Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αρχαιολογική Έρευνα

Η ΗΩΣ συνεχίζει την νέα σειρά ομιλιών, με την παρουσίαση της  Δρ. Α. Καραμήτρου, Ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Southampton (Ηνωμένο Βασίλ...

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αρχαιολογική Έρευνα

Η ΗΩΣ συνεχίζει την νέα σειρά ομιλιών, με την παρουσίαση της  Δρ. Α. Καραμήτρου, Ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Southampton (Ηνωμένο Βασίλειο), με θέμα:

«Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αρχαιολογική Έρευνα»

Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε πληθώρα τηλεπισκοπικών δεδομένων έφερε επανάσταση στην αρχαιολογική έρευνα.

Δεδομένα από παθητικούς αισθητήρες υψηλής χωρικής και φασματικής ανάλυσης αλλά και ενεργούς αισθητήρες ραντάρ συνθετικής απεικόνισης και lidar οδήγησαν στην αποκάλυψη μεγάλου αριθμού αρχαιολογικών θέσεων, επιτρέποντας την ταχεία σάρωση μεγάλων εκτάσεων, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη.

Η ανάλυση, στο τελικό της στάδιο, απαιτεί σημαντική ανθρώπινη συμβολή, από έμπειρα και εξειδικευμένα άτομα που αναλαμβάνουν μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, κάτι που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγων στην αξιοποίηση μαζικών δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα επιτρέποντας στους υπολογιστές να επιτελούν το έργο του ανθρώπου–αναλυτή αυτόματα, ταχύτερα, και πιο αντικειμενικά, όπως θα φανεί με τη ενδεικτική παρουσίαση εφαρμογών σε ένα φάσμα περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε χερσαίο, λιμναίο και θαλάσσιο περιβάλλον.


Μέσω πλατφόρμας Zoom:

Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/86150088968?pwd=eTRwUFRDRjlXUU95c2RrT0hRTVRMZz09 

Zoom Meeting ID: 861 5008 8968


Πηγή: Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδος ΗΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια