Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μυστήριο με αρχαίους σκελετούς 3.200 ετών – Τα ίχνη στα κρανία αποκαλύπτουν κάτι πολύ περίεργο

Ενδείξεις ότι πριν από χιλιάδες χρόνια γίνονταν χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και, επειδή τα δείγματα που ...

Μυστήριο με αρχαίους σκελετούς 3.200 ετών – Τα ίχνη στα κρανία αποκαλύπτουν κάτι πολύ περίεργο

Ενδείξεις ότι πριν από χιλιάδες χρόνια γίνονταν χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και, επειδή τα δείγματα που έχουν είναι τουλάχιστον δεκάδες οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην περιοχή ξέσπασαν κάποιου είδους επιδημίες.

Οι έρευνες προχώρησαν πολύ περισσότερο. Τόσο βαθιά, που από απλούς σκελετούς και κρανία, οι ειδικοί κατάφεραν να φτάσουν σε ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων. Οι ανασκαφές στην περιοχή της κοινότητας Τσατάκ, στην επαρχία Βαν, βαθιά στην ανατολική Τουρκία έφεραν στο φως μια νεκρόπολη. Εκεί βρέθηκαν 400 σκελετοί.  Σε 30 από αυτούς βρέθηκαν ίχνη επέμβασης στο κεφάλι, η καλύτερα στον εγκέφαλο.


Μυστήριο με αρχαίους σκελετούς 3.200 ετών – Τα ίχνη στα κρανία αποκαλύπτουν κάτι πολύ περίεργο

Οι ανασκαφές τώρα συνεχίζονται στην περιοχή της νεκρόπολης, η οποία εκτιμάται ότι έχει ηλικία 3.200 ετών. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια επιφανειακών ερευνών πριν από δύο χρόνια στην πόλη Kaniya Bekan στη γειτονιά Uzuntekne, 34 χιλιόμετρα από την περιοχή.

Υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης του Μουσείου Βαν και με την επιστημονική καθοδήγηση του Gulan Ayaz από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Yuzuncu Yil, ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στις ανασκαφές με την άδεια του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μουσείων και του Μητροπολιτικού Δήμου Van, οι επιστήμονες που ανασκάπτουν την περιοχή με την ονομασία “Νεκρόπολη Kaniya Bekan” εντόπισαν τρία δωμάτια με πέτρινα τείχη και τέσσερις κτιστούς τάφους.


Μυστήριο με αρχαίους σκελετούς 3.200 ετών – Τα ίχνη στα κρανία αποκαλύπτουν κάτι πολύ περίεργο

Ίχνη διάτρησης σε κρανία και ταφές ζώων

Από τους περίπου 400 ανθρώπινους σκελετούς σε αυτούς τους τάφους, οι 30 παρουσίαζαν ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο. Δηλαδή βρήκαν ίχνη διάτρησης του κρανίου. Ο Ayaz δήλωσε στο Anadolu ότι διεξάγουν επιφανειακές έρευνες στο κέντρο της πόλης και στις συνοικίες Gevas, Bahcesaray και Catak από το 2021.Ο ίδιος ανέφερε το άνοιγμα 7 τάφων που αντικατοπτρίζουν τις ταφικές παραδόσεις της Εποχής του Σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων 3 δρoμικών θαλάμων και 4 κτιστών τάφων.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα εντόπισε πολυάριθμες ταφές, στις οποίες είχαν αφεθεί τρόφιμα και διακοσμητικά αντικείμενα. Παρατήρησε επίσης ταφές σκύλων μαζί με ανθρώπινους σκελετούς. Σκελετοί μικρών ζώων στις εισόδους των τάφων υποδηλώνουν μια παράδοση προσφοράς θυσιών. Οι εργασίες τους στην περιοχή θα συνεχιστούν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Hakan Yilmaz από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Van Yuzuncu Yil δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι έχουν πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα από ανθρωπολογική άποψη όσο οι έρευνες συνεχίζονται τα τελευταία τρία χρόνια.  Ο Yilmaz ανέφερε ότι βρήκαν περίπου 30 κρανία με ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης κατά την έρευνά τους στους 7 τάφους που εντοπίστηκαν στη νεκρόπολη.


Μυστήριο με αρχαίους σκελετούς 3.200 ετών – Τα ίχνη στα κρανία αποκαλύπτουν κάτι πολύ περίεργο

Πώς έκαναν τις επεμβάσεις

Είπε ακόμα ότι διάφορες μέθοδοι χειρουργικής του κρανίου κατά την αρχαιότητα, όπως η αυλάκωση, η κοπή, η διάτρηση και η απόξεση, εντοπίστηκαν στην έρευνα σε αυτή τη νεκρόπολη. Και οι τέσσερις τεχνικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί υποδηλώνουν ότι προέκυψε μία νευρολογική ασθένεια ή και μία επιδημία στην περιοχή. Τα άτομα υποβλήθηκαν σε επιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους, με ποσοστό ανάρρωσης 60%.

Ο Yilmaz δήλωσε ότι η νεκρόπολη Kaniya Bekan είναι “μοναδική” στην Τουρκία για την επικράτηση των χειρουργικών επεμβάσεων στο κρανίο, γεγονός που υποδηλώνει την κατάλληλη προσοχή στους ασθενείς, με επεμβάσεις που εκτελούνται συνήθως στο δεξί, στο αριστερό και στο πίσω μέρος του κρανίου.

«Τα οστά που εξάγονται από τους τάφους θα υποβληθούν σε λεπτομερή εργαστηριακή εξέταση. Οι ανθρωπολογικές αναλύσεις θα προσδιορίσουν την ηλικία και το φύλο, ενώ θα ακολουθήσουν μελέτες σχετικά με τις ασθένειες που επηρεάζουν τα οστά», είπε ο Yilmaz και συνέχισε: «Η εξέταση του στόματος και των δοντιών θα αποκαλύψει τις διατροφικές συνήθειες και η έρευνα θα αναζητήσει τις ασθένειες κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία. Ο στόχος είναι να αποκτηθεί ένας πλούτος πληροφοριών».


Πηγή: Enikos


Δεν υπάρχουν σχόλια