Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ο ιδρυτής μιας παγκόσμιας αυτοκρατορικής δυναστείας, ο αρχιτέκτονας δρόμων και εκπληκτικών ναώ...
Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ο ιδρυτής μιας παγκόσμιας αυτοκρατορικής δυναστείας, ο αρχιτέκτονας δρόμων και εκπληκτικών ναών, αυτός που έφερε την ειρήνη στην μεγαλόπνοη αυτοκρατορία: ένας άνθρωπος τόσο ισχυρός που η ρωμαϊκή σύγκλητος ονόμασε ένα μήνα με το όνομά του. Σήμερα, 2.000 χρόνια περίπου μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Αυγούστου, η πόλη της Ρώμης ετοιμάζεται να τιμήσει τον αγαπημένο της γιο με την διάσωση του Μαυσωλείου του από την συγκλονιστική αμέλεια των τελευταίων αιώνων.
Χτισμένο το 28 π.Χ. και τόσο μεγάλο όσο και ένα οικοδομικό τετράγωνο, το κυκλικό Μαυσωλείο έχει δει και καλύτερες μέρες μετά την εγκατάλειψη, τον βομβαρδισμό του και το διαδοχικό χτίσιμό του στην πάροδο του χρόνου. Είχε χρησιμοποιηθεί επίσης ως αρένα ταυρομαχιών αλλά και ως αίθουσα συναυλιών, πριν εγκαταλειφθεί οριστικά, και μετατραπεί μέχρι προσφάτως σε στέκι για πόρνες και μια εύχρηστη τουαλέτα για τους διερχόμενους της περιοχής.
Αυτή ήταν η θλιβερή μοίρα για ένα από τα σημαντικότερα και ιερά μνημεία της Ρώμης, το οποίο έστεκε κάποτε σε ύψος 37 μέτρων περίπου – και διέθετε το χάλκινο άγαλμα του Αυγούστου, ύψους 4,5 μέτρων – ενώ στέγαζε τις στάχτες του αυτοκράτορα, καθώς και εκείνα των διαδόχων του, Τιβέριου και Κλαύδιου. Σήμερα, οι τουρίστες που συρρέουν κατά κύματα στην Αγορά και στο Κολοσσαίο και γευματίζουν στην πιτσαρία απέναντι από το Μαυσωλείο του Αυγούστου - που κρύβεται πίσω από ένα φράχτη στη Via del Corso - μόλις που το προσέχουν.
Αλλά η νέα χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. €, επιτρέπει στους αρχαιολόγους να σχεδιάζουν τον καθαρισμό, την αποκατάσταση και την εκ νέου διάθεση του αρχαιολογικού χώρου στο κοινό, ενώ η πόλη έχει δαπανήσει 12 εκατ. € για τη δημιουργία μιας πεζοδρομημένης πλατείας για τους επισκέπτες του.
«Ο Αύγουστος έκανε την Ρώμη την μεγαλύτερη και ομορφότερη πόλη του κόσμου, την πρωτεύουσα των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας», δήλωσε ο υπεύθυνος τομέα πολιτισμού της Ρώμης, Flavia Barca. «Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις που μπορούν να γιορτάσουν μια επέτειο 2.000 ετών».
Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους αυτοκράτορες της Ρώμης: ο Αύγουστος νίκησε τους αντιπάλους του, Αντώνιο και Κλεοπάτρα, πριν διακηρύξει την Pax Romana σε όλη την αυτοκρατορία, ενώ η ανοικοδόμηση της Ρώμης και η δημιουργίας της πρώτης αστυνομίας και πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης, διακηρύσσονται στο κρεβάτι του θανάτου του: «Βρήκα μια Ρώμη από τούβλα. Αφήνω σε εσάς μια από μάρμαρο».
Το μάρμαρο έχει από καιρό αφαιρεθεί από το Μαυσωλείο του, αλλά οι τρεις ομόκεντροι εξωτερικοί τοίχοι, με τον παχύτερο να έχει πάχος 4,5 μέτρα και τον ψηλότερο 15 μέτρα περίπου, έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Ωστόσο, απουσιάζει πλέον ο πάνω όροφος αφήνοντας έναν εκπληκτικό μεγάλο υπαίθριο κυκλικό χώρο στο εσωτερικό του, όπου οι φωνές και τα ξεφωνητά από την κίνηση της Ρώμης εξαφανίζονται σε μια απόκοσμη σιωπή.
«Είναι απίστευτο ότι το Μαυσωλείο στέκεται ακόμα παρά τα όσα έχει περάσει», δήλωσε ο Elisabetta Carnabuci, ένας από τους αρχαιολόγους που είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση του χώρου.
