Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Μεσαιωνική πόλη Ρόδου: Θα ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση


Μεσαιωνική πόλη Ρόδου: Θα ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση

«Θωρηκτό» της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χαρακτήρισε τη Ρόδο ο Ν. Ξυδάκης σε επίσκεψή του στο νησί.Η συλλογή υπογραφών για να μη μπει τσιμέντο στη Μεσαιωνική Πόλη.

Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι μπορεί να μην υπογραφεί μια μεγάλη προγραμματική σύμβαση για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αλλά δύο ή περισσότερες που θα περιλαμβάνουν έργα που έχει ανάγκη η μεσαιωνική πόλη.

«Θωρηκτό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού» χαρακτήρισε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης τη Ρόδο κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτό το τριήμερο στο νησί και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός δεν είναι ένα απλό εργαλείο του τουρισμού, είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία για την κοινωνία της Ρόδου και για την οικονομία της. Η δική μας συμβολή είναι να ενισχύουμε διαρκώς το πολιτιστικό απόθεμα, να το αναδεικνύουμε, να το συντηρούμε και να του δίνουμε δυνατότητες να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί, δηλαδή να προσθέτει και συμβολικό πλούτο, και ταυτόχρονα να δίνει δυνατότητες για δημιουργία θέσεων εργασίας, για δημιουργία μιας οικονομίας γύρω από τον πολιτισμό», ανέφερε ο Ν. Ξυδάκης συμπληρώνοντας πως: «Είναι διαπίστωση όλων μας πως η τουριστική βιομηχανία ουδέποτε κάμφθηκε λόγω της κρίσης».

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ρόδου

Συνοδευόμενος από το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τους αντιδημάρχους κ.κ. Τέρη Χατζηιωάννου και Γεώργιο Κακούλη, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτρη Γάκη, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κυρία Τώνια Μοροπούλου και την προϊσταμένη της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρία Μάνια Μιχαηλίδου, ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, συζήτησε τα θέματα που αφορούν τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Το Μόντε Σμιθ
Το Μόντε Σμιθ
Σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη ο αν. Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:

«Η σχέση της Ρόδου με το υπουργείο Πολιτισμού δε θα διακοπεί. Μπορεί να μην υπογραφεί μια μεγάλη προγραμματική σύμβαση, αλλά δύο ή περισσότερες που θα περιλαμβάνουν έργα που έχει ανάγκη η Μεσαιωνική Πόλη, όπως, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση της υπογείωσης των δικτύων υποδομής. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διαμόρφωση και ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στο Μόντε Σμίθ, η αξιοποίηση του αρχαίου πάρκου στο Ροδίνι,  η ανάδειξη περιεφερειακών κάστρων και η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου της Πόλης».

Τα έργα και οι... διαμαρτυρίες

Ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε επίσης την Ακρόπολη και τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου, τις ανακαινισμένες Θέρμες της Καλλιθέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, το πλουσιότατο Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το Καστέλο των Ιπποτών. Συζητήθηκε η ένταξη της ψηφιοποίησης του σπάνιου φωτογραφικού αρχείου σε ευρύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η μεταστέγαση του πωλητηρίου του ΤΑΠ σε νέες αίθουσες ενταγμένες στο κτιριακό σύνολο του Μουσείου.

Το απόγευμα της Δευτέρας είχε συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες ένταξης έργων πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτισμού στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Το βράδυ ο υπουργός κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Παιδείας και Πολιτισμού Marie Sklodowska-Curie ITN-DCH «Initial Training Network for Digital Cultural Heritage» και του Θερινού Σχολείου που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ITN-DCH, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η συνάντηση είχε θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης και των μνημείων της Ρόδου».

 Όλα αυτά την ώρα που κίνημα πολιτών στο Διαδίκτυο συγκεντρώνει υπογραφές για να μη χτιστεί «τσιμεντένιο τερατούργημα» στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 848 υπογραφές. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν 1.000. Πηγή: The TOC, in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου