Με ανυπομονησία η Κορινθία, αλλά και όλοι οι Έλληνες, αναμένουν τη μέρα που οι δύο εκθαμβωτικοί Κούροι οι οποίοι κατασχέθηκαν σε χέρ...
Με ανυπομονησία η Κορινθία, αλλά και όλοι οι Έλληνες, αναμένουν τη μέρα που οι δύο εκθαμβωτικοί Κούροι οι οποίοι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων, θα παρουσιαστούν στο κοινό.
Η αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου ανοίγει στις 13 Ιουλίου και οι δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας, που ανασκάφηκαν λαθραία και σώθηκαν την τελευταία στιγμή, βρίσκονται σε βάθρα και περιμένουν τους επισκέπτες. Μέχρι σήμερα, έξι χρόνια μετά την σύλληψη των αρχαιοκαπήλων και την παράδοσή τους στην αρχαιολογική υπηρεσία, δεν τους έχει δει κανείς, εκτός από τους επιστήμονες οι οποίοι εργάστηκαν για την συντήρηση, ανάταξη και έκθεσή τους.
Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας σημειώνει σχετικά με την ιστορία τους: Οι δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στις 14 Μαΐου 2010 στην Κλένια Κορινθίας (η οποία ταυτίζεται με την Τενέα, κώμη της Αρχαίας Κορίνθου) και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας αμέσως κατόπτευσε επιφανειακά τη θέση «Ξερόκαμπος» στην Κλένια Κορινθίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι λαθρανασκαφείς είχαν ανελκύσει βίαια και παράνομα τα δύο αγάλματα. Μόλις μια βδομάδα μετά, στις 22 Μαΐου 2010 ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής, ο οποίος είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους ως σημείο εύρεσης των αγαλμάτων. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ. έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ., στο οποίο αποκαλύφθηκαν συνολικά 77 τάφοι ποικίλων τύπων.
Μόλις εννέα μέρες από την έναρξη της ανασκαφής ήρθαν στο φως, σε απόσταση 14 μέτρων δυτικότερα από τη θέση που είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους, τα ελλείποντα μέλη των Κούρων: δύο δεξιές κνήμες των αγαλμάτων, ένα πέλμα με την πλίνθο του, απολεπίσματα της κόμης και ενός αστραγάλου, όλα τους συγκολλώμενα κατά θραύση με τα κατασχεμένα αγάλματα.
Τα μέλη αυτά βρέθηκαν σε συνάφεια με δύο όμοιες πώρινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες εντός ενιαίου, ταφικού ορύγματος. Μάλιστα οι δύο σαρκοφάγοι έφεραν καλυπτήριες πλάκες υπερδιπλάσιου πάχους σε σχέση με τις υπόλοιπες του νεκροταφείου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται.
Μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής προσπάθειας για εκτεταμένες λειτουργικές παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας παρουσιάζει στους επισκέπτες δύο ανακαινισμένες αίθουσες με θέμα τη ζωή και την ιστορία της πόλης – κράτους της Κορίνθου, από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., οπόταν και καταστράφηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.
Στόχο του έργου αποτελεί η γνωριμία του κοινού με μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που επηρέασε όσο λίγες την πορεία και εξέλιξη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο της εκτίθενται συνολικά 430 αντικείμενα (λίθινα, μετάλλινα, πήλινα, οστέινα κ.α.), πολλά από τα οποία προέρχονται από τις πρόσφατες ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή.
Στην έκθεση της Ανατολικής Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, ανάμεσα στα οποία είναι και το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, στο οποίο προαναφερθήκαμε. Επίσης, εκεί παρουσιάζονται η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων.
Στην έκθεση της Νότιας Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου, που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του Ναού του Απόλλωνα, και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.
Η έκθεση πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα που ενισχύουν τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών.
Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία άγγιξε τους 160.000 επισκέπτες το 2015.
Το Μουσείο ανεγέρθηκε το 1931-1932 σε σχέδια του αρχιτέκτονα W. Stuart-Thompson - με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών ώστε να στεγαστούν τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Κορίνθου. Το 1950 ακολούθησε η επέκτασή του προς ανατολάς, η οποία και ολοκληρώθηκε το 1953.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κτίριο από πλευράς αρχιτεκτονικής δομής, κατασκευαστικών λεπτομερειών και ένταξης στο αρχαιολογικό τοπίο, τυπικό της αρχιτεκτονικής «Σχολής του Σικάγου».
Η αρχική του έκθεση περιελάμβανε τέσσερις αίθουσες: Αίθουσα Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα του Ασκληπιείου και Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων.
Το 2001 εγκαταστάθηκε στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων μία εμβόλιμη εκθεσιακή ενότητα με τίτλο «Επιστροφή στη γενέθλια γη», στην οποία παρουσιάζονται 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.
Το 2007, στο πλαίσιο έργου χρηματοδοτούμενου από το Γ΄ ΚΠΣ, έγιναν έργα διαμόρφωσης και βελτίωσης των υποδομών και της εικόνας του Μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η Επανέκθεση της Αίθουσας των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της Αίθουσας του Ασκληπιείου.
Το 2012, η τότε ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων ανέλαβε την πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εκθεσιακού προγραμματισμού του Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτό ανασχεδιάστηκε η κίνηση των επισκεπτών και υλοποιήθηκε η επανέκθεση της Νότιας (πρώην Κλασικής) Αίθουσας, ενώ στους εκθεσιακούς χώρους προστέθηκε μία νέα αίθουσα, η Ανατολική, η οποία έως τότε λειτουργούσε ως αποθήκη.
Η Πράξη «ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007-2013), με το ποσό του 1.010.000 €.
Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια