Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Νήιθ, η Αθηνά, η Παναγία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Η Μεγάλη Νηίθ, δημιουργός του κόσμου». Χάλκινα αναθηματικά αγαλμάτια της 25ης Δυναστείας (712-670 π.Χ.) Τη «Μεγάλη Νήιθ, τη δημιουργό...

Η Νήιθ, η Αθηνά, η Παναγία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
«Η Μεγάλη Νηίθ, δημιουργός του κόσμου». Χάλκινα αναθηματικά αγαλμάτια
της 25ης Δυναστείας (712-670 π.Χ.)
Τη «Μεγάλη Νήιθ, τη δημιουργό του κόσμου» παρουσιάζει από χθες στους επισκέπτες του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δώδεκα θαυμάσια αντικείμενα, που βλέπουν τώρα το φως της έκθεσης, έχουν τοποθετηθεί στην ειδική προθήκη του «Αθέατου Μουσείου» στην κεντρική αίθουσα του Βωμού.

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

Μετά από δώδεκα θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «την Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου». 

Το έκθεμα για τη Νήιθ, αποτελείται από ένα σύνολο χάλκινων αναθηματικών αγαλματίων της πανίσχυρης και αρχέγονης αιγυπτιακής θεότητας που παρέμεινε κυρίαρχη στην χώρα του Νείλου από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. Θα παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Μαΐου 2017.

Η Νήιθ, η Αθηνά, η Παναγία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Χάλκινο αναθηματικό αγαλμάτιο της 26ης Δυναστείας (664-525 π.Χ.)
Στις 7 και 28 Απριλίου ημέρα Παρασκευή και στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την «Μοναδική και μυστηριώδη Νηίθ, την γηραιότερη από τους θεούς» και τις ποικίλες όψεις της θρησκευτικής λατρείας στην μαγική γη του Νείλου. 

Η Νήιθ, η Αθηνά, η Παναγία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο Αιγυπτιώτης συλλέκτης,
Ιωάννης Δημητρίου εκ Λήμνου.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η λατρεία της Νήιθ ήταν πιθανότατα λιβυκής καταγωγής και κυριότερο κέντρο της ήταν η αιγυπτιακή πόλη Σαΐς. Θεά του κυνηγιού και του πολέμου, ονομαζόταν και «Μητέρα των Θεών» από τους πιστούς της, καθώς σύμφωνα με την παράδοση αναδύθηκε από τα αρχέγονα νερά του Νουν και δημιούργησε τους θεούς και τους θνητούς.

Χαρακτηριζόταν ακόμη ως θηλυκή εκδοχή του θεού Άνουβη, καθώς ήταν και αυτή οδηγός των ψυχών στην κάθοδό τους στον Κάτω Κόσμο. Πολύ συχνά απεικονιζόταν ως η ιερή αγελάδα, μητέρα του θεού Ρα, ενώ αλλού πάλι έπαιρνε τη θέση της Νέφθυος, ως μητέρα του θεού-κροκόδειλου Σομπέκ, του Όσιρη και της Ίσιδας, με την οποία επίσης συχνά ταυτιζόταν. Σε μεταγενέστερες απεικονίσεις της, η Νήιθ, που ταυτίστηκε με την Αθηνά από τους αρχαίους Έλληνες, είχε ως σύμβολο μία ασπίδα με παράσταση δύο σταυρωτών βελών και έφερε το κόκκινο στέμμα της Κάτω Αιγύπτου στο κεφάλι.

Στην ταύτισή της με την Αθηνά βοήθησε και η μορφή της ως θεάς του πολέμου, αλλά και ως Παρθένου Θεάς, κάτι που διατηρήθηκε στην Παναγία. Το όνομά της προέρχεται  και μπορεί να ερμηνευθεί ως νερό, και νερένια, ως θαλάσσια μητέρα.

Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal, ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια