Με έκπληξη διαπίστωσαν οι επιστήμονες ότι μέσα σε ένα όμορφα διακοσμημένο φέρετρο αιγυπτιακής μούμιας που βρέθηκε το 1907, βρισκόταν...
Με έκπληξη διαπίστωσαν οι επιστήμονες ότι μέσα σε ένα όμορφα διακοσμημένο φέρετρο αιγυπτιακής μούμιας που βρέθηκε το 1907, βρισκόταν μουμιοποιημένο ένα έμβρυο μόλις 18 εβδομάδων κύησης.
Αρχικά οι επιστήμονες που είχαν εξετάσει τη μικρή σαρκοφάγο πίστευαν ότι μέσα βρίσκονταν ανθρώπινα όργανα ενήλικα που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία ταρίχευσης, όμως με την ανάλυση σύγχρονων οργάνων διαπίστωσαν ότι μέσα στη μαύρη ρητίνη στο φέρετρο από κέδρο, υπήρχαν ίχνη μικροσκοπικού σκελετού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα πρόκειται για αποβολή. Η σαρκοφάγος μήκους 44 εκατοστών είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Γκίζα, κοντά στο Κάιρο, και εκτίθεται από τότε στο Μουσείο Fitzwilliam στο Cambridge.
Η αξονική τομογραφία του φέρετρου, που χρονολογείται από το 644 π.Χ. έως το 525 π.Χ., δείχνει τα άνω άκρα και το κρανίο της μούμιας. |
«Η μέθοδος της αξονικής τομογραφίας έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από το μουσείο για πολλά έργα κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή είναι το πιο επιτυχημένο μας εύρημα μέχρι στιγμής», δηλώνει ο Δρ. Tom Turmezei, ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge της Αγγλίας. «Η ικανότητα της αξονικής τομογραφίας να απεικονίζει τις εσωτερικές λειτουργίες των εν λόγω αντικειμένων χωρίς να προκαλεί καμία δομική ζημία αποδείχθηκε ακόμη πιο πολύτιμη σε αυτή την περίπτωση, καθώς μας επέτρεψε να επανεξετάσουμε το έμβρυο για τυχόν ανωμαλίες και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την ηλικία του όσο το δυνατόν ακριβέστερα».
Το έμβρυο είναι τυλιγμένο σε επιδέσμους. Σύμφωνα με τον Julie Dawson, επικεφαλής του τμήματος στο Μουσείο, «αυτό το εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα και η φροντίδα στην προετοιμασία αυτής της ταφής καταδεικνύει σαφώς την αξία που αποδίδεται στην αιγυπτιακή κοινωνία της εποχής στη ζωή, ακόμα και κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης».
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποκρυπτογράφησαν την ύπαρξη πέντε δακτύλων και των οστών χεριών και ποδιών. Εντοπίστηκαν επίσης η λεκάνη και το κρανίο, ωστόσο η ανάλυση απέτυχε να καθορίσει και το φύλο του μωρού.
Η αριστερή κνήμη παρουσιάζεται εδώ με πράσινο χρώμα. |
Το έμβρυο ήταν θαμμένο με τα χέρια σταυρωμένα πάνω στο στήθος του, όπως και κάθε άλλος ενήλικας που προετοιμαζόταν για τη μετά θάνατον ζωή στην αρχαία Αίγυπτο. Σύμφωνα με την ομάδα που έχει υπογράψει την ανακάλυψη, ο τρόπος της μουμιοποίησης και η διακόσμηση τονίζουν τη «σημασία που δόθηκε σε αυτή την κηδεία στην αιγυπτιακή κοινωνία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται ανθρώπινα έμβρυα μουμιοποιημένα σε τάφους στην Αίγυπτο. Στον τάφο του Τουταγχαμών είχαν βρεθεί δύο μικρά έμβρυα τοποθετημένα σε μικρά φέρετρα. Ήταν πάντως σε πιο προχωρημένο στάδιο κύησης - 25 και 37 εβδομάδων αντίστοιχα.
Πηγή: LiFO , L. Geggel, LiveScience
Δεν υπάρχουν σχόλια