Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ανάλυση μιας ρωμαϊκής θήκης ψιμυθίωσης

Εικόνα του χτενιού με τα υπολείμματα χρωστικών Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Consortium Merida, από το Πανεπιστήμιο της Γραν...



Η ανάλυση μιας ρωμαϊκής θήκης ψιμυθίωσης
Εικόνα του χτενιού με τα υπολείμματα χρωστικών
Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Consortium Merida, από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR) και από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας, ανέλυσε τα περιεχόμενα ενός κελύφους χτενιού που ανακαλύφθηκε σε τάφο του 1ου αι. μ.Χ. και εντόπισε ίχνη ψιμυθίωσης.

Το κέλυφος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2000 κατά τις ανασκαφές ενός ταφικού συγκροτήματος στην πρώην πρωτεύουσα της Λουσιτανία, την Augusta Emerita (σημερινή Μέριδα). Η χτενιά που λειτουργούσε ως σύγχρονο κουτί μακιγιάζ αποκαλύφθηκε σε μια εναπόθεση αποτεφρομένων οστών μαζί με κεραμικά αγγεία, γυάλινα σκεύη και τα υπολείμματα μιας οστεοθήκης μαζί με κατάλοιπα οστών.

Η θήκη ψιμυθίωσης είναι κατασκευασμένη από δίλοβο μαλάκιο του είδους pecten maximus (viera). Μόλις ανοίχθηκε το κέλυφος, εντοπίσθηκαν υπολείμματα καλλυντικών, μέσω ενός συνδυασμού περίθλασης ακτίνων Χ (XRD), ηλεκτρονικής μικροσκοπίας και χρωματογραφικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα, βρέθηκε μια μικρή σφαίρα αποτελούμενη από μια "ροζ" κονιώδη μάζα.


Η ανάλυση μιας ρωμαϊκής θήκης ψιμυθίωσης
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ροζ απόθεση αποτελούταν από λάκα γρανίτη, αναμεμειγμένη με τριαντάφυλλο για να ληφθεί ο επιθυμητός χρωματισμός ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μια στυπτική ένωση ως σταθεροποιητικός παράγοντας

Η χρήση του μαλακίου ως καλλυντικού δοχείου είναι μια πρακτική που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς. Από τα πρώτα παραδείγματα είναι τα μικροσκοπικά κελύφη στην πόλη των Σουμέριων Ur από το 2500 π.Χ. και περιείχε χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν για καλλυντικά.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ροζ απόθεση αποτελούταν από λάκα γρανίτη, αναμεμειγμένη με τριαντάφυλλο για να ληφθεί το επιθυμητό χρώμα ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μια στυπτική ένωση ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο τελευταίο τεύχος του Saguntum.


Πηγή: The Archaeology News Network


Δεν υπάρχουν σχόλια