Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

“The work of magic art”: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης

Οι Ιncantadas ή Μαγεμένες, οι αμφίγλυφοι πεσσοί μίας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης που το 1864 μεταφέρθηκαν από τον Εμμα...



“The work of magic art”: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης

Οι Ιncantadas ή Μαγεμένες, οι αμφίγλυφοι πεσσοί μίας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης που το 1864 μεταφέρθηκαν από τον Εμμανουέλ Μιλλέρ στο Λούβρο, είναι το θέμα της επιστημονικής διημερίδας που συνδιοργανώνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Η διημερίδα, αποσκοπεί σε μία συνολική αποτύπωση του ερευνητικού προβληματισμού γύρω από την ιστορία, την ερμηνεία, τις περιπέτειες, τις χρήσεις και τη σημασία του γλυπτικού αυτού συνόλου. 

Μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις (αρχαιολογική, ανθρωπολογική, μουσειολογική, φιλολογική, ιστορική και άλλες), η διημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία των Incantadas, αυτών των προϊόντων μαγείας σύμφωνα με τους περιηγητές του 18ου αιώνα Stuart και Revett, αφορμή προβληματισμού τόσο για την ερμηνεία όσο και για τη διαχείριση και πρόσληψη της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα.

Επιστημονική Διημερίδα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 9 Ιουνίου 2018
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης: 10 Ιουνίου 2018

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δείτε το πρόγραμμα της διημερίδας ΕΔΩ.

Πληροφορίες:

Στυλιάνα Γκαλινίκη, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών Λίθινων, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, sgkaliniki@culture.gr, τηλ. 2313310254. 

Εσθήρ Σολομών, Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, estersol@hotmail.com, τηλ. 26510059932.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια