρόφιμα ανακαλύφθηκαν στην ανατολική πλευρά της πυραμίδας ενώ στις εξωτερικές επιφάνειες της υπάρχουν χαραγμένα ιερογλυφικά που απεικονίζουν ένα βιβλίο, έναν καθιστό άνδρα, ένα πουλί, ένα φύλλο καλάμι και ένα τετράποδο ζώο.

Κρυμμένα στην άμμο

Σκελετικά κατάλοιπα από μωρά και παιδιά έχουν ανακαλυφθεί στους πρόποδες της πυραμίδας και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν θαφτεί αρκετό καιρό μετά την ανέγερση της.

Τα σκελετικά κατάλοιπα μικρών παιδιών και βρεφών ανακαλύφθηκαν γύρω από την πυραμίδα. Οι ταφές χρονολογούνται αρκετό καιρό μετά την ανέγερση της πυραμίδας, ίσως και μια χιλιετία. Στην φωτογραφία ο αρχαιολόγος Aurélie Schenk εποπτεύει την ανασκαφή των ταφών στη νότια πλευρά της πυραμίδας. 
Σύμφωνα με τον Marouard, ο οποίος άρχισε να εργάζεται με την ομάδα του το 2010, οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό την ύπαρξη αυτής της πυραμίδας, η οποία καλυπτόταν από ένα παχύ στρώμα άμμου, σύγχρονα απόβλητα και σπασμένους λίθους από αποτυχημένες προσπάθειες αρχαιοκαπηλίας. 

Οι Αιγύπτιοι που ζουν στο κοντινό χωριό πίστευαν εδώ και καιρό ότι η πυραμίδα ήταν στην πραγματικότητα ο τάφος ενός σεΐχη, ενός τοπικού μουσουλμανικού άγιου. 

Πιστεύεται ότι ο Φαραώ Khufu (Χέοπας, 2589-2566 π.Χ.) σταμάτησε τη διατήρηση αυτών των περιφερειακών μνημείων, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους πόρους του προς την οικοδόμηση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Το Edfu, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου, είναι επίσης γνωστό για το ναό του Edfu, ενός ναού αφιερωμένου στον θεό με την μορφή γερακιού Ώρο, και βρέθηκε σχεδόν άθικτος αφού βρισκόταν θαμμένος σε βάθος 12 μέτρων. Πιστευόταν ότι ο ναός ήταν στην πραγματικότητα ένας λόφος και οι οικισμοί είχαν χτιστεί πάνω στην κορυφή του ναού.


Δεν υπάρχουν σχόλια