Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πώς η ξηρασία στο Ιράκ αποκάλυψε ανάκτορο μυστηριώδους αυτοκρατορίας 3.400 ετών

Η υποχώρηση των υδάτινων πόρων στην δεξαμενή του φράγματος της Μοσούλης στο Ιράκ έφερε στο φως «ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολο...



Πώς η ξηρασία στο Ιράκ αποκάλυψε ανάκτορο μυστηριώδους αυτοκρατορίας 3.400 ετών

Η υποχώρηση των υδάτινων πόρων στην δεξαμενή του φράγματος της Μοσούλης στο Ιράκ έφερε στο φως «ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή».   

Μια ομάδα Γερμανών και Κούρδων αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα ανάκτορο 3.400 ετών που ανήκε στη μυστηριώδη αυτοκρατορία Mittani, ανακοίνωσε την Πέμπτη το πανεπιστήμιο του Tübingen. Η ανακάλυψη έγινε μετά από την ξηρασία που σημειώθηκε στην περιοχή με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση στα επίπεδα του νερού στην τεχνητή λίμνη. 

«Το εύρημα είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες και απεικονίζει την επιτυχία της κουρδικής-γερμανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Hasan Ahmed Qasim, κούρδος αρχαιολόγος της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Duhok που εργάστηκε στην περιοχή.

Πώς η ξηρασία στο Ιράκ αποκάλυψε ανάκτορο μυστηριώδους αυτοκρατορίας 3.400 ετών

Πέρυσι, η ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε μια επείγουσα επιχείρηση διάσωσης των ερειπίων όταν αυτά αποκαλύφθηκαν μετά από την υποχώρηση των υδάτων στις αρχαίες όχθες του Τίγρη. Τα ερείπια αποτελούν μέρος μόνο των αρχαιολογικών ανακαλύψεων από την Αυτοκρατορία Mittani. «Η αυτοκρατορία Mittani είναι μια από τις λιγότερο διερευνημένες αυτοκρατορίες της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής», δήλωσε η αρχαιολόγος Ivana Puljiz του Πανεπιστημίου του Tübingen. «Ακόμη και η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Mittani δεν έχει ταυτοποιηθεί», είπε. 

Η ομάδα δεν μπορούσε να ολιγωρήσει καθώς τα επίπεδα νερού συνέχισαν να αυξάνονται, βυθίζοντας και πάλι τελικά τα ερείπια. Στο εσωτερικό του ανακτόρου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 10 πλίνθινα δισκία σφηνοειδούς γραφής. «Βρήκαμε επίσης απομεινάρια από βαφές τοίχων σε έντονες αποχρώσεις του κόκκινου και του μπλε», είπε ο Puljiz. «Στη δεύτερη χιλιετία π.Χ., οι τοιχογραφίες ήταν πιθανότατα ένα τυπικό χαρακτηριστικό των παλατιών στην Αρχαία Εγγύς Ανατολή, αλλά σπάνια τα βρίσκουμε συντηρημένα. Η ανασκαφή των τοιχογραφιών στο Kemune κάνει αίσθηση»

Μια ομάδα ερευνητών στη Γερμανία θα προσπαθήσει τώρα να ερμηνεύσει τα δισκία ελπίζοντας ότι θα αποκαλύψουν περισσότερα για την Αυτοκρατορία Mittani, η οποία κυριάρχησε σε μέρη της Συρίας και της βόρειας Μεσοποταμίας κατά το παρελθόν.   


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια