Έχουν σημειωθεί τρεις καταρρεύσεις στον αρχαιολογικό χώρο μέσα σε μερικές ημέρες. Άλλος ένας τοίχος κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο ...
Έχουν σημειωθεί τρεις καταρρεύσεις στον αρχαιολογικό χώρο μέσα σε μερικές ημέρες. |
Άλλος ένας τοίχος κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, τρίτη κατάρρευση μέσα σε μερικές ημέρες εξαιτίας των βροχοπτώσεων των άγριων τελευταίων μηνών.
Ο επιτετραμμένος της Unesco για τη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χωρίς περιστροφές πως εάν δεν ληφθεί άμεση δράση «θα πέσει όλη η αρχαία Πομπηία».
Την Δευτέρα, κατέρρευσε τοίχος που ήταν μέρος εργαστηρίου σε γωνία δρόμου του αρχαιολογικού συγκροτήματος.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαν επίσης καταρρεύσει μέρος αψίδας στο Ναό της Αφροδίτης και, ξεχωριστά, τμήμα τύμβου. Τις τελευταίες δύο μέρες έπεσαν συνολικά τρεις τοίχοι, με τον υψηλότερο ανάμεσά τους να φτάνει τα δυόμισι μέτρα, σε μια περιοχή που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα, στην ονομαζόμενη οδό Νόλα. Οι βροχές των τελευταίων ημερών πότισαν το έδαφος πίσω του με αποτέλεσμα αυτό να φουσκώσει και να σπρώξει τον τοίχο προς τα εμπρός, σε μήκος τεσσάρων μέτρων.
Κατάρρευση είχε επίσης σημειωθεί και προ μηνών, στις πρώτες ισχυρές βροχές που έπληξαν την Ιταλία, κατά τις οποίες είχαν πλημμυρίσει οι κεντρικές οδοί που μεταφέρουν τους επισκέπτες στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο.
Ο κίνδυνος για τον χώρο έχει ανεβάσει την πίεση στον υπουργό Πολιτισμό Ντάριο Φραντσεσκίνι. Ο πρόεδρος της ιταλικής επιτροπής της Unesco Τζιοβάνι Πουλίσι είπε χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται, από γραφειοκρατική πλευρά, ένα σχέδιο έκτακτης επέμβασης».
Χωρίς άμεση επέμβαση, είπε, «είναι ξεκάθαρο πως η Πομπηία είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει». «Δυστυχώς τα γεγονότα ήρθαν να μας επιβεβαιώσουν. Οι καθυστερήσεις στα έργα διάσωσης που προκαλεί η γραφειοκρατία θα οδηγήσουν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως στην καταστροφή. Έχουμε απόλυτη ανάγκη από συγκεκριμένες γεωλογικές μελέτες για όλη την περιοχή της Πομπηίας, αφού όπως αποδεικνύεται το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να σαπίζουν οι πέτρες των οικοδομών και η πόλη ολόκληρη να καταρρέει».
Σήμερα έχει κληθεί από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι το επιστημονικό συμβούλιο που ασχολείται με την Πομπηία προκειμένου να συνταχθεί μια αναφορά σχετική με τις τελευταίες καταστροφές και να προταθούν μέτρα επείγουσας ανάγκης, ώστε αυτές να μη συνεχιστούν.
Η διασφάλιση του, εδώ και χρόνια ευαίσθητου, αρχαιολογικού συγκροτήματος είναι ένας από τους στόχους του «Μεγάλου Σχεδίου για την Πομπηία», έργου προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ (που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ).
Το έργο, δεκαετούς ορίζοντα, ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο και έχουν ήδη καταγραφεί αρκετές καθυστερήσεις εξαιτίας διαφωνιών για τη διοίκηση του σχεδίου.
Πηγή: Το Βήμα, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια