Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Η Μ. Φιλήμονος απαντά στον Γ. Χατζημάρκο για τα ...τρωκτικά της Αρχαιολογίας

Η Μ. Φιλήμονος απαντά στον Γ. Χατζημάρκο για τα ...τρωκτικά της Αρχαιολογίας

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή το δελτίο τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με την κήρυξη της περιοχής Αφάντου της Ρόδου, αποκαλεί τους αρχαιολόγους εν γένει αλλά και της Ρόδου ειδικότερα “εχθρούς της κοινωνίας και τρωκτικά που λυμαίνονται ασύδοτοι τα δημόσια αγαθά και ζουν παρασιτικά στις πλάτες του ροδιακού λαού”.

Δυστυχώς ένα μέρος μιας κοινωνίας που εκλαμβάνει την ευγένεια ως αδυναμία,τη σεμνότητα ως ανικανότητα, που θεωρεί τους κανόνες ηθικής ξεπερασμένους και ταυτίζει την τήρηση των νόμων με συντηρητική, αντικοινωνική και αντιδραστική συμπεριφορά, βρίσκει ενίοτε και τους ανάλογους εκφραστές της.

Η συμπεριφορά του κ. περιφερειάρχη μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω. Τότε που η Ρόδος βρισκόταν στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης και η μεσαιωνική πόλη έπρεπε να ενταχθεί στο σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο με τη διάνοιξη οδού ταχείας κυκλοφορίας, όταν η τάφρος προοριζόταν για χώρος στάθμευσης προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πόλη,ενώ το Καστέλο και η πλαγιά της αρχαίας ακρόπολης είχαν προταθεί για πεντάστερα ξενοδοχεία. Και τότε οι αρχαιολόγοι είχαν αντιδράσει και εισπράξει ανάλογους χαρακτηρισμούς.

Ωστόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αυτή που έκανε τη μεσαιωνική πόλη μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αναστήλωσε με υποδειγματικό τρόπο τα μνημεία και το τείχος της, διαμόρφωσε και απέδωσε στους ροδίους την μεσαιωνική τάφρο. Έκανε το Καστέλλο μουσείο και οργάνωσε στους χώρους του δύο υποδειγματικές εκθέσεις, πρωτοποριακές για την εποχή τους.Επέκτεινε το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου και άνοιξε τον υπέροχο κήπο του για το κοινό, και για τη διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων.Έκανε μουσεία σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, αναστήλωσε υποδειγματικά τα μνημεία της ακρόπολης της Λίνδου, έδωσε νέα όψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καμίρου. Διοργάνωσε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια αναδεικνύοντας το νησί.Και φυσικά οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου, σε ισότιμη συνεργασία με τους γάλλους συναδέλφους, προβάλλοντας το νησί της Ρόδου στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου.

Οι χαρακτηρισμοί του κυβερνήτη μιας από τις σημαντικότερες περιφέρειες της χώρας είναι βαρείς.Διότι προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι η προστασία και ανάδειξη των μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων των νησιών μας δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός.Τίποτε δεν θα αλλάξει στ’ Αφάντου με την κήρυξη.Εάν βρεθούν αρχαία, θα ανασκαφούν και θα προστατευτούν, συνυπάρχοντας με τις νέες κατασκευές και αυξάνοντας την τελική αξία της τουριστικής εγκατάστασης. Εκείνο που θα μείνει τελικά είναι ο δημόσιος λόγος του αιρετού άρχοντα.

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος
Επίτιμη Διευθύντρια ΑρχαιοτήτωνΠηγή: Verena


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου