Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Μαραθώνας του πολιτισμού σε έκθεση της UNESCO στο Παρίσι

Τον Μαραθώνα ως πολιτιστικό τοπίο παγκόσμιας σημασίας, επέλεξε να προβάλλει η UNESCO στο Παρίσι σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕ...



Τον Μαραθώνα ως πολιτιστικό τοπίο παγκόσμιας σημασίας, επέλεξε να προβάλλει η UNESCO στο Παρίσι σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού με την σημαντική έκθεση “ΜΑRΑΤΗΟΝ: Cultural landscape / Paysage Culturel”. 

Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της UNESCO με το προσωπικό ενδιαφέρον της διευθύντριας της UNESCO Irina Bokova και με τη συνεργασία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, 4-19 Μαρτίου.  

Από σήμερα (Τρίτη, 4/3) και για δεκαπέντε ημέρες, το γεμάτο γόητρο λόμπι της UNESCO στο Παρίσι θα έχει άρωμα Ελλάδας! Η έκθεση πραγματοποιείται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι, στο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Hall Ségur. Για 2 εβδομάδες, χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μαραθώνα – μέσα από 20 εντυπωσιακά πανώ ύψους 4 μέτρων – που παρουσιάζουν μοναδικά στιγμιότυπα από τον ιστορικό τόπο (μνημεία και ιστορία, φυσικό τοπίο και βιοποικιλότητα, κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών και διεθνείς μαραθώνιοι δρόμοι, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις κ.α.) και εύληπτο πληροφοριακό υλικό σε δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.  

Από την αντιγραφή του Τροπαίου μέχρι τον υγρότοπο, περνώντας από το δάσος της κουκουναριάς ή παρατηρώντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην UNESCO, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αποφάσισε να παρουσιάσει τις καλύτερες ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές του Μαραθώνα, προκειμένου να αποδώσει σε αυτήν την πόλη αυτό που της αξίζει και να αποτελέσει πόλο έλξης για μια βόλτα στα μονοπάτια πολιτισμού του Μαραθώνα.

Στόχος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είναι η σύνδεση του διεθνούς ονόματος του Μαραθώνα με τον ιστορικό τόπο και η προώθησή του ως πολιτισμικό "σύνολο". Τονίζοντας την ιστορική, την πολιτισμική, την περιβαλλοντική και την αθλητική του σημασία και υπενθυμίζοντας την άρρηκτη σχέση του δημοφιλούς διεθνώς Μαραθωνίου δρόμου με τον τόπο καταγωγής του, ο Μαραθώνας προωθείται ως προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει τον περιπατητικό, φυσιολατρικό, ιστορικό, αθλητικό τουρισμό. Τίθενται έτσι οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με άξονες τον σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον και τον ιστορικό του χαρακτήρα και απτά ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου και τους κατοίκους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ΕΛΛΕΤ υλοποιεί στον Μαραθώνα το δίκτυο περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών «Μονοπάτια Πολιτισμού».   

Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη (6/3) θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου σε συνεργασία με τη Europa Nostra για τρία θέματα πανελλήνιας σημασίας που αφορούν το Τατόι, την παλιά πόλη της Καστοριάς και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εντόπια», που θα οριστικοποιηθεί στη Χίο (28-30 Μαρτίου) σε συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν ειδικοί από όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Μαραθώνα. 

Με δωρεές συνέβαλαν ιδιώτες και Έλληνες της διασποράς, ενώ χορηγός εκτυπώσεων ήταν η εταιρεία Polichromo.    

Άμεση και αποτελεσματική ήταν εξάλλου η ανταπόκριση των πολιτών του Μαραθώνα, ειδικών επιστημόνων, φωτογράφων και μιας σειράς σημαντικών φορέων στο κάλεσμα της ΕΛΛΕΤ για την συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση: ΣΕΓΑΣ / Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, Φορέας Διαχείρισης Σχινιά-Μαραθώνα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, AIMS – Association of International Marathons and Distance Races, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, τα σχολεία της περιοχής, Εκδόσεις Καπόν, Εκδόσεις Ανάβαση, Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, κ.α. 

Ευχαριστούμε θερμά τους: Ευαγγελία Αγγελίδου, Μιχάλη Αντύπα, Χρήστο Διονυσόπουλο, Σπύρο Ζάγαρη, Σπύρο Ζαχαριουδάκη, Κατερίνα Καλούδη, Μαρία Λαμπρινού, Σπύρο Μερκούρη, Χριστιάνα Πετουσάκη, Δημήτρη Σπυρόπουλο, Γιώργο Σταϊνχάουερ, Γιώργο Σφήκα, Φοίβο Τσαραβόπουλο.  

Η σύλληψη και τα κείμενα της έκθεσης ανήκουν στην Λυδία Καρρά. Υπεύθυνη οργάνωσης: Κ. Στεμπίλη


Δεν υπάρχουν σχόλια