Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οδοιπορικό στα αρχαία μονοπάτια του Κιθαιρώνα

Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» οργανώνει την Κυριακή 10 Μαΐου εκδρομή στα Βίλια, ένα οδοιπορικό στον Κιθαιρώνα, το βουνό των μύθων και τ...


Οδοιπορικό στα αρχαία μονοπάτια του Κιθαιρώνα

Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» οργανώνει την Κυριακή 10 Μαΐου εκδρομή στα Βίλια, ένα οδοιπορικό στον Κιθαιρώνα, το βουνό των μύθων και των θρύλων, την περιοχή που ο Ηρακλής έβοσκε τα κοπάδια του και εκεί που εγκαταλείφθηκε ο Οιδίποδας.

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις Μούσες, για τη Μυθολογία της περιοχής, για το Θηβαϊκό Κύκλο και θα επιχειρηθεί ένα ταξίδι στη γνώση και τη δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος, μέσα από το μύθο του Οιδίποδα.

Η διαδρομή προς τα Βίλια, μέσα από σημαντικές διαβάσεις της Αττικής προς τη Βοιωτία, περνάει από την όμορφη πλατεία με τη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Μεταμόρφωσης Σωτήρος του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, και καταλήγει στις πλαγιές του Κιθαιρώνα. Εκεί, σε ένα ξέφωτο, θα  πραγματοποιηθεί συλλογική συζήτηση με ανταλλαγή θέσεων και απόψεων, ενώ θα ακολουθήσει - στο ίδιο ειδυλλιακό μέρος - τοξοβολία και γενικότερα άθληση. Η μεταφορά θα γίνει με πούλμαν, με ώρα εκκίνησης 10 π.μ., από Αθήνα και επιστροφή στις 8 μ.μ. από τα Βίλια.

Στις πλαγιές του Κιθαιρώνα

Τα Βίλια είναι ένα ορεινό χωριό της Αττικής χτισμένο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα. Βρίσκονται σε απόσταση 56 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Είναι οικοδομημένα αμφιθεατρικά, στο ανατολικό στόμιο του μεγάλου ανοίγματος, το οποίο σχηματίζουν οι οροσειρές του Κιθαιρώνα και στους πρόποδες της κορυφής Λεστόρι. Το υψόμετρο των Βιλίων αρχίζει από τα 500 μέτρα και τελειώνει στα 600 περίπου μέτρα. Είναι κωμόπολη της Δυτικής Αττικής και ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν έδρα του ομώνυμου δήμου.

Οδοιπορικό στα αρχαία μονοπάτια του Κιθαιρώνα

Ονομασία

Οι εκδοχές για την ονομασία Βίλια, είναι πολλές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, στην αρχή ονομάζονταν Ειδυλλία, πιθανώς λόγω του ειδυλλιακού τοπίου. Πρώτος που αναφέρει την περιοχή αυτή ως Ειδυλλία είναι ο γεωγράφος Μελέτιος ο Νεώτερος, κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου, επειδή οι Αρβανίτες δεν πρόφεραν σωστά την πολυσύλλαβη λέξη Ειδυλλία, έγινε κατά συγκοπή «Δύλλια» και στη συνέχεια «Βύλλια» με υ και δύο λ, ενώ μετά «Βίλλια» με ι και δύο λ. Σήμερα, μετά τις αλλαγές και τις απλοποιήσεις που έχει «υποστεί» η ελληνική γλώσσα, τα Βίλλια γράφονται με ένα λ (Βίλια). Μία δεύτερη εκδοχή είναι ότι η ονομασία προέρχεται από την λέξη Βίγλα, που σημαίνει παρατηρητήριο, ή από την αρχαία περιοχή της Ηπείρου, Βυλλίδα. Επικρατέστερη πάντως εκδοχή είναι η πρώτη.

Κειμήλια της βυζαντινής και χριστιανικής περιόδου

Στη μικρή κωμόπολη ο επισκέπτης συναντά κειμήλια της βυζαντινής και χριστιανικής περιόδου. Εκτός από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως, η οποία χρονολογείται στο 1893, στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται: ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1637, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Παναγιά της Γκούρας στο Λεστόρι, ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα μ.Χ κ.ά. Στον οικισμό του Πόρτο Γερμενό διασώζονται τα τείχη των αρχαίων Αιγοσθενών, σημαντικό λιμάνι και οχυρό προς τον Κορινθιακό Κόλπο, όπου λατρευόταν ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους.

Οδοιπορικό στα αρχαία μονοπάτια του Κιθαιρώνα
Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως. Έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
«Αρχαία Μονοπάτια»

Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο  -επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα,  και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους.

Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θέλει να γίνει οδηγός για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.

Με τον κοινωνικό της χαρακτήρα,  η εναλλακτική ομάδα δράσης  έχει  τη φιλοδοξία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.

Πληροφορίες

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Δευτέρα 4 Μαΐου στο τηλ. 6979566474 ή στο email efitriiri@yahoo.gr για να ενημερωθούν σχετικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια