Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισλαμικά νομίσματα βρέθηκαν σε τάφο Βίκινγκ

Ο τάφος του Βίκινγκ με το σπαθί και τον ομφαλό της ασπίδας Τον Αύγουστο του 2014 ένας ερασιτέχνης ανακάλυψε ένα σπαθί των Βίκινγκς με ...

Ισλαμικά νομίσματα βρέθηκαν σε τάφο Βίκινγκ
Ο τάφος του Βίκινγκ με το σπαθί και τον ομφαλό της ασπίδας
Τον Αύγουστο του 2014 ένας ερασιτέχνης ανακάλυψε ένα σπαθί των Βίκινγκς με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην περιοχή Skaun, νότια του Trondheim της κεντρικής Νορβηγίας. Σήμερα, οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν το εύρημα διαπιστώνουν ότι έχουν να ανακοινώσουν συναρπαστικά νέα για τον ιδιοκτήτη του σπαθιού.

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Trondheim αφού εξέτασαν τον τάφο δήλωσαν ότι χρονολογείται περίπου στο 950 μ.Χ.. Εκτός από το σπαθί, οι ερευνητές εντόπισαν και τα κατάλοιπα μιας ασπίδας. 

«Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ανακαλύψουμε σε ποιον ανήκει το σπαθί, αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν ένας πολυταξιδεμένος άνθρωπος», λέει ο αρχαιολόγος Ingrid Ystgaard. Οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι υπάρχει μια επιγραφή στη λεπίδα του σπαθιού που αναφέρει ότι μάλλον έχει παραχθεί εκτός Σκανδιναβίας. Τα σπαθιά με επιγραφές δεν ήταν συνηθισμένα εκείνη την εποχή.

Ισπανία ή την Κωνσταντινούπολη;

Άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τάφος ανήκει σε άνθρωπο, ο οποίος είχε ταξιδέψει ευρέως, βρέθηκαν μέσα σε δερμάτινο πουγκάκι που ήταν κρυμμένο μέσα στον ομφαλό της ασπίδας και το οποίο περιείχε αρκετά ισλαμικά νομίσματα. 

Ισλαμικά νομίσματα βρέθηκαν σε τάφο Βίκινγκ
Κατάλοιπα δερμάτινου πουγκιού βρέθηκαν μέσα στον ομφαλό της ασπίδας 
Αλλά από πού προέρχονται τα νομίσματα αυτά; Οι Μαυριτανοί κατέκτησαν την Ισπανία το 711 μ.Χ., ενώ οι Βίκινγκς ήρθαν στην περιοχή την δεκαετία του 800 μ.Χ.. Λεηλάτησαν αρκετές πόλεις, μεταξύ άλλων και τη Σεβίλλη το 844 μ.Χ.. Μήπως τα νομίσματα έχουν κλαπεί από την Ισπανία; Ή μήπως βρέθηκαν στα χέρια του όταν ταξίδεψε προς τα ανατολικά ακολουθώντας την εμπορική οδό του Βόλγα; Οι Βίκινγκς ταξίδεψαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη μέσω των ρωσικών ποταμών. Μήπως τα νομίσματα ήταν η πληρωμή του για παροχή σκλάβων, γουνών ή ελεφαντόδοντου;

Ίχνη μάχης

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο τάφος ανήκε σε Βίκινγκ. Εκτός ότι βρέθηκε θαμμένος μαζί με το σπαθί και την ασπίδα στο πλευρό του, ο ομφαλός της ασπίδας έδειξε ότι ο ιδιοκτήτης της είχε βρεθεί σε μάχη. 

Ισλαμικά νομίσματα βρέθηκαν σε τάφο Βίκινγκ
Το σπαθί μετά την συντήρηση.
Με την βοήθεια ακτινογραφιών βρέθηκαν επιγραφές και ίχνη υφάσματατος.
«Ο ομφαλός της ασπίδας φέρει ένα καθαρό ίχνος από τσεκούρι ή σπαθί. Αν τελικά πέθανε στη μάχη, αυτό δεν το ξέρουμε», δηλώνει ο Ystgaard. Αλλά ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος και τι έκανε στο Skaun; Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να δώσουν την απάντηση - τουλάχιστον όχι ακόμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια