Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι εκπλήξεις μιας σήραγγας

«Από τη γεωφυσική έρευνα θα φανεί αν υπάρχουν ανωμαλίες στο έδαφος, δηλαδή αν κρύβει κάποιες εκπλήξεις. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να εξαντλ...

Οι εκπλήξεις μιας σήραγγας
«Από τη γεωφυσική έρευνα θα φανεί αν υπάρχουν ανωμαλίες στο έδαφος, δηλαδή αν κρύβει κάποιες εκπλήξεις. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα σε αυτήν την έκταση, είτε σκάψω εγώ είτε ακολουθήσουν άλλοι συνάδελφοι τις επόμενες γενιές», λέει η αρχαιολόγος.
Η τεράστια λαξευτή σήραγγα, που ανακάλυψε τον περασμένο Ιούνιο στους Κήπους του Σαλαλάτ, στην Αίγυπτο, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα, θα είναι ο στόχος των νέων ερευνών που ξεκινάει με την ομάδα της σε λίγες ημέρες.

Τη Δευτέρα ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να αρχίσει πάλι ανασκαφές αλλά και γεωφυσική έρευνα σε όλο το πάρκο στα μέσα Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κρήτης (διευθυντής ο δρ. Απόστολος Σαρρής) και με χρηματοδότηση του National Geographic.

«Από τη γεωφυσική έρευνα θα φανεί αν υπάρχουν ανωμαλίες στο έδαφος, δηλαδή αν κρύβει κάποιες εκπλήξεις. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα σε αυτήν την έκταση, είτε σκάψω εγώ είτε ακολουθήσουν άλλοι συνάδελφοι τις επόμενες γενιές», λέει στην «Κ» η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού.

Μετά το εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα (περίπου 0,80 μ.) της ελληνιστικής εποχής που έφερε στο φως το 2009, την ανακάλυψη το 2015 της θεμελίωσης ενός υπερμεγέθους κτιρίου που χρονολογείται στην πρώιμη πτολεμαϊκή περίοδο (σύμφωνα με την κεραμική και την τεχνοτροπία των δόμων), το χέρι με τμήμα από δόρυ που ανήκει στο άγαλμα του Αλεξάνδρου, που ανακάλυψε το 2016, και μια πρώιμη βυζαντινή κατασκευή, οι ανασκαφές του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (ΕΙΕΑΠ) αναμένεται να προσθέσουν νέα στοιχεία τον επόμενο μήνα.

«Το τούνελ που εντοπίσαμε, η σήραγγα δηλαδή η οποία ξεκινάει από το κτίριο και δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς τελειώνει, ήρθε στο φως κι αυτό, όπως και τα περισσότερα ευρήματα, την τελευταία ημέρα ενός κύκλου ανασκαφών, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου. Βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο με τη θεμελίωση, στα 10 μ. και μάλλον πρόκειται για ύστερη κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων».

Υδραγωγείο;

Δεν αποκλείει ότι μπορεί να είναι κάποιο υδραγωγείο, όμως η κ. Παπακώστα αποφεύγει τις υποθέσεις, τονίζοντας πως «δεν θέλω να πούμε ότι είναι κάτι σπουδαίο όταν ακόμη δεν έχει καθαριστεί το σημείο αυτό, πολύ περισσότερο μελετηθεί. Μπορεί να είναι κάτι απλό, ίσως και σύνθετο. Υπάρχουν ενδείξεις δαπέδου, όμως δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για σήραγγα τροφοδοσίας νερού ή σήραγγα που ενδεχομένως ενώνει κάποια κτίρια, καθώς και πού ακριβώς οδηγεί. Γνωρίζουμε από τον Πολύβιο ότι υπήρχε υπόγεια σήραγγα η οποία συνέδεε τα ανάκτορα με το θέατρο.

Όπως είναι γνωστό ότι υπάρχει υπόγεια σήραγγα στο Σεραπείο, δυτικά της Αλεξάνδρειας, που όμως πιστεύουμε ότι είχε μυστηριακή χρήση. Ο καθαρισμός που θα ξεκινήσει παράλληλα με τις ανασκαφές θα μας δείξει κάποια πράγματα». Το πτολεμαϊκό δημόσιο κτίριο επίσης απασχολεί την ανασκαφέα που θα συνεχίσει τις έρευνες και σ’ αυτό. Όπως λέει: «Είναι τόσο μεγάλο που ακόμη δεν έχουμε βρει τα όρια του κτιρίου, ούτε το σχήμα του».

Το κτίριο πτολεμαϊκής εποχής, που είχε καμαροειδή οροφή, όπως και η λαξευτή σήραγγα, και πρώτα απ’ όλα το μαρμάρινο άγαλμα του Αλεξάνδρου, εντοπίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στη λάσπη και το νερό, αφού το μεγάλο πρόβλημα της ανασκαφικής ομάδας είναι ο υδροφόρος ορίζοντας. Η Ελληνίδα αρχαιολόγος συνεχίζει τις ανασκαφές στους Κήπους του Σαλαλάτ, περιοχή της βασιλικής συνοικίας των Πτολεμαίων. Συνεχίζονται όμως και οι συζητήσεις με τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή και τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το 2019 (στα δέκα χρόνια λειτουργίας του μουσείου) έκθεση με θέμα την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Με αντικείμενα από τα μουσεία της Αλεξάνδρειας και βέβαια από τις ανασκαφές που διενεργεί εδώ και 21 χρόνια στην περιοχή η Ελληνίδα αρχαιολόγος.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια