Με δορυφόρους σκοπεύει να παρακολουθεί η UNESCO τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που απειλεί το Ισλαμικό Κράτος.
Με δορυφόρους σκοπεύει να παρακολουθεί η UNESCO τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που απειλεί το Ισλαμικό Κράτος.
Η Υπηρεσία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για τη χρήση εικόνων από δορυφόρους, προκειμένου να παρακολουθεί αρχαιολογικούς χώρους σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη και Λιβύη.
Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian ότι οι εικόνες από δορυφόρους έχουν πολύ καλή ανάλυση και ότι μπορεί να δείξουν παράνομη δραστηριότητα γύρω από ευαίσθητες τοποθεσίες.
Η Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε ότι η UNESCO έχει στοιχεία για παράνομες ανασκαφές. «Υπογράψαμε συμβόλαιο για να πάρουμε περισσότερες εικόνες από δορυφόρους» τόνισε ότι πρόσφατα είδαν εικόνες που δείχνουν τρύπες γύρω από αρχαιολογικούς χώρους.
Η UNESCO αναμένεται να κλείσει μία συμφωνία με τις υπηρεσίες δορυφόρων του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι η παρακολούθηση μέσω δορυφόρων θα διευκολύνει να περιοριστεί η έκταση της καταστροφής και της λεηλασίας, θα καταγράφει τι καταστρέφεται και θα συλλέγει στοιχεία για να φέρει τους υπεύθυνους στο εδώλιο διεθνών δικαστηρίων.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστρέψει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, ενώ έχει καταλάβει την αρχαία Παλμύρα.
Η κ. Μπόκοβα δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις κινήσεις των τζιχαντιστών, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει καταστρέψει μαυσωλεία, ναούς και αγάλματα μέσα και γύρω από την Παλμύρα, καθώς και να έχει τοποθετήσει εκρηκτικά.
Η Μπόκοβα, την οποία πολλοί θεωρούν ως πιθανή αντικαταστάτρια του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι χρειάζεται στρατιωτική δράση για την ανακατάληψη των αρχαιολογικών χώρων, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Κάλεσε να υπάρξουν βήματα ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση κλεμμένων αρχαιολογικών αντικειμένων, λέγοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις χρησιμοποιούν το εμπόριο αρχαιοτήτων ως μέσω για την χρηματοδότησή τους.
Αυτό που προκαλεί συναγερμό στην UNESCO είναι, δηλώνει, «η πιο σκοτεινή, λιγότερο γνωστή πρακτική του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης». Εκτίμησε ότι το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων ανέρχεται στα εκατομμύρια δολάρια, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να καθοριστεί το ποσό.
Πρόσθεσε ότι η UNESCO συνεργάζεται με την Ιντερπόλ, προκειμένου να εντοπίσει τις κλεμμένες αρχαιότητες.
Πηγή: Αγγ. Στελάκη, in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια