Η Σπουδή για έναν Άγιο Σεβαστιανό σε ένα τοπίο (περίπου 1478-83), θεωρείται ότι αξίζει 15 εκατομμύρια ευρώ Σε μια νομική μάχη που παρακολουθ...
Η Σπουδή για έναν Άγιο Σεβαστιανό σε ένα τοπίο (περίπου 1478-83), θεωρείται ότι αξίζει 15 εκατομμύρια ευρώ |
Σε μια νομική μάχη που παρακολουθούν όλοι οι φιλότεχνοι έχει εξελιχθεί η υπόθεση ενός σχεδίου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που η γαλλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πώλησή του.
Το σχέδιο του Ντα Βίντσι, που έχει εκτιμηθεί για 15 εκατομμύρια και ανήκει στον οίκο δημοπρασιών Tajan, έχει μπλοκαριστεί από την γαλλική κυβέρνηση και δεν μπορεί να πουληθεί ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Το μικρό, καφέ σχέδιο με μελάνι, με τίτλο Μελέτη για έναν Άγιο Σεβαστιανό σε ένα τοπίο, που χρονολογείται γύρω στο 1478-83, εκτιμήθηκε αρχικά το 2016 από τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Tajan μεταξύ 20.000- 30.000 ευρώ. Όταν αρκετοί ειδικοί θεώρησαν ότι ήταν γνήσιο Ντα Βίντσι, η αξία αυξήθηκε στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Λίγο αργότερα, ανακηρύχθηκε «εθνικός θησαυρός», μια ταξινόμηση που απαγόρευσε την εξαγωγή και παρείχε στο υπουργείο Πολιτισμού 30 μήνες για να το αποκτήσει για λογαριασμό του Μουσείου του Λούβρου.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το 2019 το υπουργείο Πολιτισμού έκανε μια προσφορά 10 εκατομμυρίων ευρώ στον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη, που αναφέρεται σε νομικά έγγραφα ως ο Δρ Jean B. για να παραμείνει ανώνυμος, ο οποίος την αρνήθηκε. Το υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε τότε την προσφορά του.
Κατά συνέπεια, ο ιδιοκτήτης του σχεδίου ζήτησε πιστοποιητικό εξαγωγής για να το πουλήσει στο εξωτερικό. Ο δικηγόρος της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρει ότι το υπουργείο δεν αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό εξαγωγής, αλλά απλώς ανέστειλε τη διαδικασία, ενώ διερευνάται o ισχυρισμός ότι το σχέδιο έχει κλαπεί.
Σύμφωνα με την Le Figaro, ο δικηγόρος που υπερασπίζεται τον Δρ Jean B., λέει: «Ένα υπουργείο πολιτισμού που αξίζει το όνομά του θα εξασφάλιζε ότι το γαλλικό κράτος θα αγόραζε ένα τέτοιο σχέδιο.Το γαλλικό κράτος έχει μόνο τη δική του κληρονομιά και πολιτισμό και δεν είναι πλέον ικανό να τη διατηρήσει. Ο τρόπος με τον οποίο η Γαλλίδα υπουργός πολιτισμού Roselyne Bachelot χειρίστηκε αυτήν την υπόθεση είναι καταστροφική».
Η υπόθεση είναι στο δικαστήριο που θα πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό εξαγωγής, μια διαδικασία που αναβάλλεται διαρκώς. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το γαλλικό κράτος έχει τρεις μήνες για να δικαιολογήσει την άρνησή του να εκδώσει πιστοποιητικό εξαγωγής.
Ο ιδιοκτήτης έχει στραφεί και κατά του οίκου δημοπρασιών που τον κατηγορεί για «παραβίαση της εμπιστοσύνης», και ότι σχεδιάζουν να δημοπρατήσουν το σχέδιο σε συμφωνία με το Μουσείο του Λούβρου πριν από τη λήξη της περιόδου των 30 μηνών χωρίς να τον συμβουλευτούν, ενώ αρνούνται να του επιστρέψουν το σχέδιο του Ντα Βίντσι. Ο δικηγόρος του οίκου υποστηρίζει ότι «Αυτό το σχέδιο ανακαλύφθηκε, επικυρώθηκε, πιστοποιήθηκε και προωθήθηκε από τον Tajan», ο οποίος δεν φαίνεται να προτίθεται να επιστρέψει το σχέδιο.
Το κεφάλι αρκούδας (περ. 1480). Φωτο: Courtesy of Christie's |
Εν τω μεταξύ μόλις πριν από λίγες ημέρες πωλήθηκε στο Λονδίνο από τον οίκο Christie's σχέδιο του Ιταλού αναγεννησιακού ζωγράφου «Μικρό αλλά εκπληκτικό», όπως το χαρακτήρισε ο επικεφαλής των δημοπρασιών του οίκου. Το σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι "Κεφάλι Αρκούδας", διαστάσεων 7 επί 7 εκατοστά, πωλήθηκε για λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ για σχέδιο του ντα Βίντσι. Ο οίκος δημοπρασιών αναφέρει ότι το σχέδιο είναι μια εξαιρετική επίδειξη της αξεπέραστης ικανότητας του Λεονάρντο ντα Βίντσι ως σχεδιαστή καθώς και της πρωτοποριακής του στάσης απέναντι στη μελέτη της φύσης».
Το σχέδιο εντάσσεται σε σειρά σκίτσων, που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, ενώ έχει δημιουργηθεί με την τεχνική «silverpoint», με μια λεπτή ασημένια γραφίδα να εφαρμόζεται σε ειδικά επεξεργασμένο χαρτί. Ο Ντα Βίντσι έμαθε την τεχνική από τον δάσκαλό του, Αντρέα ντελ Βερότσιο, κορυφαίο Ιταλό καλλιτέχνη στη Φλωρεντία εκείνη την εποχή.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια