Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ομήρου Οδύσσεια: Το έργο που στιγμάτισε περισσότερο την ιστορία της ανθρωπότητας

Αναθηματικό ανάγλυφο που φέρει παράσταση της σκηνής αναγνώρισης του Οδυσσέα από τη γριά τροφό του Ευρύκλεια. Στη δεξιά πλευρά, μπροστά ...


Ομήρου Οδύσσεια: Το έργο που στιγμάτισε περισσότερο την ιστορία της ανθρωπότητας
Αναθηματικό ανάγλυφο που φέρει παράσταση της σκηνής αναγνώρισης του Οδυσσέα από τη γριά τροφό του Ευρύκλεια. Στη δεξιά πλευρά, μπροστά σε όρθιο αργαλειό, η Πηνελόπη. (φωτ.: TAΠΑ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Στην κορυφή της λίστας σχετικά με τα έργα που στιγμάτισαν την ιστορία της ανθρωπότητας, διαμορφώνοντας κοσμοθεωρίες, βρίσκεται η Οδύσσεια του Ομήρου. 

Το δεύτερο καρά σειρά έπος, που διασώθηκε από τις απαρχές της ανθρώπινης ενασχόλησης με την συγγραφή κειμένων, αναδείχτηκε ως η κορυφαία ιστορία που διαμόρφωσε τον κόσμο.

Το BBC Culture ζήτησε τον περασμένο Απρίλιο από δεκάδες ειδικούς ανά τον κόσμο να συντάξουν την κορυφαία πεντάδα αναφορικά με τις ιστορίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της παγκόσμιας κουλτούρας και σκέψης. Τουλάχιστον 108 συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κριτικοί και μεταφραστές από 35 χώρες, επέλεξαν τα έργα (βιβλία, μυθιστορήματα, ποιήματα θεατρικά έργα) που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Στην κορυφή βρέθηκε η Οδύσσεια του Ομήρου και ακολουθεί στη δεύτερη θέση H Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, ενώ η πρώτη δεκάδα κλείνει με το έτερο αριστούργημα του Ομήρου, την Ιλιάδα. Το πιο πρόσφατο έργο που συμπεριλήφθηκε στα κορυφαία δέκα έργα είναι το μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες 100 Χρόνια Μοναξιά.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των αριστουργημάτων της ανθρώπινης έμπνευσης:

1. Οδύσσεια (Όμηρος, 8ος αιώνας π.Χ.)
2. Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3. Φρανκενστάιν (Μαίρη Σέλεϊ, 1818)
4. 1984 (Τζορτζ Όργουελ, 1949)
5. Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
6. Χίλιες και Μία Νύχτες (πολλαπλοί συγγραφείς, 8ος-18ος αιώνας)
7. Δον Κιχώτης (Μιχαήλ Θερβάντες, 1605-1615)
8. Άμλετ (Σαίξπηρ, 1603)
9. 100 Χρόνια Μοναξιά (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)
10. Ιλιάδα (Όμηρος, 8ος αιώνας π.Χ.).

Πηγή: PontosNews, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο