Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιακή πλοήγηση στην ιστορία της Ακαδημίας Πλάτωνος

Σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμο το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, έργο του Δήμου Αθηναίων. Τα πρωινά μπορεί να είναι ή...


Ψηφιακή πλοήγηση στην ιστορία της Ακαδημίας Πλάτωνος
Σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμο το Ψηφιακό Μουσείο
στην Ακαδημία Πλάτωνος, έργο του Δήμου Αθηναίων.
Τα πρωινά μπορεί να είναι ήσυχα και απρόσμενα ευχάριστα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Κοντά στο αρχαιολογικό πάρκο, με τα ευρήματα και τις πράσινες εκτάσεις, που υπενθυμίζουν τις δυνατότητες της περιοχής, το βλέμμα σταματάει στο υπό ανέγερση Ψηφιακό Μουσείο. Είναι μια ελαφρά κατασκευή, που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να μπορεί κανείς να πλοηγηθεί στην ιστορία της περιοχής. Εχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό 2015-2020 του Δήμου Αθηναίων.

«Για πρώτη φορά γίνεται ένα τέτοιο έργο σε αυτήν τη γειτονιά της Αθήνας», λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας. «Πρέπει να είναι η αρχή για την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε το έργο αλλά και κάθε πρωτοβουλία που λειτουργεί υπέρ της παλιάς αυτής αθηναϊκής γειτονιάς». Το Ψηφιακό Μουσείο, με εμβαδόν 166 τ.μ., θα μπορεί να είναι πυρήνας όχι μόνο για ξεναγήσεις αλλά και για εκπαιδευτικά προγράμματα με τα σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνος και άλλων συνοικιών. Η γειτονιά μοιάζει παραμελημένη, αλλά οι δυνατότητες είναι μεγάλες.

Όμως, η προοπτική της ανέγερσης του Μουσείου των Αθηνών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, είναι δυστυχώς «παγωμένη». Η δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου στην Ακαδημία Πλάτωνος ήταν αντικείμενο παλαιότερης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής (ύψους 2,5 εκατ.). Η τελευταία πράξη προ των εκλογών ήταν η ολοκλήρωση και πληρωμή από το υπουργείο Πολιτισμού της γεωτεχνικής μελέτης. Τυπικά, θα μπορούσε το έργο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η Περιφέρεια Αττικής, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Σγουρού, δεν έχει δείξει διάθεση να ασχοληθεί με το έργο. Αυτή η αδράνεια, επί της ουσίας, «ακυρώνει» την Προγραμματική Σύμβαση και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την αφαίμαξη των διαθεσίμων από τις Περιφέρειες, το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα που προέβλεπε η σύμβαση για τη διενέργεια του διαγωνισμού δεν υπάρχουν πλέον. Το θέμα τυπικά εκκρεμεί, αλλά επί της ουσίας έχει «παγώσει».

H ιδέα για το Μουσείο Αθηνών διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την πρώην γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, το 2000 και το Μουσείο χωροθετήθηκε το 2003, επί υπουργίας Βενιζέλου, όταν αποφασίστηκαν απαλλοτριώσεις. Η ιδέα ήταν να στεγαστούν οι θησαυροί που φυλάσσονται από διάφορες ανασκαφές. Μόνο η Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει 300.000 αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ το φως.

Πέραν αυτού, όμως, η Ακαδημία Πλάτωνος και το 4ο διαμέρισμα (μαζί με τον Κολωνό, τα Σεπόλια και την Κολοκυνθού) του Δήμου Αθηναίων διατηρούν πλεονεκτήματα για σωστή ανάπτυξη, με γνώμονα την κατοικία και τον τουρισμό. Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, είχε αναφερθεί στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου στην Ακαδημία Πλάτωνος, όταν παρουσίασε πρόσφατα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου σε βάθος πενταετίας. Είναι σαν ένας προθάλαμος κατανόησης του ιστορικού βάθους της περιοχής.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια