Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μουσείο της Ακρόπολης ρίχνει φως στο Μαντείο της Δωδώνης

Ερωτήματα για τα χρέη και για το εμπόριο. Για ζητήματα υγείας. Για τον επικείμενο γάμο ή την απόκτηση παιδιών. Θα μπορούσαν να αποτε...


Το Μουσείο της Ακρόπολης ρίχνει φως στο Μαντείο της Δωδώνης

Ερωτήματα για τα χρέη και για το εμπόριο. Για ζητήματα υγείας. Για τον επικείμενο γάμο ή την απόκτηση παιδιών. Θα μπορούσαν να αποτελούν σημερινές αγωνίες συμπολιτών μας. Βρίσκονται όμως χαραγμένα εδώ και αιώνες πάνω σε μολύβδινα ελάσματα. Είδαν το φως στις ανασκαφές της Δωδώνης και το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει από κοντά από τις 20 Ιουνίου χάρη στην έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον επισημαίνεται μέσα από αυτή τη σημαντική περιοδική έκθεση με την οποία το Μουσείο σκοπεύει να γιορτάσει τα έβδομα γενέθλιά του.  Η έκθεση ρίχνει άπλετο φως στο πιο παλιό ελληνικό μαντείο και έρχεται για να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία που αυτό κατείχε στον αρχαίο κόσμο.

Κεντρικό θέμα της έκθεσης αποτελεί η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε σε αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Οι ιερείς αποκρυπτογραφούσαν χρησμούς και από άλλους ήχους, όπως τους χάλκινους λέβητες ή το κρώξιμο των περιστεριών.

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινά με την Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Η ταυτότητα των πρώτων κατοίκων της, αναδεικνύεται μέσα από πήλινα και χάλκινα αντικείμενα. Τα ίδια αντικείμενα μάς δίνουν πληροφορίες για την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης αλλά και για την καθιέρωση της λατρείας του Διός.

Το Μουσείο της Ακρόπολης ρίχνει φως στο Μαντείο της Δωδώνης
Επιγραφή σε χάλκινη πλάκα. Αναφέρει ότι ο Ζακύνθιος Αγάθων, γιος του Εχεφύλου και η γενιά του, πρόξενοι των Μολοσσών, αναθέτουν δώρο στον Δωδωναίο Δία (334-330 ή 325-275 π.Χ.)
Το Μουσείο της Ακρόπολης ρίχνει φως στο Μαντείο της Δωδώνης
Κλαδί και φύλλα δρυός. Η μαντική δρυς ήταν η κατοικία του Δία στην Δωδώνη (4ος – 3ος αι π.Χ.)
Το Μουσείο της Ακρόπολης ρίχνει φως στο Μαντείο της Δωδώνης
Ειδώλιο Δία Κεραύνιου. Ο θεός του ουρανού και των καιρικών φαινομένων
κρατά το κατεξοχήν σύμβολό του, τον κεραυνό (470-460 π.Χ.)
Στη συνέχεια της έκθεσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Από τα αναθήματα που βρίσκονταν εκεί εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.

Τον πολιτικό χαρακτήρα του μαντείου αναλαμβάνουν να τονίσουν τα χαρακτηριστικά νομίσματα τα οποία εξάλλου φανερώνουν και τη σχέση του μαντείου με το βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Στην έκθεση θα παρουσιάζεται σε μεγάλη οθόνη ένα βίντεο για το μαντείο αλλά και το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει. Ως και το εστιατόριο του Μουσείου συμμετέχει ενεργά στην έκθεση αυτή. Καθώς καθ’ όλη τη διάρκειά της θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα.

Έτοιμος είναι και ο επιστημονικός κατάλογος των εκθεμάτων τα οποία προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου. Το Μουσείο της Ακρόπολης άλλωστε συνεργάστηκε στενά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.


Info έκθεσης: 

«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» 
20 Ιουνίου 2016 – 10 Ιανουαρίου 2017
Μουσείο Ακρόπολης


Πηγή: Ε. Γαλανοπούλου, ελculture

Δεν υπάρχουν σχόλια