Λεηλατήθηκε το 410 μ.Χ. από τους Βησιγότθους, οι οποίοι σκόρπισαν την τέφρα των αυτοκρατόρων, ενώ μετατράπηκε από την οικογένεια Colonna τον 12ο αιώνα σε κάστρο, το οποίο τελικά κατεδαφίστηκε λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε από οβίδα κανονιού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τους με την αντίπαλη οικογένεια, τους Orsinis. Μέχρι τον 16ο αιώνα η τοποθεσία είχε μετατραπεί σε επίσημο κήπο με ένα παλάτι χτισμένο στους τοίχους του προτού χρησιμοποιηθεί για ταυρομαχίες κατά τον 18ο αιώνα αλλά και ως χώρος επίδειξης πυροτεχνημάτων.
Οι μεγάλες τρύπες που είναι ορατές μέσα από την ρωμαϊκή τοιχοποιία δείχνουν τις εξόδους που προστίθενται στο μαυσωλείο όταν μετατράπηκε σε μια κομψή αίθουσα συναυλιών το 1908, αποτελώντας το "σπίτι" της κύριας ορχήστρας της πόλης, με μια θολωτή οροφή να προστίθεται και να διαθέτει χώρο για 3.500 θεατές σε συναυλίες όπως αυτή του Arturo Toscanini.
Αλλά το 1936 ο Benito Mussolini διέταξε τους μουσικούς να φύγουν: αφαίρεσε τους επιπρόσθετους τοίχους και επανέφερε το μνημείο με την αρχική ρωμαϊκή τοιχοποιία του, σε μια προσπάθεια να τιμήσει ο ίδιος τον αυτοκράτορα που είχε ως παράδειγμα προς μίμηση, εγκαίρως πριν την συμπλήρωση 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Αυγούστου το 1937. Κυπαρίσσια φυτεύτηκαν πάνω από τους τοίχους του μαυσωλείου με την πεποίθηση ότι ο Αύγουστος είχε τοποθετήσει αρχικά δέντρα εκεί, ενώ ένας κοντός και πλατύς πύργος δύο ορόφων κτίστηκε στον ανοικτό χώρο, στην καρδιά του Μαυσωλείου για να σηματοδοτήσει το σημείο όπου κάποτε φυλάσσονταν οι στάχτες του αυτοκράτορα.
«Ήταν μια πραγματικά καταστροφική δουλειά από τους αρχαιολόγους του Mussolini», δήλωσε ο Carnabuci κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. «Όταν θα έχουμε τα χρήματα, αυτός ο πύργος θα εξαφανιστεί».
Αλλά η παραποίηση της ιστορίας από τον Mussolini δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τη μεταπολεμική μοίρα του Μαυσωλείου. Όταν κατέρρευσε η λιθοδομή, περιφράχθηκε τη δεκαετία του 1960 ο εσωτερικός θάλαμος μέχρι οι άστεγοι που συγκεντρώνονταν σε ένα κοντινό σημείο για συσσίτιο ανακαλύψουν ότι μπορούσαν να κοιμηθούν ανενόχλητοι έξω από τα τείχη.
Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το χώρο για την επέτειο των 2.000 χρόνων από το θάνατο του Αυγούστου το 2014, η πόλη της Ρώμης έψαξε για ιδιώτη χορηγό λόγω των ανεπαρκών ταμειακών διαθεσίμων της πόλης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Tod που ανέλαβε την ζωτικής σημασίας αποκατάσταση του Κολοσσαίου. «Κανείς δεν ήθελε να υποστηρίξει την αποκατάσταση του Μαυσωλείου, και έτσι χάσαμε την επέτειο», δήλωσε ο Claudio Parisi Presicce, έφορος αρχαιολογίας της Ρώμης. «Αλλά με την δημόσια χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε».
Η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου προγραμματίζεται για το 2016, αλλά η πόλη άνοιξε τον αρχαιολογικό χώρο για το κοινό και οργάνωσε μια επίσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Carnabuci δήλωσε ότι η ανταπόκριση των Ρωμαίων έδειξε ότι δεν έχουν ξεχάσει τον πρώτο τους αυτοκράτορα: «Υπήρχαν 5.000 άτομα σε αναμονή γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, κάτω από τη βροχή», είπε. «Σοκαρίστηκα , ήταν σαν να πρόκειται για ροκ συναυλία, αλλά όταν οι άνθρωποι έμπαιναν μέσα υπήρχε μια θαυμαστή σιωπή».
Πηγή: Past Horizons
Δεν υπάρχουν σχόλια