[Credit: France’s National Institute of Preventive Archeology (INRAP)] Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογίας της Γαλ...
[Credit: France’s National Institute of Preventive Archeology (INRAP)] |
Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογίας της Γαλλίας (INRAP) ανακάλυψαν μια αρχαία λίθινη σαρκοφάγο στην τεράστια αρχαία νεκρόπολη στη Rue Soussillon στη βορειοανατολική Γαλλία.
Δεν είναι συχνό το φαινόμενο οι αρχαιολόγοι να βρίσκουν μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο που δεν έχει λεηλατηθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, γίνεται η τέλεια ευκαιρία να μάθουμε ακόμα περισσότερα για το παρελθόν.
Το αρχαίο Durocortorum ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Γαλατίας του Βελγίου και ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη εκτεινόταν σε 600 εκτάρια και προστατευόταν από ένα ισχυρό τείχος. Ήταν στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης της Reims, που επισημάνθηκαν τα περιγράμματα αυτού του λεγόμενου περιβόλου του Αυγούστου καθώς και οι επιπλέον νεκροπόλεις, που βρίσκονται γύρω από τις επτά κύριες διαδρομές πρόσβασης (προς Boulogne, Soissons, Παρίσι, Λυών, Trier, Κολωνία και Bavay). Σε 22 χρόνια έρευνας, 5.000 τάφοι εξερευνήθηκαν και προστέθηκαν στις συλλογές του μουσείου.
[Credit: France’s National Institute of Preventive Archeology (INRAP)] |
[Credit: France’s National Institute of Preventive Archeology (INRAP)] |
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστρεψε το μουσείο καθώς και μεγάλο μέρος των συλλογών και της τεκμηρίωσής του. Εκτός από τη γνώση της τοπογραφίας των ταφικών χώρων, ελάχιστα απομένουν από τις ανασκαφές αυτών των αρχαίων νεκροπόλεων. Η διάταξη του «μεγάλου περιβόλου» έχει ελάχιστα εξερευνηθεί αρχαιολογικά και παρουσιάζει περιοχές αβεβαιότητας που ολοκληρώνει κάθε ανακάλυψη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακάλυψη ενός τμήματος της άθικτης νεκρόπολης στη Rue Soussillon αποτελεί εξαιρετική ανακάλυψη για τους αρχαιολόγους της Reims.
Στη Rue Soussillon, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 1.200 τ.μ., που είναι μόνο ένα τμήμα μιας μεγάλης αρχαίας νεκρόπολης. Η υψηλή συγκέντρωση τάφων σε αυτή την περιοχή της πόλης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν μια βαλτώδης περιοχή ακατάλληλη για κάθε είδους οικισμό.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία ασβεστολιθική σαρκοφάγο που έχει ύψος 1 μ. περίπου, μήκος 1,6 μ. και πλάτος 0,80 μ., με κάλυμμα βάρους 770 κιλών που συγκρατείται στη θέση του με σιδερένιους πύρους σφραγισμένους με μόλυβδο. Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν αρχικά ακτινογραφίες στη σαρκοφάγο και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια ενδοσκοπική κάμερα. Μέσα βρήκαν έναν γυναικείο σκελετό μαζί με μια σειρά από άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός καθρέφτη.
Γυάλινη τεφροδόχος και αγγείο που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο. [Credit: Sandrine Thiol, France’s National Institute of Preventive Archeology (INRAP)] |
Μικρό αγγείο που ελήφθη κατά την εξερεύνηση της ταφής. [Credit: Guillaume Floquet, France’s National Institute of Preventive Archeology (INRAP)] |
«Είναι εξαιρετικό εύρημα, είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε έναν τάφο άθικτο που δεν έχει λεηλατηθεί. Η σαρκοφάγος ήταν σφραγισμένη με οκτώ σιδερένιους πύρους και ήμασταν οι πρώτοι που την εξερευνήσαμε», είπε η Agnès Balmelle, αναπληρώτρια επιστημονική και τεχνική διευθύντρια στο Inrap Grand Est, στην τοπική εφημερίδα Le Parisien.
«Ο σκελετός καταλάμβανε ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο της σαρκοφάγου [μήκους 1,5 μ.], το άτομο πρέπει να ήταν περίπου 40 ετών και να είχε ειδική κοινωνική ιδιότητα. Τέσσερις λύχνοι λαδιού βρέθηκαν κοντά στα πόδια και τους ώμους της, καθώς και ένας μικρός καθρέφτης, ένα κεχριμπαρένιο δαχτυλίδι και μια χτένα», πρόσθεσε η Balmelle.
Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχαν επίσης δύο γυάλινα δοχεία που πιθανώς περιείχαν αρωματικά έλαια.
Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν υποδεικνύουν ότι η ταφή χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Δείγματα του ιζήματος στα οστά και στον πυθμένα της εσωτερικής κοιλότητας της σαρκοφάγου θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν υπολείμματα φυτών ή προϊόντα που συνδέονται με την επεξεργασία των σωμάτων.
Πηγή: ArkeoNews, Ancient Pages
Δεν υπάρχουν σχόλια