Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παιδιά «υιοθετούν» τα γλυπτά της Αθήνας

Το πολύπαθο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου. Να και μια ωραία πρωτοβουλία από τον Δήμο της Αθήνας, με μακροπρόθεσμο όφελος για...

Παιδιά «υιοθετούν» τα γλυπτά της Αθήνας
Το πολύπαθο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου.
Να και μια ωραία πρωτοβουλία από τον Δήμο της Αθήνας, με μακροπρόθεσμο όφελος για την πρωτεύουσα και τη χώρα: σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, 20 νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης «υιοθετούν» δημόσια γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους και τη σημασία που έχουν για τη γειτονιά τους. Τα παιδιά ενημερώνονται για τη διαδικασία κατασκευής ενός αγάλματος, αλλά και για την αποκατάστασή του σε περίπτωση βανδαλισμού. 

Κάπως έτσι, εξ απαλών ονύχων, αρχίζει η αισθητική αγωγή για την προστασία του δημοσίου χώρου, αλλά γίνεται και συνείδηση πως η πόλη είναι ένα κοινό αγαθό. Τίτλος της δράσης: «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Η ιδέα για το πρόγραμμα ήταν του Γιώργου Καμίνη, μετά τα πολύ δυσάρεστα περιστατικά κλοπών του περασμένου Μαΐου, όταν προτομές από ορείχαλκο που ήταν τοποθετημένες στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου έκαναν φτερά και ο Δήμος αναγκάστηκε να αποσύρει κάποιες άλλες ώστε να τις προστατεύσει. «Οι βανδαλισμοί έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και εντείνουν την αίσθηση αδιεξόδου και αγανάκτησης. Συχνά προκαλούνται από νέους και εφήβους», επεσήμανε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί η εντατική αστυνόμευση για να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αλλά η διάθεση να γίνει μια παρέμβαση με εφευρετικότητα και υπομονή, επενδύοντας στους αυριανούς πολίτες. «Η αγάπη και η έμπρακτη φροντίδα θα γίνουν και η καλύτερη ασπίδα για τα μνημεία και τα γλυπτά» και συμπλήρωσε: «Είναι ένα πρόγραμμα με έτοιμη τεχνογνωσία, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να έχει θετική επίδραση σε όλη τη χώρα».

Το πρόγραμμα, του οποίου την υλοποίηση ανέλαβε η Πόπη Διαμαντάκου, πρόεδρος της Τεχνόπολης, μπήκε γρήγορα στις ράγες. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε όλο το δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει ειδικούς από τον ίδιο τον Δήμο, από τους Τομείς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, το WWF και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ ουσιαστική συμμετοχή θα έχει και το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο έχει φτιάξει ένα μουσείο μαρμαροτεχνίας στην Τήνο.

Δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας και του μέλλοντός της από τους σημερινούς μαθητές, που θα αισθάνονται δική τους την πόλη. «Θέλουμε τα παιδιά να γίνουν οι οικοδεσπότες της. Μπορεί την επόμενη χρονιά να συνεχίσουμε με μαθητές μεγαλύτερων τάξεων και να εστιάσουμε στο θέμα του γκράφιτι», υπογράμμισε στη χθεσινή παρουσίαση η Πόπη Διαμαντάκου: «Σχεδιάσαμε τη δράση μέσα σε πέντε μήνες. Βρήκαμε θερμή στήριξη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όλους τους μελλοντικούς μας εταίρους».

Το σκεπτικό είναι απλό. Τα παιδιά των επιλεγμένων σχολίων υιοθετούν ένα άγαλμα από γειτονιά και ένα από το κέντρο της Αθήνας για να γνωρίσουν και τη διαδρομή. Οι δάσκαλοι, στους οποίους έχει δοθεί ειδική βιβλιογραφία αλλά και ένα τάμπλετ, μιλούν για την ιστορία του. Οι μαθητές όχι μόνο μαθαίνουν τι είναι αυτά τα αγάλματα, αλλά θα φτιάξουν και ψηφιακές ιστορίες. Στις 9 Απριλίου, την «Ημέρα Αγαλμάτων», θα γίνει ειδική εορτή στην Τεχνόπολη, καθώς και μία ακόμα στα τέλη Μαΐου, όταν θα παρουσιαστούν τα συνολικά αποτελέσματα του προγράμματος.

Ήδη τα παιδιά συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα και πολλά γλυπτά έχουν ήδη υιοθετηθεί από δύο ή τρία σχολεία, όπως ο Κολοκοτρώνης στη Σταδίου, έργο του γλύπτη Σώχου. Στο Σχολείο «Λέλας Καραγιάννη», που βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής, τα παιδιά προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν και να φέρουν στη γειτονιά τους το άγαλμα της ηρωίδας που έχει βανδαλιστεί πολλάκις. Οπως ανακοινώθηκε χθες, πάντως, οι προτομές που έφυγαν από το Πνευματικό Κέντρο θα εκτεθούν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τις προτομές των Κατσίμπαλη, Κονδυλάκη, Βέλλιου, Σικελιανού, Μάντζαρου, Μυριβήλη, Περικλή Βυζάντιου, Καβάφη και της Ελένης Ουράνη.

Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια